Primarul oraşului Săcele, reţinut de PNA în timp ce lua şpagă de 60.000 de euro

Primarul oraşului Săcele, Vasile Laţa, a fost reţinut miercuri seară de procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie Braşov în urma unui flagrant organizat ca urmare a unui denunţ făcut de un cetăţean olandez. Din câte se pare, Laţa a fost prins chiar în momentul în care primea aproximativ 60.000 de dolari în timpul unei tranzacţii imobiliare. Primarul a fost preluat imediat de către procurori care au deschis o anchetă. Miercuri în jurul orelor 22.00 şeful PNA Braşov Horian Valentin Şelaru a declarat că Vasile Laţa a fost implicat într-o afacere imobiliară. „A fost prins în momentul în care primea suma de 60.000 de dolari fiind implicat în diferite tranzacţii imobiliare. Nu puteam face mai multe comentarii pentru moment deoarece ne aflăm încă în faza cercetare”, ne-a declarat Horian Valentin Şelaru. Surse neoficiale spun că în acest scandal mai sunt implicate încă două persoane. La sediul PNA Braşov a venit miercuri seară şi avocatul care îl reprezintă pe Vasile Laţa, Ioan Bărbat, care a refuzat să facă orice comentarii.

Primarul municipiului Săcele riscă să fie suspendat din funcţia de primar de două ori în aceeaşi perioadă. În primul rând, Vasile Laţa a fost condamnat la sfârşitul anului trecut, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani închisoare cu suspendare patru ani, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, într-o afacere cu tablă provenită de la Sidex Galaţi. Până acum însă, Ministerul Administraţiei şi Internelor nu s-a pronunţat cu privire la rămânerea sa în funcţia de primar sau suspendarea sa. Însă, în cel de-al doilea caz, dacă va fi emis mandat de arestare pe numele lui, va intra în vigoare art. 77 din Legea 215/2001, Legea Administraţiei Publice Locale, în care se specifică, la alin. 2) faptul că „mandatul primarului se suspendă de drept numai în cazul în care acesta a fost arestat preventiv.

Măsura arestării preventive se comunică de îndată de către parchet sau de instanţa de judecată, după caz, prefectului care, prin ordin, constată suspendarea mandatului”. În cazul în care va fi găsit vinovat, în urma unei sentinţe definitive şi privativă de libertate, atunci mandatul său de primar încetează de drept, iar la pedeapsa primită în acest caz se va adăuga şi pedeapsa din dosarul Sidex. Dar, în cazul în care primarul suspendat din funcţie a fost găsit nevinovat, acesta are dreptul la despăgubiri, în condiţiile legii.

categorie: