Raport privind situaţia hidrometeorologică în intervalul 29.06.2005, ora 7.00 - 30.06.2005, ora 7.00

SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA

1. Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 30.06.2005, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost in general in scadere, exceptand cursurile inferioare ale Muresului si Ialomitei pe care s-au produs mici cresteri prin propagare. Debitele se situeaza la valori cuprinse intre 40 %-80 % din normalele lunare, mai mari pe cursul superior al Oltului, pe Raul Negru si pe raurile din bazinele: Prahova, Buzau, Putna si Trotus (peste normalele lunare) si mai mici pe raurile din bazinul Barladului (intre 20 %-40 %).
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub cotele de atentie.
Debitele vor fi in general in scadere, exceptand cursul inferior al Muresului pe care se vor produce mici cresteri prin propagare, precum si cursurile superioare si mijlocii ale raurilor: Viseu, Iza, Mara, Tur, Crasna, Barcau, Crisuri, Somes, Aries, Timis, Barzava, Caras, Nera, Cerna, Suceava, Moldova si Bistrita pe care se vor produce cresteri ca urmare a precipitatiilor in curs si celor prognozate.
DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost in scadere (4200 mc/s), sub media multianuala lunara (6450 mc/s).
Pe sectorul romanesc, aval Portile de Fier, debitele au fost in scadere, exceptand statia hidrometrica Calafat unde au fost in usoara crestere.
Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi stationar.
Pe tot sectorul romanesc, aval Portile de Fier, debitele vor fi in scadere.
2. Situatia meteorologica in intervalul 29.06.2005, ora 09 - 30.06.2005, ora 06.00
In tara vremea predominant frumoasa in cursul zilei a devenit instabila noaptea in vest, centru si nord unde cerul s-a innorat. Au cazut averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii relativ extinse in Crisana si nordul Transilvaniei, local in Maramures si Banat si izolat in nordul Moldovei. Vantul a prezentat unele intensificari in sudul Transilvaniei, Delta Dunarii si la munte. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 24 de grade la Joseni si 33 de grade la Drobeta Tr. Severin, Calafat si Bailesti, iar la ora 06.00 se inregistrau 13 grade la Petrosani, Campulung Muscel, Miercurea Ciuc si Intorsura Buzaului si 21 de grade la Chisineu Cris, Timisoara, Moldova Noua si Sulina.
La Bucuresti vremea a fost frumoasa. Cerul a fost variabil, mai mult senin, iar vantul in general slab. Temperatura maxima a fost de 30 de grade la Baneasa si Filaret si 31 de grade la Afumati, iar la ora 06.00 se inregistrau 14 grade la Baneasa, 15 grade la Afumati si 19 grade la Filaret.
CALITATEA APELOR
Directia Apelor Siret revine cu informatii despre poluarea cu produs petrolier a paraului Ciurlacu, afluent de stanga a raului Moldova, din data de 28.06.2005, zona municipiului Roman, judetul Neamt. In urma deplasarii in teren a reprezentantilor SGA Neamt s-a constatat drept cauza a poluarii spargerea conductei DN 16 toli, de alimentare cu valvolina a statiei de lubrefiere, din cauza coroziunii avansate, ca urmare a exploatarii din anul 1957, conducta apartinand SC MITTAL STEEL SA.
S-a aplicat o amenda contraventionala firmei poluatoare in valoare de 200.000.000 lei.
Fenomenul este supravegheat in continuare de catre reprezentantii SGA Neamt si APM Neamt pe paraul Ciurlacu si pe raul Moldova.
Directia Apelor Siret informeaza ca in data de 29.06.2005, ora 09:15, pe cursul de apa al raului Bistrita, amonte confluenta cu raul Siret, in zona municipiului Bacau, judetul Bacau, a fost semnalat fenomenul de mortalitate piscicola (cca. 50 kg). In zona s-au deplasat reprezentanti ai SGA Bacau, Comisariatului Judetean Bacau al Garzii Nationale de Mediu, ARPM Bacau pentru investigatii asupra sursei de poluare si luarea masurilor de stopare a acesteia. Au fost fost recoltate probe de apa pentru analiza in laborator, precum si anuntarea folosintelor din aval si a Comitetelor locale ale localitatilor din zonele posibil afectate, suplimentarea debitului din acumularea Bacau 2 in vederea imbunatatirii dilutiei, colectarea pestelui mort. Inspectoratul Judetean de Jandarmi a asigurat paza pentru a preintampina recoltarea de peste mort de catre populatie.

III. CALITATEA MEDIULUI
În domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
2. În domeniul solului si vegetatie
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
3. În domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
În tara si în capitala valorile radioactivitatii mediului s-au încadrat în limitele normale de variatie ale fondului natural.
4. În municipiul Bucuresti
In ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a calitatii aerului in Municipiul Bucuresti, nu a semnalat depasiri ale pragurilor de informare si alerta.

domeniu: 
categorie: