Proiectul ''Suceava - utilităţi şi mediu la standarde europene''

Lucrările de aducţiune a gazului metan din cadrul proiectului ''Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene'', încep de miercuri, 1 septembrie, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Gavril Mîrza. Şeful administraţiei judeţene a declarat că a purtat discuţii cu consorţiul format din firmele STROYTRANSGAZ Moscova şi PETROSERVICE Bucureşti, cel care va realiza lucrările de aducţiune a gazului, şi că s-a ajuns la o înţelegere privind graficul de execuţie a acestora.

Lucrările trebuiau să înceapă acum o lună şi jumătate, mai exact pe 17 iulie, însă au fost întîrziate din motive obiective şi anume lipsa unor avize obligatorii. Mîrza a menţionat că astăzi vor începe lucrările la trei din cele patru tronsoane licitate, Frasin- Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Moldovenesc- Vatra Dornei şi Păltinoasa- Rădăuţi, cele la tronsonul Rădăuţi- Siret urmînd a fi atacate în primăvara anului viitor.

''Tronsonul Rădăuţi- Siret s-a stabilit să înceapă în primăvară pentru că s-a încheiat un acord între firma rusă GAZPROM şi Ministerul Industriilor pentru realizarea unei conducte de gaz metan Cernăuţi- Siret. În aceste condiţii tehnicienii din domeniu ne-au sfătuit să începem tronsonul după ce vom vedea exact în ce condiţii se va realiza conducta de la Cernăuţi pentru a ne putea corela lucrările'', a motivat Mîrza.

Şeful administraţiei judeţene a dat asigurări locuitorilor judeţului că investiţiile cuprinse în prima etapă a proiectului ''Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene'', etapă care va ''înghiţi'' 86,3 milioane de euro, vor fi finalizate înaintea drumului şi a podului de la Vîrvata, lucrări promovate de actualul senator PNL, Gheorghe Flutur pe vremea cînd conducea Direcţia Silvică Suceava.

''Această primă fază a proiectului în valoare de 86,3 milioane de euro va fi finalizată înaintea drumului şi a podului de la Vîrvata investiţie promovată de cetăţeanul Flutur Gheorghe pe vremea cînd era directorul Direcţiei Silvice Suceava, lucrare care nici astăzi nu este terminată deşi fondurile au fost cheltuite în totalitate. Locuitorii nu pot circula de zece ani de zile pe acel drum forestier'', a spus preşedintele Consiliului Judeţean.

Consorţiul PETROMSERVICE- STROYTRANSGAZ a cîştigat prin licitaţie dreptul de a construi 380 de km de conductă de transport a gazului metan pe tronsoanele Frasin- Cîmpulung Moldovenesc, Cîmpulung Moldovenesc- Vatra Dornei, Păltinoasa- Rădăuţi şi Rădăuţi- Siret. Lucrările de introducere a gazului metan vizează în această primă etapă a proiectului alimentarea a 59 de localităţi sucevene.

De menţionat că lucrările pe componenta de termoficare a proiectului au demarat deja. Consorţiul format din firmele LOIAL IMPEX Suceava şi ENERGOMONTAJ Bucureşti va executa lucrările de reabilitare a sistemelor de termoficare în Cîmpulung Moldovenesc şi Gura Humorului, firma ploieşteană SUDARC SRL se va ocupa de Siret, iar consorţiul compus din societăţile bucureştene ROMIB SA şi VD Cons SRL va realiza lucrările de reabilitare a sistemelor de termoficare în municipiul Vatra Dornei.

Pentru realizarea investiţiilor din prima etapă a proiectului ''Suceava- utilităţi şi mediu la standarde europene'' Consiliul Judeţean Suceava a recurs la un credit extern în valoare de 86,3 milioane de euro, finanţatorul fiind Deutche Bank A.G.Londra cu care instituţia judeţeană a semnat, la sfîrşitul lunii martie, contractul de împrumut. Creditul are garanţii guvernamentale.

Megaproiectul sucevean, prevăzut a se realiza în trei etape, are o valoare totală de 235 de milioane de euro, iar investiţia va conduce la crearea a 3500 de locuri de muncă din care o mie vor rămîne definitive fiind indispensabile exploatării instalaţiilor.

domeniu: