Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Pottering: Băsescu nu a lăsat nici un dubiu în legătură cu drumul european al României

'Traian Basescu a tinut un discurs foarte important si nu lasat nici un dubiu ca Romania va merge pe drumul catre Uniunea Europeana, pe baza de solidaritate', a declarat miercuri, presedintele PE, Hans-Gert Pottering, intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Romaniei, Traian Basescu. El a adaugat ca presedintele Romaniei a vorbit despre combinarea interesului national cu cel european, mentionand ca drumul reformelor nu s-a terminat, si ca acesta a dat dovada de realism si angajament. In discursul sau din timpul ceremoniei solemne, Hans-Gert Pottering a afirmat ca prin aderarea Bulgariei si Romaniei, unificarea continentului european 'a facut un mare pas inainte'. El a amintit in acest context cateva versuri din Hora Unirii. 'unde-i unul nu-i putere/unde-s doi puterea creste', versuri care in opinia sa constituie baza pentru cresterea bunastarii cetatenilor europeni si a potentialului UE.

'Ne bucuram ca la alegerile din mai va vom putea saluta pe dvs si pe reprezentatii dvs, cu care impreuna lucram pentru continuarea constructiei europene', a mai spus Pottering.

La randul sau, Traian Basescu a dat asigurari ca Romania va continua ritmul reformelor, in special in ceea ce priveste cresterea economica, dezvoltarea de institutii mai eficiente, justitie credibila, independenta si capabil sa faca dreptate oamenilor, functionari necorupti, infrastructura la standarde europene, un mediu curat. Ca garantie in acest sens, el a dat angajamentul clasei politice, care are ca unic obiectiv integrarea deplina a Romaniei in UE. Alte abordari comune Romania -UE enumerate de presedintele Basescu au fost necesitatea unei politici energetice comune, parteneriatul transatlantic.

Totodata, el a mentionat si ezitarile cetatenilor din unele state membre in acceptarea est-europenilor ca parteneri deplini si membri ai aceleiasi familii.

Traian Basescu a opinat ca Moldova trebuie de asemenea sa aiba o perspectiva europeana, dar ca prioritatea UE ramane Tratatul Constitutional si consolidarea instituiilor UE capabile sa gestioneze o Uniune de 27 state. El a explicat in timpul conferintei de presa ca apartenenta poporului Republicii Moldova la valorile culturale europene a fost un semnal ca Romania va sustine, in interiorul UE aderarea Moldovei.'Cand ne gandim la tari catre care sa lasam usa deschisa sa vedem si Moldova o data cu Balcanii de Vest', a afirmat el.

Raspunzand intrebarilor jurnalistilor pe aceasta tema, presedintele Pottering a explicat ca intelege preocuparea sefului de stat roman pentru situatia Moldovei, dar ca tot ceea ceea ce poate face UE pentru Moldova acum este sa o ajute sa mearga pe acest drum, nu inainte insa de a consolida uniunea in faza actuala. 'Pe langa Croatia nu poate sa mai existe o extindere pana nu se intareste UE. Daca se va realiza tot ce ne dorim, poate intr-o zi vecinul Romaniei va deveni si el membru.', a spus presedintele PE.

Maine, seful statului bulgar, Ghiorghi Parvanov se va adresa plenului PE de la Bruxelles. Traian Basescu si Ghiorghi Parvanov sunt primii sefi de stat invitati de actualul presedinte al Parlamentului European sa tina un discurs oficial in fata deputatilor europeni.

domeniu: 
categorie: