Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Premierul Năstase la al VII- lea Congres al Uniunii Democratice a Maghiarilor

'Trebuie sa recunoastem astazi deschis ca foarte multi ani raporturile dintre formatiunile noastre politice au fost dificile, ca au existat tensiuni si suspiciuni reciproce'. 'Stimati delegati si invitati,
Dragi prieteni,
In numele Guvernului Romaniei si a colegilor mei din Partidul Social Democrat am placerea sa va adresez un salut calduros si sa urez succes lucrarilor Congresului dumneavoastra.

Prezenta astazi aici a membrilor Cabinetului si ai reprezentantilor PSD nu este un simplu gest de politete fata de Dumneavoastra, partenerii nostri de cooperare parlamentara.

Ea are o valoare de simbol, marcand incheierea unei etape de evolutie in relatiile dintre partidele noastre si inceputul unei perioade noi, bazata pe o alta calitate a comunicarii politice.

In ceea ce ne priveste, unele dintre aceste suspiciuni erau legate de ceea ce noi percepeam ca o actiune politica de contestare a unitatii statului roman. In ceea ce va priveste, existau suspiciuni privind o politica de asimilare etnica. Ambele atitudini isi aveau sursa in trecut, fiind efecte ale ”de-congelarii” relatiilor inter-etnice dupa caderea comunismului.

Cred ca nu trebuie sa ne ferim sa vorbim despre aceste lucruri astazi, cand relatia noastra politica s-a maturizat, cand am parcurs impreuna un proces de schimbare a mentalitatilor, de intelegere si acceptare reciproca a obiectivelor noastre politice.

Unele solutii, care pareau imposibile la inceputul deceniului trecut, sau pareau a genera mari probleme in relatiile inter-etnice, s-au dovedit a fi realiste si fezabile si au fost bine receptate atat de etnicii maghiari cat si de romani.

Procesul politic din ultimii ani are cateva invataminte importante.

Preocuparea noastra, a Partidului Social Democrat, privind apararea unitatii si integritatii statului roman nu este incompatibila cu afirmarea identitatii etnice a minoritatii maghiare.

Raportarea permanenta la standardele europene a conferit soliditate acestui proces politic.

Astazi, cand vorbim despre un alt tip de relatie intre UDMR si PSD, cred ca se cuvine sa multumesc public acelor politicieni, atat din partidul dumneavoastra cat si din partidul nostru, care au depus in timp eforturi in directia construirii comunicarii politice intre noi.

Imi place sa cred ca aceasta evolutie din cadrul clasei politice exprima o evolutie a societatii romanesti in ansamblul sau.

Cred ca am invatat sa ne acceptam unii pe ceilalti.

Am invatat ca toleranta este nu numai nobila ci si eficienta. Ca avem, cu totii, aceleasi obiective – sa inscriem Romania pe o traiectorie stabila catre Europa si catre un viitor mai bun.

Am invatat, cu totii, lectia cooperarii.

Din acest punct de vedere, colaborarea noastra nu trebuie privita nici exclusiv prin prisma unor obiective conjuncturale, legate de asigurarea suportului parlamentar al guvernarii, nici ca o expresie a intereselor unor elite.

Ea este un bun castigat al democratiei romanesti si are efecte pozitive asupra stabilitatii relatiilor interetnice.

Faptul ca Romania este astazi un model de convietuire interetnica in aceasta zona framantata a Europei se datoreaza deopotriva intelepciunii politicienilor romani si a celor de etnie maghiara.

Va trebui in continuare sa facem eforturi pentru a elimina orice fel de tentatii extremiste si xenofobe din viata publica. Numai astfel vom construi relatii interetnice cu adevarat durabile, ferite de orice posibil derapaj.

Am ales aceasta localitate si acest moment pentru semnarea unui document politic important pentru noi: protocolul de colaborare intre Partidul Socialist Ungar si Partidul Social Democrat.

Aceasta alegere nu este intamplatoare. Ea arata ca UDMR, dincolo de rolul pe care il joaca pe plan intern, poate fi un vector important in relatiile politice internationale, in constructia unei relatii strategice intre fortele politice din Romania si cele din Ungaria in perspectiva integrarii europene.

Parteneriatul strategic pentru secolul XXI, semnat recent de Guvernele Ungariei si Romaniei, este doar unul dintre modurile in care s-a concretizat aceasta relatie privilegiata dintre politicienii romani si cei maghiari.

Doamnelor si domnilor,

Cu sprijinul dumneavoastra parlamentar, Partidul Social Democrat a asigurat guvernarea tarii in ultimii doi ani.

Am obtinut o serie de succese importante.

Evolutia economica arata ca, in sfarsit, in Romania incepe sa fie bine. Rezultatele pozitive ale reformelor incep sa-si faca aparitia.

Anul acesta speram ca evolutiile excelente ale indicatorilor macro-economici sa genereze efecte concrete si in ceea ce priveste nivelul de trai al populatiei.

In plan extern, de asemenea, succesele au fost insemnate. Primirea invitatiei de aderare la Tratatul Nord Atlantic reprezinta varful unei perioade in care eforturile diplomatice au fost intensificate.

Aceste succese nu ar fi fost posibile fara sprijinul Dumneavoastra si doresc sa va multumesc, in numele tuturor colegilor mei, pentru acest sprijin.

Dar, daca primii doi ani de guvernare au fost excelenti, aceasta nu inseamna ca anii urmatori vor fi foarte usori. Dimpotriva.

Ne asteapta o perioada foarte dificila, marcata de inceperea procesului efectiv de integrare in Uniunea Europeana. Aceasta este miza esentiala a actiunii noastre in anii ce vor urma.

Integrarea nu mai este astazi doar o problema de politica externa, ci a devenit principala prioritate de politica interna a Romaniei.

Integrarea inseamna si un efort parlamentar enorm, in care continuitatea, consecventa si tenacitatea sunt cuvintele cheie.

Contam pe Dumneavoastra.

Dorim ca UDMR, ca o formatiune atasata valorilor europene, sa fie pentru Partidul Social Democrat un partener pe termen lung in procesul de pregatire a societatii romanesti pentru aderarea la Uniunea Europeana.

Cooperarea noastra parlamentara si la nivelul administratiilor locale – cum este cea de aici, de la Satu Mare, spre exemplu - s-a bazat pe principii corecte, de respect reciproc, si a decurs pozitiv. Desigur, ea nu a fost scutita de momentele de tensiune si de nemultumirile pe care le genereaza orice fel de colaborare politica.

Doresc sa va spun – si aici cred ca sunt am asentimentul tuturor colegilor care au participat la negocierile cu UDMR – ca echipa dumneavoastra este o echipa solida si dificila pentru orice partener. Discutiile cu UDMR nu au fost niciodata usoare sau superficiale. Dimpotriva. Am apreciat insa faptul ca echipa Uniunii a avut o gandire politica pozitiva si mai ales ca intelege sa respecte intelegerile convenite.

Stim ca multi au privit cu mult scepticism protocolul de colaborare dintre partidele noastre. S-a vorbit foarte mult despre aceasta colaborare ca despre un compromis major, care ar fi generat consecinte periculoase atat pentru noi cat si pentru Dumneavoastra.

S-a incercat agitarea spiritelor si resuscitarea intolerantei. Toate acestea nu au fost decat incercari ale celor care se tem de succesul colaborarii intre noi.

Pentru ca cei doi ani care au trecut de la alegeri au aratat ca aceasta colaborare a fost functionala si productiva.

Am adoptat Legea administratiei locale. Pe baza listei judetelor si a localitatilor in care ponderea locuitorilor apartinand unei minoritati nationale depaseste 20%, a listei pe judete a denumirilor in limba materna ale acelor localitati in care ponderea locuitorilor apartinand unei minoritati nationale depaseste 20%, am putut crea o lege moderna, in deplin acord cu cele mai avansate prevederi in domeniul protectiei minoritatilor din Europa.

Am completat si consolidat prevederile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/ 2000 cu Legea 501/ 2002 privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase.

Pentru o avea o lege functionala care sa raspunda nevoilor lacaselor de cult si sa repare nedreptatile sociale de acum 50 de ani, am initiat un amplu proces de consultare cu reprezentanti ai comunitatilor locale si a diverselor culte religioase.

Vom gasi in comun solutii si pentru problemele nerezolvate inca, cum ar fi aceea a largirii ariei invatamantului universitar de stat in limba maghiara. Dorim sa asiguram un cadru institutional corespunzator pentru cultura si invatamantul minoritatilor nationale.

Desigur, parerile noastre nu coincid intotdeauna. Optiunile pe care le avem in vedere sunt diferite. Sunt insa convins ca va prevala intotdeauna logica flexibila a cooperarii, care ne va conduce la un compromis constructiv.

In ceea ce ne priveste, vom respecta intotdeauna standardele europene in ceea ce priveste drepturile minoritatilor nationale. In numele acestor standarde, ne vom opune oricaror revendicari maximaliste, de autonomie pe criterii etnice, sau altor formule care nu sunt europene in litera si spiritul lor.

Noi credem ca drepturile omului se exercita in mod individual, nu colectiv. Am spus de mai multe ori acest lucru si nu abdicam de la acest principiu.

Tinem la exercitiul suveranitatii pe teritoriul Romaniei, in toate zonele tarii si la respectarea simbolurilor statului in toate comunitatile.

Nu incercam sa suprimam sau sa limitam folosirea limbii materne. Din contra, vom sprijini diversificarea situatiilor in care minoritatile isi utilizeaza limba materna.

Dar trebuie sa intelegeti ca va cerem reciprocitate si respectarea Constitutiei: limba romana, ca limba oficiala a statului nu poate fi ingradita in circulatia ei pe tot teritoriul tarii, indiferent de componenta etnica a comunitatilor.

Stimati prieteni,

Sunt convins ca si Dumneavoastra, in cadrul acestui Congres, avand si experienta guvernarii in coalitie cu alte partide, veti valoriza in mod pozitiv colaborarea cu Partidul Social Democrat.

Pe aceasta baza putem gandi mai departe si stabili obiective comune pentru viitor, construind un parteneriat strategic pentru integrarea societatii romanesti in Uniunea Europeana.

Vreau sa ii asigur pe toti membrii Uniunii Democratice a Maghiarilor din Romania de prietenia noastra.

Va multumesc si va urez succes'.

domeniu: 
categorie: