Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Răzvan Theodorescu despre incidentele de la Montreal

Într-un interviu acordat ziaristului Carol Sebastian, ministrul Culturii, Răzvan Theodorescu, explică contextul în care au avut loc incidentele din timpul vizitei efectuate de preşedintele Iliescu în Canada.

I-ati facut “cretini” pe manifestantii care au strigat lozinci anti-Iliescu la Montreal; domnul Iliescu a spus ca sint niste “manifestari de retardati”. In ceea ce va priveste ar mai fi si alte calificative pentru ei?

Daca cei care citesc ziarele in Romania au cultura de specialitate as adauga cuvintul “lumpeni”, adica marginali, adica scursurile societatii. Vreau sa va spun, inainte de toate, insa altceva, poate pentru prima oara pentru un ziar: s-a nascut, cred ca in presa romaneasca si poate si in ziarul dumneavoastra, s-a nascut teza potrivit careia domnul Iliescu nu si-a mai tinut discursul. Domnul Iliescu nu trebuia sa tina nici un discurs in piata! De doua saptamini se stia ca va fi de fata alaturi de un ministru de stat canadian, alti ministri canadieni si de insotitorii sai si ca ministrul culturii si cultelor va vorbi, deci Ion Iliescu nu si-a aminat discursul.

Dar stiu ca domnul Iliescu tine de obicei discursuri cu asemenea ocazii, nu?
Nu era situatia de asa natura, vorbise tot timpul in alte imprejurari, atunci a fost imprejurarea in care eu eram cel menit a vorbi.

Sa zicem ca domnul Iliescu nu avea programat un discurs...
Nu, nu, nu. Cind va spun eu ceva nu e “sa zicem” si va rog sa scrieti asta in ziar: eu va spun ca n-a fost programat un discurs.

Spuneti “lumpeni”, mai mult decit “cretini”. Totusi, acei oameni - si din spusele corespondentului nostru care era de fata si din spusele sefilor unor asociatii de romani din Canada - sint oameni responsabili, care au o cariera acolo si care nu se duc sa protesteze pentru te miri ce. Nu-i jigniti astfel?
Nu, nu-i jignesc. Cred ca “cretini” chiar poate sa para blind cuvintul, pentru ca cretin esti asa cind esti neajutorat de Dumnezeu. Am citit, de pilda, ce se spunea despre individul care era linga mine si linga domnul Iliescu si care a incercat sa il agreseze pe presedinte, pentru ca n-a fost o agresiune, ma rog, a incercat sa vina spre presedinte cu un carton sau nu stiu ce... Era saracul, fizionomic privindu-l, era expresia ratatului.

Poate ca si ei pot spune asta despre o serie de oameni din delegatia romana.
Nu, nu... Sigur se poate spune orice despre oricine, se poate spune si despre mine... A, am vazut ca s-a spus despre mine ca am fost un oficial in vremea lui Ceausescu. Cine imi cunoaste biografia stie cam cum eram eu in vremea lui Ceausescu.

Ce intelegeti dumneavoastra prin “lumpeni”?
Pai “lumpeni”: marginali, ratati, fara meserie.

De unde stiti ca nu aveau o meserie acei oameni? Le-ati verificat cazierul, cartile de munca?
Erau 50...

Altii spun ca erau 150.
Erau 50 si din astia 50, ochiul meu este format si m-am uitat cu placere spre ei, mi-au adus aminte de lumpenii din Piata Universitatii dupa 20 mai 1990. Erau copie, erau clone, erau... I-am judecat dupa hainele si dupa mutrele lor.

Am vazut si eu fotografii cu ei si nu mi s-a parut ca erau lumpeni. In momentul de fata eu am o haina de blugi, o camasa, recunosc, nu foarte bine calcata. Credeti ca sint lumpen?
Dumneavoastra sinteti spalat, ei erau nespalati. Iata, adaugati si acest cuvint!

De unde stiti ca erau nespalati?
Era ceea ce se numeste ne-spa-lat! Cind a venit spre mine si mi-a strigat “tradatorule!” i-am trimis o bezea, o sarutare. Nu puteai cu indivizii astia sa schimbi cuvinte! Nu puteai decit sa te uiti cu tristete spre ei. Dupa-masa am avut o conferinta la Universitate, dupa episodul din Piata Romaniei. A plecat presedintele spre America, am ramas invitat la Universitatea din Montreal, era mai multa lume... A venit, si contrasta cu publicul de acolo, foarte la locul lui, un tinar, care a venit la mine si mi-a spus ca a fost in Piata Universitatii, acum 14 ani, cind era foarte tinar, si i-am spus: ma mir ca n-ai fost azi in piata. “Am fost in piata”, mi-a raspuns atunci. L-am recunoscut in niste fotografii in care l-am vazut. Sigur, era un om care limpede nu reusise acolo, dar era calm, cu el am putut discuta si nu regreta ca fusese in piata. Dar regreta ca s-au intimplat acele evenimente.

Nu puteti sa spuneti ca oricine il contesta pe Iliescu (sigur, in tara s-a asternut linistea, nu-l mai contesta nimeni, ba, gresesc, au fost niste manifestari de protest la adresa lui la Tebea) e lumpen, e nespalat, e cretin. Lumea va urmareste, sinteti si om politic.
Eu va spun despre cazul acesta! Domnule, in momentul in care se inaugureaza o statuie, in Piata Romaniei, a lui Eminescu, despre care nu mai spun...

Am vazut-o si eu. Nu sint specialist, dar mi se pare ca arata lamentabil aceasta statuie.
Este o capodopera, este una dintre capodoperele sculpturii romanesti moderne.

Timpul si istoria vor judeca...
De gustibus.

De gustibus. Revenind....
Revenind, oamenii pe care i-am vazut asa erau cum va spun eu nu pentru ca l-au contestat pe Iliescu. La Tebea l-au contestat oamenii lui Vadim.

Nu numai oamenii lui Vadim, erau acolo si oameni simpli care l-au contestat. Reporterii nostri asta spun. Nu erau numai oamenii lui Vadim. Dumneavoastra, dl Iliescu, regimul Iliescu nu sinteti singuri pe lume.
Nu sintem, dar sintem cei mai buni.

Iata ca ati inceput sa nu mai fiti suportati de o parte a populatiei.
Care?

Va fluiera la Tebea nu numai oamenii lui Vadim, ci si oameni simpli, o parte din diaspora va fluiera la Montreal. Nu va da de gindit asta?
Dar asta nu-i diaspora! Diaspora aplauda sau era multumita, sau plingea de rusine pentru ce se intimpla acolo.

Unde i-ati vazut dumneavoastra ca plingeau?
Inchipuiti-va ca am vazut cu totii o fata care, alaturi de tatal ei, tinindu-l de mina, plingea de rusinea unor asemenea... nici macar romani, unor asemenea lumpeni.

Domnule Iliescu... pardon domnule Theodorescu...
(Ride) Sa treceti asta!

Domnule Theodorescu, ce s-a intimplat cind Bush, Berlusconi, Blair s-au confruntat cu manifestatii de amploare, mai dure decit cele cu care s-a confruntat domnul Iliescu?
Dar nu erau astia, domnul meu!

Ce s-ar fi intimplat daca erati dv. si dl Iliescu in locul lor? I-ati fi deportat pur si simplu sau ce s-ar fi intimplat?
Nu! Am fi stat de vorba cu ei sau i-am fi salutat, sau am fi trimis bezele. Eu i-am salutat si le-am trimis bezele ca pentru niste oameni de pe alta lume.

Nu i-am auzit nici pe Blair, nici pe Bush, nu i-am auzit pe nici unul dintre ei taxindu-i drept cretini, retardati, lumpeni, nespalati.
Astia erau! Probabil ca aceia care ii contestau pe Bush, pe Blair, pe Schroeder, pe Berlusconi nu erau oameni de aceasta factura.

Ce vorbiti?! Am vazut manifestatiile antiglobalizare de la Genova...
Erau altceva! Nu numai admisibile, dar respectabile.

E respectabil sa vii cu sticle incendiare, sa agresezi politia la Genova?
Asta este altceva. Eu vorbesc de cei care tipa, de cei care striga, de cei care au lozinci. Acelea sint absolut firesti. Dar nu...

Stiti care e problema cu dumneavoastra? Problema cu dumneavoastra e ca, probabil, nu sinteti democrati.
Nu! Sintem foarte democrati! Domnul Iliescu s-a dus acolo stiind ce il asteapta, asta arata profunda sa democratie.

Profunda dumneavoastra democratie si a domnului Iliescu ar fi fost mult mai vizibila daca n-ati fi transmis aceste calificative la adresa protestatarilor.
Nu puteam, pentru ca i-am vazut, domnule! I-am vazut, luati calificativele mele de acum cu calificativele date Pietei Universitatii dupa 20 mai, dupa ce studentii au parasit Piata, ce-am spus atuncea? Va reamintesc, si va rog sa notati, am spus ca domnul Iliescu nu trebuia sa ii numeasca “golani”, trebuia sa ii numeasca neispraviti pentru ca “golani” este frumos. Ne-is-pra-viti!

Va mentineti parerea?
Cu asupra de masura.

Va dati seama cum o sa iesiti din istorie?
Credeati ca cu asta ies eu din istorie?

Da.
Eu ies din istorie prin atitudine perfect rectilinie fata de oamenii cu care am putut sa am discutii si care m-au contestat cu cuvinte dure la adresa... Din fericire, lumpenii si nespalatii au plecat de aici si in momentul asta s-au dus in alte parti.

Din cauza cui au plecat?
Din cauza diverselor lor frustrari si ratari... 50 de oameni, domnul meu!?

Si doi oameni daca erau, daca erati democrati ati fi luat in seama protestul lor sau, pur si simplu, ati fi contabilizat protestul lor la pasive si nu l-ati fi comentat cum ati facut-o.
Frustrarile nu pot fi comentate decit ca frustrari.

Frustrarile lor sau ale dumneavoastra si ale domnului Iliescu?
Pina la noi ordine, e greu sa spui despre mine ca as fi un frustrat.

Ei zic ca au plecat si din cauza Pietei Universitatii, si a represiunii care a avut loc acolo!
Uitati ce se intimpla. Eu am trait 13 iunie. Vreau sa spun ca lumpenii si cretinii pe care i-am vazut la Montreal mi-au adus aminte de cei care ajunsesera in biroul meu (de presedinte al TVR pe vremea evenimentelor din iunie '90 - n.r.) si care nu erau nici studenti, nici oameni care protestau, erau... Dar, de fapt, de ce discutam noi atita despre lucrurile astea acum?
Discutam despre lucrurile acestea pentru ca au fost evocate si de ei, acolo, la miting, la Montreal.
De ce nu va duceti la o anumita pagina dintr-un anumit ziar, intr-o anumita pagina, in Romania, unde un anumit om politic spunea ca le plateste celor din Montreal o suma pentru cea mai buna declaratie anti-Iliescu. O cunoasteti?

Nu.
Atunci luati ziarul, ca este nou, si cititi-l! Este evident ca saracii venisera pentru acea suta de dolari nenorociti.

Iar incepeti cu suta de dolari?
Pai a scris liderul respectiv ca ii plateste.

Credeti ca oamenii aceia aveau nevoie de acea suta de dolari?
Ei aveau nevoie si de 20 de dolari, aia pe care i-am vazut eu acolo.

Ei spun asa, unii lideri ai lor au declarat-o si in ziarul nostru, ca dumneavoastra, prin aceste calificative, jigniti Ministerul canadian al Imigratiei. Oare canadienii accepta cretini, nespalati la ei in tara? Nu exista o anumita procedura de selectie?
Am sa va spun atunci ca printre discutiile oficiale care au avut loc cu primul-ministru al Canadei, o jumatate de ora a fost vorba despre oameni care ar trebui si nu stim cum, ca n-avem procedeele, ar trebui sa fie oameni trimisi inapoi in Romania. In Romania ar fi primiti, dar nu vor sa vina. Iata, v-am facut o destainuire, o dezvaluire.

Era vorba despre cei care au protestat la adresa domnului Iliescu?
Nu era vorba despre asa ceva pentru ca inca nu avusese loc aceasta actiune. Era vorba despre faptul ca sint si acolo si va rog, asa s-o scrieti! oameni de care autoritatile canadiene vor sa scape. Intimplator s-a vorbit despre asemenea cazuri.

Ati pus problema celor care au plecat dupa '90 acolo, dupa Piata Universitatii? Ati ridicat-o dv., autoritatile romane in relatia cu cele canadiene?
Nu, nu, dar nu ridicam asemenea probleme! Oricine e liber sa vina in Romania, noi nici nu stiam cine a plecat, cine n-a plecat. Cind i-am vazut acolo, eu am exclamat: pai astia sint “pietistii”! pentru ca i-am vazut, ii stiu pe “pietisti” ca nimeni. Va rog, notati, e vorba de Piata de dupa alegeri (alegerile din mai Ô90 - n.r.), piata care a fost cum a fost intre perioada dintre 20 mai si 13 iulie, notati acest lucru! Acea pegra! Eu am numit-o intr-o lucrare a mea “Curtea miracolelor”...

Spuneti ca aceia care au protestat la Montreal erau pegra...
Cei pe care i-am vazut la Montreal erau pegra! Pegra! 50 de oameni.

Nu e cazul totusi, in al 12-lea ceas, pentru a stinge incidentele, sa va cereti scuze in fata acestor oameni?
Trebuie ei sa isi ceara scuze pentru faptul ca au tipat ca niste animale atunci cind se inaugura o piata cu statuia lui Eminescu!

Si-au exercitat dreptul la protest. Au avut autorizatie de la autoritatile canadiene.
Dar nu exista aici si un aspect moral? Huiduie dupa aceea, nu cind il ai pe Eminescu dezvelit acolo!

Acum nu veniti sa spuneti ca trebuie sa stam drepti in fata unei statui! Si aceea controversata...
Sa nu urli! Controversata? Stiti ce am spus eu in romaneste la sfirsit? Ca cei care huiduie cind e vorba de Eminescu nu sint romani.

Repet intrebarea: nu e cazul sa va cereti scuze?
Astept scuzele celor care au urlat ca niste animale...

Nu e cazul sa va cereti scuze?
Nu!

Iliescu nu e cazul sa isi ceara scuze?
Vorbesc pentru mine, nu vorbesc pentru domnul Iliescu. Si cred, daca ma intrebati pe mine, ca dl Iliescu este cel dintii care trebuie sa primeasca scuze. Da’ animalele nu se scuza.

Folositi cuvinte foarte dure.
Sigur ca da...

Nu va puneti problema ca increderea populatiei in dumneavoastra incepe sa scada si din cauza acestui gen de replici pe care le dati acum?
Nu, nu. Populatia trebuie sa fie solidara cu presedintele ei care a fost agresat de o mina de...

Intr-un comunicat al presedintiei se spune ca n-a fost agresat.
V-am spus eu ca a fost vorba de agresiune fizica? Nu, am spus “agresiune”. A fost agresat in tipete. A tipa ca un descreierat si a pune acele sloganuri pentru o suta de dolari acolo inseamna a-gre-siu-ne!

Domnule Theodorescu, dv. si dl Iliescu ce doriti? O societate in care toata lumea sa stea drepti in fata dumneavoastra, o societate fara presa libera, o societate fara drept la opinie, in gura mare daca este cazul?
Presa este extrem de libera.

Nu mai putem de liberi ce sintem... Uitati-va pe rapoartele Comisiei Europene, ale organizatiilor jurnalistilor.
Ati cunoscut dumneavoastra din partea mea, a domnului Iliescu sau a vreunui guvernant cel mai mic repros?

Nenumarate, domnule Theodorescu.
De la mine? V-am facut eu vreun repros pentru toate minciunile pe care le-ati scris in “Evenimentul”?

Ce minciuni? Va criticam, e-adevarat, nu mintim in legatura cu dumneavoastra!
Ba da, mintiti, mintiti, si spuneti tot felul de lucruri.

Spunem destule lucruri despre dumneavoastra, dar critic, nu mincinos. Sa facem diferenta!
Ba chiar mincinos, pentru ca eu mentin ca ati mintit, nu dv. ca persoana, ci “Evenimentul zilei”. O data n-am raspuns! Am citit si am trecut mai departe.

Am mintit noi cind am scris despre selectia pe care o faceti dumneavoastra cu cartile pentru biblioteci?
Hai ca va dau o noutate mare pe care o puteti pune cu manseta: de-aia i-am dat in judecata pe Traian Basescu, pe dl Theodor Stolojan la Judecatoria Sectorului 1, ii chem in judecata pentru ca s-au luat dupa presa, pentru ca au spus aceasta enormitate, ca am dat subventii politic si, evident, voi cistiga procesul.

Dar nu le-ati dat aceste subventii prietenilor dumneavoastra?
Nu. Le-am dat la toata lumea Si celor care sint, sa zicem, mai apropiati de tabara noastra, si celor din cealalta tabara.

In orice caz, mai putin celor din tabara cealalta.
Nu, n-o fac!

Aveti o tabara a dumneavoastra?
Dar exista in orice viata politica, se intimpla!

Sinteti ministrul culturii, al intregii culturi, imi spuneti ca aveti o tabara a dumneavoastra...
Am prietenii mei, bineinteles.

N-aveti dreptul in pozitia de ministru al culturii sa aveti tabere!
Domnule, dar nu pentru ca le dau subventii... Tabere exista in viata culturala, viata politica. Si daca, Doamne fereste, “Evenimentul zilei” intra pe linia Stolojan-Basescu...

N-o sa se intimple, noi sintem un ziar cu spirit critic.
Un ziar cu spirit critic cind vreti dumneavoastra si un ziar mincinos cind nu trebuie!

Revenind la episodul Montreal, nu credeti ca aveti un deficit de spirit democratic?
Cine ma cunoaste stie ca sint foarte democratic.

Nu sinteti deloc democratic cind apelati la asemenea calificative.
Ce va spun este blind. Blind, ma intelegeti?

Revenind la episodul Montreal, nu credeti ca, pina la urma, aveti un deficit mare de spirit democratic?
Citusi de putin. Cine ma cunoaste stie ca sint foarte democrat.

Nu sinteti deloc democrat din moment ce apelati la asemenea calificative si perseverati in ele, le diversificati chiar...
Domnul meu, nu erati acolo, nu i-ati vazut!

Am vazut multe poze, am avut corespondent acolo in care am incredere.
Nu ati vazut ura cu care tipau la noi. Eu am trecut pe linga ei fiindca am obiceiul, foarte bun tocmai pentru ca sint democrat, sa ma duc acolo unde sint cei care ma contesta. Au fost atit de lasi incit au dat inapoi. In momentul in care mi-am inceput discursul pe un anumit ton au tacut toti. Dupa aceea au reluat-o, bineinteles.

Au tacut ca sa va asculte.
Nu, au tacut pentru ca nu se asteptau ca cineva va vorbi atit de apasat fara sa fie impresionat de ei. Va dau un sfat: urmariti grupurile, nu mai mult de 20-30, care in tara sau in strainatate, de obicei la instigarea cam aceluiasi partid, vin si urla.

E teoria conspiratiei!
Intrebati-va colegii ce ziar a aparut in ultima vreme si a anuntat ca da 100 de dolari...

Dumneavoastra nu puteti sa credeti ca exista oameni care pot gindi cu capetele lor si pot protesta conform constiintei lor?
Ba cred si aplaud acest lucru daca respectivii ar avea cap. Dar in cazul celor pe care i-am vazut eu n-aveau decit instrumentul urlator.

Ce spuneau de fapt? Reprosau marea coruptie din tara, strigau: “Jos mafia comunista!”. Sa-l faci pe Iliescu asasin?! Ati vazut pancarta? Asta nu este o aberatie?

Dar celelalte pancarte?
Pot fi acceptate.

Dumneavoastra nu acceptati nici una.
Nu de aia huiduiau. Nu era nici un baron acolo! Pe cine huiduiau, pe care baron? Iliescu e un baron? Eu sint un baron?

Dar baronii pe timpul cui au crescut si s-au dezvoltat?
Si baronii acestia sint creati de Iliescu, nu?

Sub cine au inflorit? Nu sub Iliescu?
In cazul acestor povesti de coruptie nu vad personal relatia dintre presedinte sau dintre primul-ministru si coruptie. Nu o vad! Coruptie poate sa existe. Peste tot exista.

Nu e chiar asa, nu e peste tot coruptie la nivelul asta... In alte parti mai vezi si capete mari, inclusiv ministri, care ajung in puscarie. Aici nu vezi nici un ministru ajuns in puscarie.
Ba sint ministri care se retrag pentru ca au avut afaceri. Am avut si noi cazuri.

Dupa aceea ce s-a intimplat cu ei?
Ei, domnule... asta nu-i materialul (subiectul - n.r.) nostru. Eu astept scuzele celor de la Montreal, dar nu cred ca ele pot exista, pentru ca se scuza de obicei oamenii de o­noare, oamenii normali.

In nici un caz nu vor veni scuzele de la dumneavoastra?
In nici un caz.

Cu riscul de a plati electoral pentru asta?
Eu n-am de ce sa platesc electoral pentru ca nu ma aleg aia de acolo.

Nu, dar faceti parte dintr-un partid care va plati poate pentru acest episod. Sint si altii in Romania care vad ce se intimpla, citesc acest interviu, citesc calificativele dumneavoastra si poate se enerveaza si pe dumneavoastra, si pe partidul din care faceti parte.
Acesti oameni pot sa stie un lucru: ca presedintele lor, pentru care au votat sau n-au votat, a fost huiduit cind deschidea o piata in care sta Eminescu. Sa stiti ca orice roman, cit de simplu, la o asemenea poveste nu poate sa nu reactioneze. Eu nu ma tem citusi de putin de infringeri. Astept victoria noastra.

Am vazut ca domnul Iliescu si-a cerut scuze cu o jumatate de gura fata de rege pentru episodul cu autostrada, apoi s-a reconciliat cu regele. Nu credeti totusi ca ar trebui sa-si ceara scuze si pentru Piata Universitatii, pentru represiunea minereasca de acolo? E vorba de problema reconcilierii aici.
Reconcilierea este, dupa parerea mea, facuta.

Intre cine si cine? Exemplul de la Montreal arata ca nu e facuta.
Domnule, iar imi luati pegra? Acei oameni care au stat in Piata Universitatii, dati-mi voie sa nu-i numesc....

Numiti-i!
...sint colaboratori de-ai mei. Dupa ani, lucrurile au trecut. Eu am considerat Piata Universitatii pina la 20 mai un lucru interesant, dupa 20 mai pina la 13 iunie o pegra mizera de genul celei de la Montreal.

Si cei care au incasat bastoanele minerilor, pentru ei cine isi cere scuze?
Pentru acest lucru trebuie sa-si ceara scuze minerii.

Si cine i-a chemat?
Asta s-o descoperiti dumneavoastra. Eu pot sa va spun ca nu i-a chemat nici o autoritate constituita si eram atunci presedintele Televiziunii si as fi stiut daca i-ar fi chemat o autoritate constituita.

Citeste lumea acest interviu si s-ar putea sa va pierdeti o parte din electorat.
Acuma interviul este al meu. Interviul nu-l da partidul, interviul il dau eu. Eu ce va spun este blind. Blind, ma intelegeti? Asa gindesc si asa voi gindi intotdeauna.

Pe parcursul discutiei, linga ministru a stat purtatorul de cuvint al ministerului, o doamna amabila. La un moment dat, cind discutia se incinsese si privea relatiile dintre Theodorescu si “Evenimentul zilei”, doamna purtator de cuvint i-a pus in fata ministrului un biletel pe care scria ““Evenimentul zilei” v-a dat bila alba”. Cind, ne-am intrebat nedumeriti si eu, si ministrul. Dupa ce-am terminat discutia, doamna avea sa-mi spuna ca bila alba ar fi fost data de ziar in 2001. N-am apucat sa verific... Astept insa discutia promisa de Razvan Theodorescu pe subiectul presupuselor minciuni pe care dumnealui spune ca noi, “Evenimentul zilei”, le-am fi scris despre prestatia sa la Ministerul Culturii.

domeniu: 
categorie: