Premierul Tăriceanu s-a întâlnit cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a avut astazi o intrevedere cu Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Tema centrala a discutiei a fost retrocedarea imobilelor apartinand cultelor religioase. Primul-ministru a exprimat determinarea Guvernului de a finaliza procesul de retrocedare a lacasurilor de cult confiscate in timpul regimului comunist.

„Rezolvarea deplina a problemei proprietatii si inlaturarea consecintelor istorice ale confiscarii imobilelor de catre regimul comunist, inclusiv in ceea ce priveste imobilele care au apartinut cultelor religioase, este un obiectiv asumat de Guvern”, a afirmat premierul Calin Popescu -Tariceanu.

Premierul a prezentat sefului BOR disponibilitatea Guvernului de a sprijini financiar lucrarile de reparatii si restaurare a Catedralei Ortodoxe din Oradea si a Bisericii Ortodoxe din Gherla.

Ambele lacasuri de cult sunt acum in patrimoniul Bisericii Ortodoxe Romane, insa sunt revendicate de Biserica Greco-Catolica.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a exprimat vointa BOR de a transmite Bisericii Greco-Catolice cele doua Catedrale, imediat ce vor fi finalizate lucrarile de reparatii si restaurare. De asemenea, Prea Fericitul Parinte Teoctist a anuntat ca, in mod simbolic, BOR va retroceda Bisericii Greco-Catolice lacasul de cult Sfantul Vasile situat in Str. Polona.

Patriarhul ortodox a exprimat deschiderea Bisericii Ortodoxe Romane pentru continuarea dialogului ecumenic cu celelalte confesiuni religioase.

La intalnirea cu Prea Fericitul Parinte Teoctist au participat ministrul Culturii si Cultelor, Mona Musca, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu si consilierul de stat Vlad Moisescu.

domeniu: 
categorie: