Proiecţia de gală a 'Autobiografiei lui Nicolae Ceuşescu'

O sală arhiplină a întâmpinat vineri seară, la Cinema Victoria din Iaşi, filmul lui Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”. Aproape o mie de spectatori au format cozi la intrarea în cinematograf pentru a viziona unul dintre cele mai aclamate filme româneşti din ultimii ani, în prezenţa cineastului Andrei Ujică.

După proiecţia care s-a sfârşit în aplauze, regizorul a răspuns întrebărilor publicului, într-o sesiune prelungită de Q&A, moderată de George Onofrei, redactor-şef al „Suplimentului de cultură”.

Filmul rulează, începând din 19 noiembrie, la Cinema Victoria din Iaşi. În următoarele săptămâni, pelicula îşi va continua traseul prin cinematografele din ţară, la Cluj, Craiova şi Mediaş.

Recent, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” a obţinut o menţiune specială la Festivalul Internaţional de Documentar de la Copenhaga (4 – 14 noiembrie), a fost distins cu premiul pentru cel mai bun documentar est-european la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Jihlava, Cehia, şi cu Marele Premiu al secţiunii documentar la Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF).  Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes şi a mai fost prezentat, în această toamnă, la festivalurile de film de la Toronto, San Sebastian, New York, Vancouver, Londra.

Decupat din peste 1000 de ore de imagini de la Arhiva Naţională de Filme şi Televiziunea Română, filmul acoperă 25 de ani din viaţa lui Nicolae Ceauşescu, de la instalarea sa la putere, în 1965, până la prăbuşirea din 1989.

Lipsit de voice-over sau de comentarii din off, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” este un eseu despre grandoarea şi absurditatea puterii, care demonstrează că imaginile de propagandă conţin în ele însele şi propria contradicţie.

Special pentru acest film, tinerii cineaşti Adrian Sitaru, Radu Jude şi Marian Crişan au creat propriile versiuni de trailer, care pot fi vizionate pe http://www.youtube.com/user/AutobiografiaNC şi pe pagina de Facebook dedicată „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu”: http://www.facebook.com/pages/AutobiografiaNC. Filmuleţele pot fi descărcate de pe www.autobiografia.ro.

Din echipa filmului mai fac parte, pe lângă regizorul Andrei Ujică, Velvet Moraru - producător, Dana Bunescu (montaj şi sound-design), Titus Muntean (cercetare materiale de arhivă), Vivi Drăgan Vasile (consultant vizual) şi Roberta Răduca (colorist).

domeniu: 
categorie: