'Podul de flori' de Thomas Ciulei, în premieră la Berlin

Luni 1 decembrie 2008, la ora 19,30, va avea loc – cu sprijinul Institutului Cultural Român „Titu Maiorescu” de la Berlin – premiera berlineză a documentarului românesc „Podul de flori“, în regia lui Thomas Ciulei.

„Podul de flori” a fost distins anul acesta cu Premiul pentru cel mai bun film documentar în cadrul Festivalului de Film din Europa Centrală şi de Est „GoEast” de la Wiesbaden/Germania. Premiul este acordat de Fundaţia „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft” regizorilor care dezbat critic şi constructiv evoluţiile sociale din ţările Europei Centrale şi de Est.

thomas-ciulei 
Foto: Thomas Ciulei

„Podul de flori” prezintă viaţa de zi cu zi a lui Costică Ahir, care trăieşte cu cei trei copii ai săi în satul Aciu din Republica Moldova. Mama celor trei copii întreţine familia lucrând de peste patru ani în Italia. Doi ani de muncă ar fi trebuit să aducă suficienţi bani pentru a-şi plăti datoriile, pentru a trimite copii la şcoli mai bune şi pentru a renova casa, cel puţin aşa au calculat ei... Thomas Ciulei oferă o perspectivă impresionantă asupra acestei lumi de la marginea Europei.

Premiera va avea loc la Kino Arsenal, unul dintre cele mai prestigioase cinematografe din capitala germană. După proiecţie va avea loc o discuţie a regizorului Thomas Ciulei cu Barbara Dietz (specialistă pe probleme de migraţie de la Osteuropa Institut, Regensburg ) şi cu Bernd Buder (critic de film, directorul SEEDOX, Berlin), discuţie moderată de cunoscuta jurnalistă Tina Mendelsohn, de la emisiunea „Kulturzeit” a postului german de televiziune 3sat.

Proiecţia la Berlin a documentarului „Podul de flori” face parte din turneul Premiului de Film Documentar organizat de Festivalul „GoEast” în colaborare cu Fundaţia „Erinnerung, Verantwortung und Zukunft”, filmul urmând să ruleze şi la  la Kiev.

domeniu: 
categorie: