Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Poziţia MAE privind arestarea a doi cetăţeni români în Irak

Ministerul Afacerilor Externe cunoaşte situaţia celor doi cetăţeni români încă de la început şi urmăreşte îndeaproape cazul acestora, se arată într-un comunicat remis AMOS News. Ambasada României de la Bagdad a făcut demersuri scrise şi este în contact permanent cu ambasada SUA şi cu Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. La 26 noiembrie 2006, reprezentanţii diplomatici români de la Bagdad i-au vizitat pe cei doi cetăţeni români la baza militară unde sunt reţinuţi şi au constatat că se află în condiţii de reţinere normale şi fără probleme deosebite de sănătate. Ambasada României la Bagdad a comunicat imediat familiilor aceste informaţii, cu acordul celor doi, şi a menţinut un dialog cu familiile.

În intervalul noiembrie 2006 – ianuarie 2007, demersurile ambasadei României şi a altor ambasade interesate de a intra în contact direct cu cei deţinuţi au continuat, dar fără însă a se mai putea realiza vizite suplimentare. Ca urmare a demersurilor României, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a trimis o delegaţie la Bagdad care i-a vizitat pe cetăţenii români şi care a reuşit să obţină permisiunea autorităţilor militare americane pentru facilitarea unor comunicări telefonice cu familiile din ţară, acţiune realizată la 20 ianuarie a.c.

MAE va continua demersurile privind urgentarea procedurilor judiciare şi administrative în vederea clarificării cât mai curând posibil a situaţiei celor doi cetăţeni români. Acest caz nu este unul singular, în aceeaşi situaţie aflându-se şi alţi cetăţeni ai Coaliţiei multinaţionale din Irak.

Dialogul cu autorităţile militare americane se desfăşoară în contextul excelentelor relaţii de cooperare în cadrul Coaliţiei multinaţionale din Irak şi în conformitate cu prevederile dreptului umanitar internaţional. Cetăţenii români au fost reţinuţi de către autorităţile militare ale Coaliţiei multinaţionale, iar, în prezent, cazul celor doi face obiectul unei anchete.

Autorităţile militare ale Coaliţiei multinaţionale, având în vedere cadrul cu totul special în care îşi desfăşoară activitatea, nu au furnizat informaţii suplimentare referitoare la acuzaţiile aduse împotriva celor doi cetăţeni români. Totodată, nu au comunicat etapele ce vor urma după încheierea anchetei amintite anterior.

MAE nu se poate pronunţa cu privire la detaliile de ordin juridic procedural specifice în astfel de cazuri, decât după ce vor fi făcute clarificări suplimentare de către autorităţile militare americane. Prin intermediul ambasadei României au fost solicitate si sunt aşteptate elemente suplimentare privind temeiul juridic al arestării celor doi cetăţeni.

Autorităţile americane au invocat respectul pentru prevederile Convenţiilor de la Geneva. Conform dreptului internaţional umanitar, situaţia celor doi cetăţeni români se încadrează în prevederile articolului 78 al celei de-a 4-a Convenţii de la Geneva care se referă la protecţia persoanelor civile în timp de conflict armat.

domeniu: 
categorie: