Raport privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului

SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA 1.Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 31.03.2004, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost in general in scadere.
Se situeaza peste: COTELE DE ATENTIE: raul Tur la statia hidrometrica Calinesti Oas (350+21) si la statia hidrometrica Turulung (360+6) - jud. Satu Mare, ca urmare a descarcarii din acumularea Calinesti, si raul Teuz la statia hidrometrica Carand (200+8) - jud. Arad, toate in scadere.
Debitele se situeaza la valori in jurul si peste mediile multianuale lunare, mai mici pe unele rauri din Banat (Bega, Barzava, Caras), pe Motru, Ialomita, Teleajen, pe raurile din bazinele Vedea, Arges, Barlad si pe afluentii Prutului, unde se situeaza la valori cuprinse intre 30%-80% din normalele lunare.

Debitele vor fi in general in scadere usoara.
Se va mentine in jurul: COTELOR DE ATENTIE: raul Tur la statia hidrometrica Calinesti Oas si la statia hidrometricaTurulung - conditionat de exploatarea acumularii Calinesti.

DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost stationar (9500 mc/s), situandu-se peste media multianuala lunara (6800 mc/s).
Pe sectorul romanesc, aval Portile de Fier, debitele au fost stationare la Gruia, si in crestere pe sectorul Calafat-Tulcea.
Se situeaza in faza I de aparare incintele indiguite: Bistret - Nedeia - Jiu, Jiu - Bechet, Bechet - Dabuleni (jud.Dolj), Insula Mare a Brailei pe sectorul Filipoiu - Lunguletu si digul de aparare al municipiului Braila (jud.Braila).

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in stationar.
Pe sectorul romanesc, aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere la Gruia, si in crestere pe sectorul Calafat-Tulcea.

2. Situatia meteorologica in intervalul 30.03.2004,ora 09-31.03.2004, ora 06
In tara vremea a fost in general frumoasa si s-a incalzit usor in cea mai mare parte a tarii. Cerul a avut innorari temporare, in regiunile sudice si de rasarit si a fost mai mult senin in rest. Vantul a suflat slab pana la moderat, cu intensificari izolate in Banat si Crisana. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 6 grade la Joseni si 16 grade la Oravita si Bailesti, iar la ora 06,00 se inregistrau valori termice intre - 5 grade la Miercurea Ciuc si 9 grade la Moldova Noua si Gura Portitei.
A fost ceata, pe alocuri la munte si razlet in Campia de Vest. In ultimele ore s-a produs bruma, local in Transilvania si Maramures si cu totul izolat in rest. Solul mai era acoperit cu strat de zapada in masivele montane inalte, cu grosimi masurate aseara la ora 20,00 de pana la 217 cm (M. Fagaras).
La Bucuresti cerul a fost variabil, cu innorari temporare. Vantul a suflat in general slab. Temperatura maxima a fost de 12 grade la Afumati si Baneasa si 13 grade la Filaret, iar la ora 06,00 se inregistrau 5 grade la Baneasa, 6 grade la Afumati si 7 grade la Filaret.

3. Prognoza meteorologica in intervalul 31.03.2004, ora 09-01.04.2004 ora 09
In tara vremea va fi in general frumoasa, iar temperatura aerului va mai creste usor.Valorile maxime se vor incadra intre 8 si 18 grade, iar cele minime intre 0 si 8 grade, mai scazute pana in jur de -3 grade in nordul si centrul tarii, unde pe alocuri se va produce bruma. Cerul va fi variabil, cu unele innorari noaptea in Banat si Crisana. Vantul va prezenta intensificari izolate la munte si in sud-vest.
La Bucuresti vremea va fi in general frumoasa. Cerul va fi variabil, iar vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima se va situa intre 14 si 15 grade, iar cea minima intre 3 si 4 grade.

CALITATEA APELOR
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

CALITATEA MEDIULUI

În domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

2. În domeniul solului si vegetatiei
S.G.A. Prahova informeaza ca in data de 30.03.2004, ora 13:30, ca urmare a coroziunii conductei de transport motorina apartinand Petrotrans Ploiesti - jud.Prahova, s-a produs poluarea solului cu produs petrolier pe o suprafata de 2 mp.
Echipele de interventie ale Petrotrans au actionat pentru colectarea scurgerilor si remedierea avariei.
A fost instiintat Comisariatul Judetean Prahova al Garzii Nationale de Mediu, pentru stabilirea masurilor legale ce se impun.

3. În domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
În tara si în capitala valorile radioactivitatii mediului s-au încadrat în limitele normale de variatie ale fondului natural.

4. În municipiul Bucuresti
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

domeniu: 
categorie: