Premierul Moldovei a semnat Carta Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est

Premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev, a semnat, marţi, la Bucureşti, Carta Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), în cadrul unei ceremonii găzduite de primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu. La ceremonia de semnare a participat şi vice-premierului croat, Damir Polancec, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei-în-Exerciţiu a SEECP.

Semnarea Cartei SEECP reprezintă pentru Moldova "un pas important spre spaţiul european, după includerea sa în actualul Pact de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est", a afirmat primul-ministru Tăriceanu. El a amintit că includerea Republicii Moldova în rândul statelor participante la SEECP a fost una dintre principalele coordonate ale mandatului României la preşedinţia SEECP şi în cadrul Troicii SEECP.

Republica Moldova poate să conteze pe România în ceea ce priveşte aspiraţiile sale europene, a subliniat şeful Executivului. "Vom fi un sprijin constant şi, probabil, cel mai dezinteresat în sprijinirea cauzei Moldovei. Când spun dezinteresat nu trebuie înţeles că nu contează legăturile afective şi istorice, celelalte elemente care ne apropie. Avem interesul de a promova Moldova, deoarece considerăm că este sprijinul cel mai corect pe care îl putem da acestei ţări pentru viitorul său, un viitor care trebuie caracterizat de securitate şi prosperitate", a declarat premierul Tăriceanu.

„Calitatea de membru deplin al SEECP va contribui esenţial la alinierea Republicii Moldova la valorile şi standardele europene, precum şi în procesul de integrare în Uniunea Europeană” a declarat primul-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev. Acesta şi-a exprimat aprecierea pentru organizarea de către România a ceremoniilor de semnare a Cartei Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP), precum şi pentru susţinerea acordată pe parcursul aderării Republicii Moldova la SEECP.

Totodată, premierul Tarlev a afirmat că Moldova şi-a stabilit clar şi ireversibil obiectivul de aderare la Uniunea Europeană. „Politica de integrare europeană a Moldovei se bazează pe valorificarea tuturor oportunităţilor oferite de politica europeană de vecinătate, prin implementarea planului de acţiuni Moldova - UE şi valorificarea posibilităţii de participare la iniţiativele şi procesele regionale din Europa de Est”, a declarat Tarlev. „Cu toate progresele, mai avem încă multe de făcut”, a recunoscut premierul moldovean.

Primul-ministru Tăriceanu a propus organizarea, în 2007, a unei reuniuni interguvernamentale în cadrul căreia să fie discutate subiectele de interes comun. "Dorim ca proiectele de viitor în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii - de transport sau energetică - să fie gândite astfel încât să permită apropierea Moldovei de spaţiul UE, dar, pe de altă parte, să ne folosim de poziţia noastră strategică pentru a folosi această piaţă cu uriaş potenţial care este Rusia în folosul nostru şi al UE", a declarat primul-ministru Tăriceanu.

Vice-premierul croat Damir Polancec, a cărui ţară deţine preşedinţia în exerciţiu a SEECP, a salutat, în numele organizaţiei, dar şi a Guvernului Croaţiei semnarea de către premierul Republicii Moldova a acordului.

„Este o mare plăcere ca, în calitate de preşedinte în exerciţiu al SEECP să contribui la primirea Republicii Moldova în cadrul organizaţiei”, a spus Damir Polancec, precizând că extinderea acestei organizaţii confirmă rolul său de forum al cooperării regionale. Cooperarea economică, a spus Damir Polancec, este extrem de importantă, fiind un factor de asigurare a stabilităţii şi prosperităţii ţărilor din Sud-Estul Europei.

Preşedintele SEECP a precizat că ţările membre ale organizaţiei au făcut progrese semnificative în dezvoltarea democratică şi economică, acesta fiind un pas important în procesul de integrarea europeană şi euro-atlantică. „Preşedinţia croată va continua să încurajeze aspiraţiile euro-atlantice ale tuturor ţărilor participante la SEECP, promovând potenţialul democratic şi pro-european al regiunii”, a spus Damir Polancec.

În acest context, vicepremierul croat a subliniat că „prin deschiderea negocierilor cu Croaţia şi Turcia şi confirmarea datei aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, UE transmite un mesaj încurajator Sud-Estului Europei”.

domeniu: 
categorie: