Raport: 400 000 de bolnavi de diabet în România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Federaţia Internaţională de Diabet trag un semnal de alarmă cu privire la răspândirea şi evoluţia diabetului, se arată într-un comunicat de presă remis AMOS News de oganizaţia AdEntity. În România sunt înregistraţi aproximativ 400 000 de bolnavi de diabet, dar potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, numărul lor depăşeşte 1 milion. Aceasta înseamnă că aproape 5% din populaţie suferă de diabet şi se previzionează ca în anul 2030 procentul să ajungă la circa 6.22%.

La nivel mondial, în 2000, erau înregistraţi 171 de milioane de diabetici, iar în 2030 numărul estimat va fi mai mult decât dublu, adică aproximativ 366 de milioane de bolnavi de diabet. În prezent, diabetul a atins proporţii pandemice.

Diabetul în cifre conform Federaţiei Internaţionale de Diabet:
· În fiecare an, peste 6 milioane de oameni se îmbolnăvesc de diabet
· La fiecare 30 de secunde, în lume, un picior este amputat din cauza diabetului
· În fiecare an, peste 3 milioane de decese au legătură directă cu diabetul.
· La fiecare 10 secunde, un om moare din cauza unei boli provocate de diabet
· La nivel global, diabetul este pe locul patru ca şi cauză principală a morţii
· Diabeticii sunt predispuşi la boli cardiovasculare de aproape 4 ori mai mult decât restul populaţiei
· Complicaţiile devastatoare ale diabetului precum orbirea, problemele renale, bolile cardiovasculare sunt o povară uriaşă pentru serviciile de sănătate.

· Costurile provocate de diabet la nivel mondial sunt estimate între 5% şi 10% din bugetul pentru sănătate al fiecărei ţări

Boală cronică caracterizată prin creşterea glucozei din sânge, diabetul apare fie din cauza producţiei insuficiente de insulină de către pancreas, fie din cauza insensibilităţii celulare la insulină.

Diabetul de tip I -insulino-dependent- apare la copii sau tineri. În acest caz, bolnavii au nevoie de injecţii cu insulină pentru tot restul vieţii.

Diabetul de tip II apare la persoanele trecute de 40 de ani şi reprezintă cea mai raspandită formă de diabet.

Creşterea numărului de bolnavi de diabet tip II este cauzată de îmbătrânirea populaţiei, alimentaţia dezechilibrată, creşterea factorului de stres, inactivitate fizică.

Diabetul poate fi evitat prin adoptarea unui mod de viaţă sănătos: alimentaţie echilibrată, renunţarea la fumat, exerciţii fizice. Menţinerea sub control a diabetului îi poate asigura bolnavului o viaţă normală.

domeniu: 
categorie: