Punctul de Trecere a Frontierei româno-sârb de la Porţile de Fier II, operaţionalizat

Punctul de Trecere a Frontierei româno-sârb de la Porţile de Fier II a fost operaţionalizat, Miercuri, 28 Decembrie a.c., în cadrul unei ceremonii la care au participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Constantin Traian Igaş, şi ministrul Afacerilor Interne din Republica Serbia, Ivica Dacic.

În acest context, ministrul Traian Igaş şi-a exprimat convingerea că, operaţionalizarea acestui punct de trecere a frontierei va contribui la fluidizarea traficului internaţional de persoane şi mărfuri între România şi Republica Serbia.

În cadrul ceremonialului, ministrul Afacerilor Interne din Republica Serbia, Ivica Dacic, a prezentat, simbolic, paşaportul poliţiştilor de frontieră români pentru a efectua formalităţile la intrarea pe teritoriul naţional.

De asemenea, membrii celor două delegaţii au avut discuţii bilaterale în cadrul cărora au fost abordate subiecte legate de colaborarea dintre poliţiile naţionale şi de frontieră ale celor două state, în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii. Cu acest prilej a fost analizată posibilitatea constituirii unor echipe comune româno-sârbe, care să patruleze pe Dunăre.

În contextul întâlnirii, s-a mai discutat posibilitatea deschiderii, cu respectarea legislaţiei UE şi Schengen a unor puncte de mic trafic la frontiera dintre România şi Serbia. 

După operaţionalizarea Punctului de Trecere a Frontierei de la Porţile de Fier II, câteva sute de cetăţeni – români şi sârbi – s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de trecere a frontierei româno-sârbe.

La eveniment au participat, din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale, chestor şef de poliţie Marian Tutilescu, adjunctul şefului Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică, chestor principal de poliţie Lucian Guran, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române, chestor şef de poliţie Ioan Buda, şeful Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, chestor de poliţie Ioan Handra.

Din delegaţia Republicii Serbia au făcut parte şeful Direcţiei Poliţiei de Frontieră, Nenad  Banovic, precum şi adjunctul directorului Poliţiei, Branislav Mitrovic.

 

Pentru efectuarea controlului la frontieră în bune condiţii, la punctul de trecere a frontierei aflat pe teritoriul României a fost încadrat personal specializat, fiind dotat cu tehnică de comunicaţii şi aparatura performantă, conform standardelor europene.
Totodată, autorităţile române au obţinut avizele necesare de la Comisia Europeană pentru operaţionalizarea şi deschiderea punctului de trecere în regim de trafic internaţional de persoane şi mărfuri.

Punctul de frontieră român dispune de un număr de 9 artere de circulaţie, repartizate astfel (4 pe sensul de ieşire din ţară pentru autoturisme, autocare şi automarfare; 4 pe sensul de intrare în ţară pentru autoturisme, autocare şi automarfare; 1 prevăzută cu rampă, pentru controlul şi verificarea autovehiculelor – linia a  II-a de control).

Hotărârea de înfiinţare a P.T.F. Porţile de Fier II  a fost luată ca urmare a încheierii Acordului între Guvernul Republicii Socialiste România şi Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, la data de 10 septembrie 1976, de construire a sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II.

Sistemul hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II este construit peste fluviul Dunărea în sectorul Ostrovul Mare (România) - Prahovo(Iugoslavia), punctul de trecere a frontierei fiind situat la nord de acest sistem, la capătul podului de peste barajul care asigură legătura între România şi Republica Serbia.

domeniu: 
categorie: