Raport privind situaţia hidrometeorologică în intervalul 30.12.2004, ora 7.00 - 31.12.2004, ora 7.00

SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA
1.Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare,
din 31.12.2004, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost in crestere datorita efectului combinat al precipitatiilor cazute in interval si propagarii pe raurile din sud-estul tarii si numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Somesului, Crasnei, Barcaului, Crisurilor, Muresului si pe cursul mijlociu al Prutului. Formatiunile de gheata (gheata la maluri, pod de gheata) au fost in diminuare si restrangere.
Se mentine aglomerarea de gheturi formata anterior pe raul Bistrita, amonte de acumularea Izvorul Muntelui.
Debitele se situeaza in jurul si peste normalele lunare, mai mici pe Tarnave, pe raurile din bazinul inferior al Oltului si din bazinele Vedea, Ialomita si pe raurile din Dobrogea, pe Siret si unii afluenti ai sai (Trotus, Putna, Rm. Sarat, Buzau, Barlad) si pe afluentii Prutului (40-80% din normalele lunare).

Nu se inregistreaza depasiri ale cotelor de aparare.

Debitele vor fi in scadere pe raurile din jumatatea de vest a tarii si stationare pe celelalte rauri.
Formatiunile de gheata se vor mentine fara modificari importante.

DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost in crestere (4600 mc/s), situandu-se sub media multianuala lunara (5200 mc/s).
Pe sectorul romanesc, aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectoarele Gruia-Calafat si Cernavoda-Galati si in scadere pe sectoarele Bechet-Calarasi si Isaccea-Tulcea.

Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in crestere.
Pe sectorul romanesc, aval Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe sectorul Gruia-Corabia si in scadere pe sectorul Tr. Magurele-Tulcea.

SITUATIA GHETURILOR:

In judetul Neamt, se urmareste in continuare evolutia fenomenului de zapor de pe raul Bistrita, amonte de acumularea Izvorul Muntelui, cu personal din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor si de la Comitetele locale pentru situatii de urgenta din comunele Borca, Farcasa si Poiana Teiului.
Pe raul Bistrita, intre acumularea Izvorul Muntelui si localitatea Topoliceni (comuna Poiana Teiului), se manifesta aglomerari de gheturi pe o lungime de aproximativ 4 km (cu grosimi cuprinse intre 2,0 si 2,5 m). Intre barajul Topoliceni si localitatea Dreptu (comuna Poiana Teiului) raul prezinta canal dezghetat, cu latimi de la 5 la 20 m si gheata la mal cu grosimi cuprinse intre 2 si 6 m.
Din amonte nu curge zai iar debitul raului Bistrita este de 24,9 mc/s.
Nu sunt probleme deosebite legate de infiltratii sau inundatii prin revarsare, cu antrenare de gheturi.
Prin dispeceratul SGA Neamt se tine in permanenta legatura cu Comitetele locale pentru situatii de urgenta pentru monitorizarea fenomenului.
In celelalte judete nu s-au semnalat probleme deosebite.

2. Situatia meteorologica in intervalul 30.12.2004, ora 09.00 - 31.12.2004, ora 06
In tara vremea a fost in general inchisa. In prima jumatate a intervalului cerul a fost variabil numai in nord-vest; au cazut precipitatii pe arii extinse in Moldova, Dobrogea, Muntenia si Oltenia, si pe alocuri in interiorul arcului carpatic. In Oltenia si sudul Banatului au fost numai ploi; in Muntenia si Dobrogea ploaia a predominat, iar in Moldova si in sudul Transilvaniei au fost precipitatii mixte. La munte a nins. In timpul noptii cerul a devenit variabil si in nordul Transilvaniei si in cea mai mare parte a Moldovei, iar precipitatii slabe, mai ales ploi, s-au mai semnalat in sudul tarii. Cantitatea de apa acumulata din precipitatii a fost mai mare de 15 l/mp numai izolat in Dobrogea (17 l/mp la Cernavoda; 16 l/mp la Hirsova). Razlet in Moldova s-a produs polei. Vantul a avut intensificari local in Moldova si izolat in Dobrogea, Muntenia si Crisana, precum si in zona montana inalta. S-a semnalat ceata la munte si izolat, noaptea, in centrul tarii si in zona subcarpatica. La ora 20.00 solul era acoperit cu strat de zapada la munte, avand grosimea maxima (82 cm) la Bilea-Lac, si razlet in nordul Moldovei, unde masura pana la 1 cm (Suceava). Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 0 grade la Intorsura Buzaului si 10 grade la Apa-Neagra. La ora 06.00 temperatura aerului avea valori cuprinse intre -6 grade la Intorsura Buzaului si 4 grade la Drobeta Turnu Severin, Tirgu Jiu, Constanta, Gura Portitei si Sulina.

La Bucuresti vremea a fost inchisa si a plouat continuu pana la inceputul noptii. Vantul a suflat slab. Temperatura maxima a fost de 4 grade la Baneasa si de 5 grade la Afumati si Filaret. La ora 06.00 erau 2 grade la Baneasa si 3 grade la Afumati si Filaret.

CALITATEA APELOR
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

III. CALITATEA MEDIULUI
În domeniul aerului
APM Maramures ne-a transmis rezultatul analizelor efectuate pentru perioada 26.12.2004 - 28.12.2004, in punctele de control '4' (situat la 1,1 km fata de SC Romplumb SA), '16' (situat la 0,5 km fata de SC Cuprom SA) si '36' (sediul SGA Baia Mare situat la 5 km de sursa), care arata pentru indicatorul plumb depasiri de 6,5 ori si pentru indicatorul cadmiu depasiri de 3,7 ori a valorii limita maxima admisa, datorita unor dereglari tehnologice si opriri sporadice ale instalatiilor de topire si aglomerare la SC Romplumb SA Baia Mare.
Deasemenea, APM Maramures ne-a comunicat ca a instiintat Comisariatul Judetean Maramures al Garzii Nationale de Mediu pentru stabilirea masurilor legale ce se impun.

2. În domeniul solului si vegetatiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

3. În domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
În tara si în capitala valorile radioactivitatii mediului s-au încadrat în limitele normale de variatie ale fondului natural.

4. În municipiul Bucuresti
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.

domeniu: 
categorie: