Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Principalele teme de actualitate abordate în briefingul de presă al MAE

Directorul general al Departamentului Comunicare al Ministerului Afacerilor Externe, Doris Mircea, a susţinut astăzi, 24 februarie 2011, un briefing de presă pe teme de actualitate.

 Referitor la evenimentele viitoare de pe agenda MAE, a fost menţionată vizita oficială pe care  ministrului Teodor Baconschi urmează să o efectueze în Statul Israel (28 februarie) şi la Autoritatea Naţională Palestiniană (1 martie), vizita preşedintelui comisiei de politică externă a parlamentului turc în România, la 2 martie şi organizarea Forumului Economic al Consiliului de Cooperare a Golfului, în perioada 8 – 10 martie 2011 la Bucureşti.

Printre principalele subiecte abordate în cadrul briefingului de presă s-au mai aflat situaţia românilor din Libia, situaţia din Egipt, situaţia din Noua Zeelandă, după cutremurul de marţi, 22 februarie. Astfel, referitor la situaţia din Libia, Doris Mircea, directorul general al Departamentului Comunicare şi purtător de cuvânt, a evidenţiat eforturile depuse de Ministerul Afacerilor Externe pentru a-şi proteja proprii cetăţeni din regiune şi pentru a-i evacua în deplină siguranţă, după cum urmează:

- a fost activată celula de criză, la nivelul MAE şi la nivelul Ambasadei din Libia;

-în cadrul Departamentului Consular, funcţionează non stop (24/24) o linie telefonică la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie de insecuritate din Libia pot suna, respectiv: 0040-21.319.21.37;

-au fost trimişi doi funcţionari consulari suplimentari la Tripoli pentru asigurarea funcţionării la parametri normali a Secţiei consulare a Ambasadei României ;

-a fost creată o reţea de informare şi sprijin pe linia Buc-Tripoli-Roma- La Valetta;

- a fost creată o bază de date cu românii din zonă pentru a-i informa în timp real prin internet si telefon;

- a fost convocat în audienţă la MAE însărcinatul cu afaceri a.i. al Libiei la Bucureşti, căruia i s-a solicitat ca autorităţile din Libia să protejeze integritatea fizică şi bunurile cetăţenilor români şi să le faciliteze plecarea din ţară;

- prin coordonarea cu grupul de lucru pentru asistenţă consulară la nivel UE, Ambasada României la Tripoli a sprijinit pentru evacuare cetăţenii români care au solicitat acest lucru.

MAE a organizat ieri, 23 februarie 2011, o reuniune informală cu reprezentanţii principalilor operatori economici care activează în Libia, în scopul co-gestionării actualei situaţii de criză. Au fost stabilite de comun acord mecanismele prin care să se realizeze schimbul de informaţii privind posibila evacuare a angajaţilor proprii (cetăţeni români) din locurile greu accesibile.

MAE a iniţiat o Hotărâre de Guvern, în urma căreia Executivul a aprobat fondurile solicitate (900.000 RON), necesare demarării procedurilor de repatriere.

Purtătorul de cuvânt a subliniat faptul că România menţine permanent legătura cu celelalte state membre UE în vederea schimbului de informaţii privind cetăţenii europeni aflaţi în zonă şi disponibilităţile de transport existente. În ceea ce priveşte evacuarea cetăţenilor din Libia, Doris Mircea a arătat ca MAE şi MAPN colaborează în gestionarea situaţiei.

Ulterior activării la nivelul UE a mecanismului de monitorizare şi informare pentru protecţie civilă cu scopul sprijinirii cetăţenilor europeni din Libia, purtătorul de cuvânt al MAE a anunţat că a fost identificată o navă (un ferry-boat), care poate lua la bord aproximativ 500 de cetăţeni europeni. Nava va ajunge astăzi, 24 februarie, în portul Benghazi, iar costul transportului va fi suportat în proporţie de 50% de către statele membre. România menţine permanent legătura cu celelalte state membre UE în vederea schimbului de informaţii privind cetăţenii europeni aflaţi în zonă şi disponibilităţile de transport existente.

MAE va continua să comunice dinamic şi operativ către opinia publică şi cetăţenii în cauză detalii despre evoluţia situaţiei şi măsurile luate în domeniul asistenţei consulare, transmiţând periodic informaţii actualizate, referitoare la evoluţiile din teren.

În privinţa comunităţii de români din Noua Zeelandă, directorul general al Departamentului Comunicare a subliniat că MAE monitorizează în permanenţă situaţia, prin intermediul Ambasadei României în Australia şi a consulului onorific al României în Noua Zeelandă.

Au fost trecute în revistă şi cele mai recente vizite de pe agenda diplomaţiei româneşti, după cum urmează: vizita de lucru la Bucureşti a ministrului Afacerilor Externe al Republicii Macedonia, Antonio Milososki de miercuri, 23 februarie, întrevederea ministrului Teodor Baconschi cu Secretarul General al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, de marţi, 22 februarie, convorbirile ministrului de externe cu omologul georgian, Grigol Vashadze, la 11 februarie, vizita la Bucureşti a ministrul leton al Afacerilor Externe, Ģirts Valdis Kristovskis, în perioada 9-10 februarie 2011, respectiv întrevederea ministrului român de externe cu ministrul finlandez pentru Afaceri Europene şi Migraţie, Astrid Thors, la 7 februarie 2011.

De asemenea Doris Mircea a evidenţiat temele aflate pe agenda Consiliului Afaceri Externe şi Afaceri Generale, la care ministrul de externe a participat luni, 21 februarie, la Bruxelles şi principalele teme pe care diplomaţia românească le va promova pe parcursul acestui an – aşa cum au fost reflectate  de către ministrul Baconschi în conferinţa de bilanţ susţinută în cursul acestei luni.

domeniu: