Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Rânduieli speciale în Săptămâna Patimilor

Săptămâna Sfintelor Pătimiri ale Domului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos are în cultul ortodox slujbe şi rânduieli speciale. În Săptămâna Patimilor, de duminica seara până vineri seara, se oficiază slujba deniilor.

Dintre aceste slujbe deniile de joi şi vineri seara sunt speciale prima, cea de joi seara, fiind Denia celor 12 Evanghelii (care vorbesc despre Patimile Domnului) care se săvârşeşte după această rânduială numai în Biserica Ortodoxă Română. Iar la cea de vineri seara, Denia din Marea şi Sfânta Sâmbătă, se cântă Prohodul Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

În Săptămâna Mare se săvârşeşte luni, marţi şi miercuri Liturghia darurilor mai înainte Sfinţite iar joi şi sâmbătă Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia.
Ziua de vineri este zi aliturgică adică nu se săvârşeşte Sfânta Liturghie.

La Liturghia Sfântului Vasile cel Mare din Sfânta şi Marea Joi se scoate, la Proscomidie, un Sfânt Agneţ special care este sfinţit la această Liturghie şi va fi uscat şi sfărâmat a treia zi de Paşti la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, într-o rânduială specială, miridele rezultate fiind folosite ca Împărtăşanie pentru bolnavi, copii şi în situaţii speciale. Această Sfântă Împărtăşanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

În Sfânta şi Marea Joi la sfârşitul Sfintei Liturghii există rânduiala spălării picioarelor în amintirea gestului făcut de Mântuitorul nostru Iisus Hristos la Cina cea de Taină când a spălat picioarele celor 12 apostoli. Această rânduială se săvârşeşte în unele mănăstiri din Patriarhia Română şi este oficiată de stareţul mănăstirii care spală picioarele a 12 dintre vieţuitorii mănăstirii pe care o conduce. În Sfânta şi Marea Vineri, în Biserica Ortodoxă se săvârşesc Ceasurile Împărăteşti în cadrul cărora se citesc textele evanghelice legate de patimile Domnului nostru Iisus Hristos. Aceste ceasuri se numesc împărăteşti deoarece în Bizanţ participa şi împăratul la ele. Tot în Sfânta şi Marea Vineri se săvârşeşte după ceasurile împărăteşti se săvârşeşte slujba Vecerniei Mari în cadrul căreia se scoate în mijlocul bisericii Sfântul Epitaf pe care este reprezentată punerea în mormânt a Mântuitorului. Sfântul Epitaf rămâne în mijlocul bisericii până la sfârşitul slujbei Deniei Prohodului Domnului de vineri seara când este dus de preoţi în Sfântul Altar după ce a fost purtat în procesiune în jurul bisericii. În Sfântul Altar, Epitaful este aşezat pe Sfânta Masă unde rămâne în toată perioada pascală până în ajunul sărbătorii Înălţării Domnului când va fi aşezat la locul său în biserică.
 
Sursă: site-ul Patriarhiei Române
 

 

domeniu: 
categorie: