Poziţie CeRe - protest în Parlament împotriva comasării alegerilor

NU EXECUTAŢI DEMOCRAŢIA!

Astăzi, începând cu ora 9.00, CeRe – Centrul de Resurse pentru participare publică participă alături de alţi reprezentanţi ai societăţii civile la un protest comun la Parlament pentru a ne opune, aşa cum am mai facut-o deja, împotriva deciziei Guvernului de a comasa alegerile locale şi parlamentare din 2012.
Sustinem un vot favorabil motiunii de cenzura Dupa 22 de ani democratia este in pericol nu pentru ca sustinem opozitia, ci pentru ca nu suntem de acord cu decizia Guvernului de a comasa alegerile. Apreciem ca aceasta decizie ne ameninta democratia.
Din punctul nostru de vedere, comasarea alegerilor:
-va creste riscul de fraudare a acestora;
-va face mai eficiente actiunile de manipulare si „mituire” a alegatorilor;
-va duce la scaderea semnificativa a calitatii dezbaterilor pe teme electorale;
-va ajuta partidele politice sa se foloseasca de vectori de imagine pentru a atrage voturile electoratului pentru candidati mai putin competitivi.
Consideram ca argumentul de natura financiara expus de Guvern este derizoriu. Reducerea cheltuielilor cu organizarea a doua runde de alegeri nu e un argument valid in totalitate deoarece:
-chiar daca alegerile locale si generale se organizeaza in aceeasi zi, sunt necesare birouri electorale separate pentru fiecare tip de alegeri;
-in cazul alegerilor locale, localitatea este circumscriptie, iar la parlamentare votam in colegii (deci economia de cheltuieli cu resursele umane nu este substantiala);
-sunt necesare in continuare buletine de vot separate (adica tot atatea cate ar fi necesare daca s-ar vota separat);
-este nevoie in continuare de urne de vot separate.
Dincolo de acestea, reducerea cheltuielilor nu ar trebui sa stea in picioare ca argument pentru sacrificarea unor principii si practici democratice. Stim ca democratia costa.
De asemenea, dezaprobam procedura de angajare a raspunderii Guvernului pe tema comasarii alegerilor. Lipsa consultarilor si a dezbaterii publice cu partidele politice si societatea civila, mai ales pe un astfel de subiect, ne apropie mai degraba de Coreea de Nord decat de Uniunea Europeana.
Protestul CeRe referitor la subiectul comasarii alegerilor face parte dintr-un demers comun, sustinut pana in prezent de urmatoarele organizatii, membre ale Aliantei pentru o Romanie Curata:
Societatea Academica din Romania – Alina Mungiu Pippidi
CNS Cartel ALFA – Bogdan Iuliu Hossu 
Academia de Advocacy – Corina Dragomirescu
Centrul Roman de Politici Europene – Cristian Ghinea
Alma Mater – Anton Hadar
Asociatia Edu-Cer – Stefan Vlaston
Asociatia Salvati Bucurestiul – Nicusor Dan
Societatea Timisoara – Florian Mihalcea
Centrul pentru Jurnalism Independent – Ioana Avadani
Asociatia Pro-Do-Mo – Roxana Wring
Centrul de Resurse pentru participare publica – Oana Preda
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis - Costel Popa, presedinte
Asociatia Salvati Dunarea si Delta - Liviu Mihaiu, presedinte 
Asociatia Miscarea Civica Militia Spirituala 
domeniu: 
categorie: