Prezentarea Mânăstirilor Olteniei (VIII)

Schitul Ostrov, deşi modest ca dimensiuni, este o bijuterie a artei feudale româneşti. În Insula Ostrov, situată în centrul staţiunii balneare Călimăneşti, în 1520-1521, marele ziditor de cultură românească, voievodul Neagoe Basarab şi doamna sa Despina, fiică a despotului Ioan Brancovici al Serbiei, zidesc o biserică în locul alteia mai vechi, ale cărei începuturi se pierd în negura timpului.

Modestă ca dimensiuni, dar desăvârşită prin proporţii, Biserica ‘Naşterea Maicii Domnului’ este o bijuterie a artei feudale româneşti. Fresca, realizată în 1750-1752, iconostasul sculptat în lemn de tei aurit, icoanele care îl împodobesc (cea reprezentând ‘Naşterea Maicii Domnului’ datând din secolul al XVI-lea) sunt valori inestimabile ale patrimoniului cultural românesc.

Mânăstirea dintre ape, prima mânăstire de maici din Ţara Românească, s-a înălţat încă odată spre cer în anul 1980, când, prin minune dumnezeiască şi binecuvântată lucrare omenească, biserica a fost ridicată cu 6 metri, ca urmare a construirii barajului de de la Hidrocentrala Călimăneşti.

domeniu: 
categorie: