Recomandări pentru prevenirea botulismului

Atenţie la modul de preparare şi consumare a conservelor, evitaţi consumul conservelor bombate sau cu modificări de gust şi miros şi nu alimentaţi copiii de până la 12 luni cu produse crude sau cu miere de albine. Acestea sunt doar cateva recomandari ale specialistilor din Ministerul Sanatatii pentru prevenirea botulismului.

De asemenea, prezentati-va de urgenta la medic la primele semne de oboseala accentuata, vedere confuza, dificultati in vorbire si inghitire.

Simptomatologia caracteristica apare la 12-36 ore (cu maxime intre 4 ore si 8 zile) de la consum si este reprezentata de oboseala accentuata, vedere confuza si dubla, dificultate in vorbire si inghitire, gura, gatul si limba uscate, urmate de slabiciune musculara generala, paralizia muschilor motori cu instalarea insuficientei respiratorii care in mod obisnuit este cauza directa a mortii, in cazul in care boala nu a fost diagnosticata si tratata corect. In majoritatea cazurilor aceste simptome sunt precedate de greturi, varsaturi, senzatie de arsura gastrica, constipatie. O particularitate o reprezinta botulismul sugarului – in urma ingestiei de miere sau siropuri contaminate, cu manifestari de gravitate diferita de la forme usoare pana la moarte subita.

Desi nu se poate spune ca ne confruntam cu o crestere alarmanta a cazurilor de botulism, totusi numarul acestora a crescut usor fata de aceeasi perioada a anului trecut. Daca in anul 2002 au fost inregistrate 14 cazuri de acest fel, in 2003 au fost 19 cazuri, iar in primele 5 luni ale anului 2004 numarul acestora este deja de 12. Majoritatea acestor cazuri au aparut in judetele din vestul tarii, datorita obiceiurilor alimentare (consum de carne si mezeluri afumate, conservate in grasime sau sarate).

„Vrem sa prevenim aceasta boala care, desi este rara, reprezinta o urgenta medicala si o problema de sanatate publica datorita raspandirii mari a agentului etiologic si a evolutiei cu mare risc letal. De aceea avem obligatia de a informa din timp populatia despre riscurile existente”, a declarat dr. Ovidiu BRINZAN, ministrul Sanatatii in cadrul sedintei de Colegiu a MS.

Alimentele care sunt contaminate nu au intotdeauna aspectul si gustul modificate. Ele pot proveni din gospodaria proprie sau din unitati de alimentatie publica. Principalele modalitati de trasmitere la cazurile de botulism in Romania sunt consumul de alimente conservate casnic (conserve de legume, carne, sunca afumata), pastrare necorespunzatoare (carne pastrata in grasime, deficiente ale sistemelor frigorifice din unitatile alimentare), conservele de peste au fost implicate mai rar in ultimii ani. Riscul major il reprezinta conservele preparate in gospodaria proprie, de legume sau fructe, mezeluri, carne afumata, sarata sau conservata in grasime ,pestele. Nu poate fi exclus consumul de miere de albine. Transmiterea interumana a bolii nu este posibila.

Ministerul Sanatatii recomanda :

- consumarea alimentelor pregătite pentru sugari imediat după prepararea lor fără a fi reîncălzite sau păstrate la frigider;

- în cazul alimentelor gătite, asigurarea unei temperaturi de preparare de peste 700 C;

- evitarea contactului între alimentele ne-preparate şi cele preparate;

- spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea alimentelor, înainte de fiecare masă;

- spălarea repetata a mâinilor inainte de prepararea alimentelor ;

- întreţinerea curăţeniei tuturor suprafeţelor bucătăriei (paviment, mese de lucru);

- spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor şi verdeţurilor înainte de consumarea lor;

- asigurarea condiţiilor necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului şi insecte sau animale;

Tratamentul specific al botulismului se face dupa internarea obligatorie in spital, cu ser antibotulinic (antitoxina botulinica), cu administrare cat mai precoce de la consumul alimentului toxic, intr-o cantitate direct proportionala cu gravitatea bolii. Cazurile grave pot necesita tratament suportiv, in special respiratie asistata mecanic.

Ministerul Sanatatii s-a pregatit in acest sens si are achizitionate 140 de doze cu ser antibotulinic necesar tratamentului acestei boli.

domeniu: 
categorie: