Precizări ale Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul privind un comunicat de presă al PUR

Într-un comunicat redactat de Biroul de presă al Partidului Umanist Român, se arată că, luând act de intenţia premierului Adrian Năstase de a propune impozitarea cu 90% a tuturor averilor care nu pot fi justificate din venituri, P.U.R. pune la dispoziţia primului-ministru proiectul de lege referitor la confiscarea averilor dobândite ilicit, propus de umanişti încă din anul 2002. În replică, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul, Ionuţ Cîrjan, precizează că Guvernul şi-a exprimat punctul de vedere în legătură cu această propunere legislativă intitulată Lege privind controlul provenienţei averilor dobândite ilicit, încă din data de 22 ianuarie 2003, punct de vedere care a fost transmis la Camera Deputaţilor, fiind adus şi la cunoştinţa deputaţilor umanişti.

Cîrjan spune că, potrivit acestui punct de vedere, Guvernul nu susţine propunerea legislativă menţionată întrucât aceasta prelua, în cea mai mare parte, dispoziţiile Legii nr.115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere. Se arată, totodată, că textele de lege propuse erau formulate greşit, fără a ţine seama de dispoziţiile constituţionale şi de reglementările legale în vigoare. De asemenea, se făcea confuzie între instituţii de drept, iar unele principii fundamentale ale dreptului civil (cum ar fi principiul disponibilităţii) erau ignorate.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul precizează că Guvernul îşi reafirmă disponibilitatea de a susţine orice propunere legislativă, indiferent de grupul parlamentar sau de parlamentarii care o propun, cu condiţia ca aceasta să îndeplinească exigenţele în materie legislativă şi să nu fie în contradicţie cu dispoziţiile Legii fundamentale.

domeniu: 
categorie: