Profesorul Walter Biemel va primi titlul Doctor Honoris Causa al Univ. Bucureşti

Universitatea din Bucuresti acorda, miercuri, 7 mai, titlul Doctor Honoris Causa profesorului WALTER BIEMEL La ceremonie vor participa:
- prof. dr. Ioan Panzaru - prorectorul Universitatii din Bucuresti
- conf. dr. Mircea Dumitru - decanul Facultatii de Filosofie
- prof. dr. Gabriel Liiceanu
Cu aceasta ocazie va avea loc si lansarea versiunii romanesti a lucrarii 'Fiinţă şi timp' de MARTIN HEIDEGGER publicata de Humanitas in traducerea lui Gabriel Liiceanu si a lui Catalin Cioaba si dedicata lui Walter Biemel.

Evenimentul va avea loc in amfiteatrul “Mircea Florian” de la etajul I al Facultatii de Filosofie a Universitatii din Bucuresti (Splaiul Independentei 204, sector 6).

WALTER BIEMEL s-a nascut in anul 1918, intr-o familie de sasi din Brasov. A facut liceul in limba germana la renumitul colegiu Honterus din orasul natal. A studiat la Bucuresti filosofia, psihologia, sociologia si istoria artelor avind ca profesori pe Ion Petrovici, Tudor Vianu, Mircea Vulcanescu si Constantin Radulescu-Motru. In 1942 devine doctorandul lui Martin Heidegger la Freiburg si, apoi, unul dintre discipolii lui preferati. Intilnirea cu acesta i-a marcat definitiv evolutia spirituala ulterioara. Dupa sfirsitul celui de-al doilea razboi mondial, dindu-si seama de rasturnarea dramatica a curentului istoriei, refuza sa se intoarca in tara si cere azil politic in Germania unde locuieste si astazi. Intre 1945-1960 a fost colaborator la arhiva Husserl din Louvain. In 1949 a obtinut la Louvain titlul de doctor, iar in 1958 la Köln, titlul de docent. Din 1962 pina in 1976 a lucrat ca profesor universitar titular la catedra de filosofie a Institutului Politehnic din Aachen, iar din 1976 pina in 1983, la catedra de filosofie a Academiei de arta din Düsseldorf. Este editorul mai multor volume din Husserliana si din editia completa Heidegger, precum si autorul a numeroase carti si studii de fenomenologie, de filosofia artei si a literaturii etc. A sprijinit in mod constant, prin recomandarile si indrumarile sale, pe bursierii români aflati la studii in Germania in ultimele decenii. In prezent locuieste la Aachen.

Lucrari principale:

Le concept de monde chez Heidegger, Kants Begründung der Ästhetik und ihre Bedeutung für die Philosophie der Kunst, Philosophische Analysen zur Kunst der Gegenwart (Expunere si interpretare, ed. Univers, Bucuresti, 1987), Sartre-Monographie, Heidegger-Monographie (Heidegger, ed. Humanitas, Bucuresti, 1996).

domeniu: 
categorie: