Proiectul Petrom 'Ţara lui Andrei' a implicat peste 2.400 de voluntari

În trei ani, de când a fost lansată platforma online „TaraluiAndrei.ro”, peste 30.000 de oameni s-au implicat în proiecte care au venit în sprijinul comunitaţilor şi a mediului înconjurator şi au contribuit la dezvoltarea societăţii civile.

Solutii pentru comunitati

In fiecare luna, Petrom ofera finantari de cate 5.000 de euro pentru 2 solutii la problemele comunitatilor locale din Romania, in cadrul competitiilor „Orasul tau” (deschisa publicului larg) si „Orasul Petrom” (deschisa angajatilor Petrom). In 2011, 188 de cetateni ai Tarii lui Andrei au propus proiecte pentru a imbunatati diverse domenii din comunitatile lor, precum protectia mediului, educatia, sanatatea si cauzele sociale. Anul acesta, angajatii Petrom din judetul Bihor au castigat cele mai multe finantari, in valoare de 35.000 euro, care vor fi investite in comunitatile din zona.

In cei trei ani de cand Petrom a lansat Tara lui Andrei, 38 de proiecte din cele 400 inscrise in competitie au primit sprijin financiar in valoare totala de 190.000 euro.

In plus, in 2011 alti 55.000 de euro au fost investiti in proiectele pentru comunitati propuse de elevii Scolii lui Andrei.

Plantari record in Tara lui Andrei

In 2011, declarat Anul International al Padurii, plantarile din „TaraluiAndrei.ro” s-au dublat ca numar de copaci plantati fata de anul precedent. Peste 2.300 de voluntari au reusit sa inverzeasca Romania cu 103.000 de copaci plantati pe 21 de hectare in judetele Buzau, Valcea, Bacau, Teleorman, Bihor, Prahova si Dolj. Toate zonele reimpadurite au fost selectate in functie de nevoile comunitatilor si prin consultarea autoritatilor locale si sunt arii afectate de alunecari de teren sau desertificare.

Din 2009 si pana in prezent, prin plantarile din Tara lui Andrei, Petrom a impadurit peste 30 de ha de teren cu 150.000 de copaci.

Elevii din Romania au invatat lectia implicarii civice in Scoala si Tabara din Tara lui Andrei

In fiecare primavara toti elevii din Romania sunt invitati sa invete lectia implicarii civice in „Scoala lui Andrei”, o competitie nationala de proiecte eco-civice adresata elevilor si profesorilor din toate scolile generale din Romania. Anul acesta, 362 de echipe din toata tara au inscris tot atatea proiecte in concurs. Pe locul intai in clasamentul problematicilor identificate de copiii si profesorii participanti este lipsa unui spatiu verde. Astfel, peste 30% din totalul  proiectelor intrate in competitie au ca obiectiv crearea sau reamenajarea unui spatiu de petrecere a timpului liber in natura. Urmatoarea tema centrala a proiectelor Scolii lui Andrei este amenajarea si modernizarea scolii si reprezinta aproximativ 28% din totalul aplicatiilor. Alte preocupari ale comunitatii, identificate de echipele participante la concurs, provin din zona promovarii traditiilor culturale si folclorice (peste 11%), dezvoltarea personala prin cursuri si ateliere  (7,62 %) sau se adreseaza categoriilor sociale defavorizate (5%). Petrom a oferit primelor 11 echipe clasate cate 5.000 euro pentru implementarea proiectelor. Toate detaliile despre castigatori se regasesc la sectiunea „Scoala” pe www.taraluiandrei.ro.

In ultimii 3 ani peste 20.554 de elevi, alaturi de 1.519 profesori au participat la concursul „Scoala lui Andrei” si au propus 792 de proiecte locale. Petrom a oferit castigatorilor, in toti acesti 3 ani, finantari in valoare de 114.000 euro pentru implementarea solutiilor propuse, biciclete, laptopuri pentru profesori si sisteme multimedia pentru scolile din care fac parte echipele castigatoare.

Tot anul acesta, primii 400 de elevi castigatori au continuat Scoala cu „Tabara din Tara lui Andrei” (in statiunea Cheia, judetul Prahova) unde au invatat despre natura si resursele acesteia si despre cum sa fie responsabili cu elementele vitale – Aer, Apa, Foc si Pamant.

Pana acum, aproape 2.000 de elevi au trecut pragul „Taberei din Tara lui Andrei”, printre primele tabere eco din Romania.

Voluntari in Anul European al Voluntariatului

In „TaraluiAndrei.ro”  isi dau intalnire si cei care fac voluntariat. Anul acesta am sarbatorit alaturi de toti europenii – Anul European al Voluntariatului. In Petrom am dat startul unui Campionat de Voluntariat in care peste 150 de angajati din tara s-au implicat in 24 de actiuni de voluntariat, alaturi de 14 ONG-uri la nivel national, in opt judete. In 2011, peste 2.400 de romani  s-au implicat in programe de voluntariat alaturi de Petrom.

„Respect pentru Viitor” este un amplu program initiat de Petrom, la inceputul anului 2007, prin care raspundem nevoilor societatii si mediului inconjurator.
„Respect pentru Viitor” este concretizarea principiilor noastre, care stau la baza dezvoltarii durabile. Credem ca nevoile prezentului pot fi satisfacute cu respect pentru generatiile viitoare si pentru aceasta am ales sa tratam aspectele legate de mediu si cele sociale ca parte integranta a conduitei noastre de business.

domeniu: