Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Prima femeie care a pilotat un planor în România, a împlinit 92 de ani

Prima femeie care a pilotat un planor în România, Felicia Ţigănescu , şi-a sărbătorit vineri 27 decembrie a.c., în apartamentul său din Rădăuţi , ziua de naştere. La cei 92 de ani, bătrâna nu a mai avut puterea să iasă din casă, pentru a participa la o acţiune pe care ar fi vrut să o organizeze cu acest prilej, Aeroclubul 'Vasile Niculescu' din oraşul Rădăuţi.
La apartamentul ei au venit mai mulţi cunoscuţi, printre care profesorul Sorin Trelea, pilotul alături de care a mai zburat, în ultimii ani, cu un planor, iar primarul Mihai Frunza i-a pregatit un cadou.

Nascută la 27 decembrie 1910, în comuna Horodnicul de Jos , Felicia Ţigănescu a uimit lumea prin curajul, demnitatea şi verticalitatea pe care o caracterizează.
A fost prima femeie care a pilotat un planor, printre primele care au pilotat un avion, iar dupa ce a stat prin puşcării datorită opiniilor politice pe care nu ezita să le exprime în public, a mai dat o dovadă de curaj, în anul 1997, cînd, la 87 de ani, Felicia Ţigănescu a urcat într-un planor, alături de pilotul Trelea.
Aceeaşi 'aventură' cu planorul a fost 'încercată' de Felicia Ţigănescu şi în anii următori, cînd, bucuroasă ca o şcolariţă spunea că acolo sus, se simte 'stapîna lumii'.
Spunînd mereu că i se acordă prea mare importanţă, prima femeie din România care a pilotat un planor este cetaţean de onoare al municipiului, locuieşte singură într-un apartament cu două camere din Rdăuţi, nu are televizor, ascultă emisiunile de ştiri ale BBC, uneori şi Europa Libera, citeşte zilnic ziarul, croşetează şi traieşte dintr-o pensie care depaşeşte cu puţin un milion de lei.

domeniu: 
categorie: