Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

PNL vrea ca SRI să cedeze arhivele CNSAS

Serviciul Român de Informaţii, dar şi celelalte ministere şi instituţii publice sau private vor fi obligate să predea CNSAS arhivele cu toate documentele întocmite de fosta Securitate, conform unui proiect de lege propus de PNL, la 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii. Mai mulţi parlamentari liberali au depus, în procedură de urgenţă, o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 187/1999 privind accesul al propriul dosar şi deconspirarea securităţii ca poliţie politică.

În proiect se propune controlul CNSAS de către Parlament prin intermediul Comisiei comune pentru controlul activităţii Serviciului Român de Informaţii.
Senatorul Radu Stroe a precizat că se vor putea relua verificările documentelor categorisite ca ”dosare de siguranţă naţionale.”

Printr-un articol nou, persoanele care candidează pentru funcţia de preşedinte al României sunt obligate să facă o declaraţie autentică, pe propria răspundere, pe care CNSAS îl verifică din oficiu şi îl publică în Monitorul Oficial.

Totodată, dosarele candidaţilor la alegerile prezidenţiale, consilierilor municipali, conducătorii structurilor judeţene ale SRI, judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii din cadrul DNA, precum şi persoanele cu funcţii de conducere din AVAS şi din Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, dar şi prodecanii şi secretarii ştiinţifici de facultate şi şefii de catedră, vor putea fi făcute publice, de către CNSAS, la cerere.

CNSAS va trebui să verifice din oficiu inclusiv persoanele aflate în exerciţiul unor demnităţi publice la data intrării în vigoare a legii şi va sesiza Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind neconcordanţa dintre declaraţia pe propria răspundere.

domeniu: 
categorie: 
Autor: