Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Primăria Arad a primit de la ''CasaRom'' 29 de hectare de teren

Proiectul prin care compania americană 'CasaRom' a cedat Primăriei municipiului Arad 29 de hectare de teren a trecut, marţi, de votul consilierilor, însă şedinţa Consiliului Local (CL) a fost extrem de tensionată în urma criticilor aduse de unii aleşi, informează corespondentul AMOS News. La ultima şedinţă CL, desfăşurată în urmă cu o lună de zile, proiectul a fost respins, primind numeroase critici din partea aleşilor. Printre cei care s-au opus proiectului au fost consilierii ex-PSD, dar şi câţiva dintre cei ai Alianţei PNL-PD. Conform proiectului de act adiţional, 'CasaRom' a cedat Primăriei din Arad aproape jumătate din terenul primit în urmă cu patru ani de la fost administraţie locală. Discuţiile dintre cele două părţi au început în urmă cu trei luni, la final, compania americană cedând 29 de hectare de teren din totalul de 60 primite în 2001, cu titlu de închiriere şi concesiune.

Primul care a cerut explicaţii primarului Falcă pe marginea proiectului a fost consilierul independent Edeleni Coloman. 'Am fost împotrivă şi la şedinţa trecută şi voi fi şi acum, deoarece consider că acest proiect nu îi ajută pe arădeni. Nu înteleg de ce există atâta grabă să luăm terenurile de la CasaRom sau, probabil că, aceste trebuie vândute. Şi, atunci, mă întreb care este câştigul Primăriei din această nouă tranzacţie', a susţinut Coloman. Acesta l-a mai întrebat pe Gheorghe Falcă ce intenţionează să facă Primăria cu suprafaţa de teren primită înapoi. Iritat de întrebările consilierului, primarul Gheorghe Falcă s-a abţinut să dea un răspuns concret. 'Orice răspuns v-aş da nu vă ajută. Nu are sens să vă mai explic', a replicat Falcă.

Intervenţia consilierului independent Dorel Popa, fost primar în mandatul 2000-2004, când au fost cedate 68 ha de teren companiei americane la un preţ foarte mic, a scos în evidenţă participarea celor din conducerea PD la votarea proiectului prin care a fost vândut terenul.

'Acest proiect de hotărâre a fost super criticat pe nedrept pentru că preţul nu a fost niciodată de 16.000 dolari, însă vehicularea lui dă dovadă de o politică ieftină a actualei Puteri. Poate că domnul senator (Nicolae Ioţcu - PD - n.r.) va afla într-o zi că alte cupluri din care au făcut parte membrii PD au votat proiectul. Şi mă refer la cuplul Dorel Popa - Emanoil Voicu (fost viceprimar PD între 2000-2002 n.r.), la cuplul Dorel Popa Gheorghe Seculici (preşedinte PD, fost consilier local între anii 2000-2004 - n.r.) şi Dorel Popa-Mariana Faur (consilier local PD în mandatul trecut - n.r.). Azi şi eu voi fi un susţinător al PD, mai ales că nu se ştie niciodată cum se învârte roata în politică. Dar, dacă se mai continuă polemica pe această temă voi face dezvăluiri care vor aduce mari surprize', a afirmat Dorel Popa.

Fără nici un alt comentariu din partea primarului Gheorghe Falcă, proiectul prin care 'CasaRom' cedează Primăriei Arad 29 de hectare de teren a fost supus votului şi aprobat cu 19 voturi. Doar doi consilieri, unul PSD şi independentul Coloman s-au opus proiectului, iar Valentin Paul-Neamţ (PNL) s-a abţinut.

Contractul semnat de primarul Dorel Popa, ex-PSD, a fost unul dintre cele mai controversate documente încheiate de fosta administraţie. În 2001, compania multinaţională CasaRom a câştigat o licitaţie pentru ridicarea unui cartier de locuinţe în zona Subcetate din municipiul Arad, pe o suprafaţă de 68 de hectare. Mai mult de jumătate din teren a fost vândut ulterior de municipalitate firmei, la preţul simbolic de doar 5 cenţi pe metrul pătrat, restul fiind concesionat investitorilor pe o perioadă de 50 de ani. În schimbul terenului ultracentral obţinut, firma s-a obligat să construiască în total 900 de locuinţe la bloc şi în case individuale. Primele 72 de case trebuiau terminate în 2002.

Firma care anunţa investiţii totale de 35 de milioane de euro în cartierul rezidenţial a depăşit toate termenele prevăzute în contractul încheiat cu Primăria sub mandatul lui Dorel Popa.

domeniu: 
categorie: 
Autor: