Referate, eseuri şi ore de nelinişte pentru elevii din Mediaş

În ajutorul elevilor ce îşi doresc să scape de orele de nelinişte, Biblioteca municipală din Mediaş anunţă că au fost achiziţionate o serie de volume utile pentru acest an şcolar care abia a început.

De la pinguini la Eminescu, de la forţa centrifugă la celenterate, de la bacterii la Napoleon ajungi într-un final la ore de nelinişti şi stres. Referatele, bată-le vina, şi pe cei care le dau! Reforma în învăţământ a înnebunit elevii, părinţii şi profesorii. Cum este o zi din viaţa unui elev începând cu cei din clasa a V-a şi terminând cu cei de-a XII-a? Prin câte trebuie să treacă bietul elev, sau binevoitorul părinte, pentru a lua copilul o notă bună?

Mai întâi trebuie să ai 10 la educaţie fizică pentru a alerga după o carte de comentarii de-ţi sar capacele, apoi să ai 10 la capitolul răbdare şi să nu-ţi plângă cei mici acasă, deoarece aştepţi la coadă la bibliotecă pentru un amărât de referat despre animale, animăluţe sau orice altceva…, să stai bine cu frigul, căldura sau alte condiţii atmosferice, pentru că s-ar putea să îngheţi într-o sală de lectură, deoarece nu sunt condiţii ca la mama acasă.

Peripeţiile abia acum încep, căci la sala de lectură nu mai sunt locuri, scaune, dar nici cărţi, ultimele fiind în maxim 2 exemplare, aşa că stai în picioare, îţi mai rozi unghiile, te mai fâţâi prin hol, mai răsfoieşti un ziar şi în cele din urmă: EVRIKA! - descoperi un loc ferit de căldură, dar plin de suflete omeneşti. Te apuci de scris, dar nu găseşti tema gata făcută, şi asemeni ultimului mohican, te sacrifici şi faci o dulce compilaţie după doi- trei autori.

Adevărul este că în toţi aceşti ani de reformă, elevii noştri au rămas în căpşorul lor doar cu manele, hip-hop, sau alte chestii BUG MAFIA, nicidecum cu al doilea război mondial sau viruşi, sunete, protecţia mediului… Ei nu au habar nici ce este un referat, nici un eseu, nici măcar ce înseamnă compilaţie, nici drepturi de autor. Ceea ce ştiu ei este că îşi fac datoria de elevi, de la A la Z, stau la bibliotecă asemeni intelectualilor, ajung obosiţi acasă, mănâncă rapid, mai răsfoiesc un manual, apoi ascultă muzică, văd un film cu acordul părinţilor şi a doua zi o iau de la capăt! Nu ar fi nici o problemă, dar părinţii, puşi pe fapte mari să-şi ajute pruncii, năvălesc la bibliotecă cu pile şi piluţe să ia o carte acasă, sau stau şi ei înghesuiţi în sala de lectură, după 8 ore de serviciu. De multe ori ei nu ştiu exact ce temă are copilul drag de realizat şi cei care îi sar în ajutor trebuie să intuiască.

În acest an şcolar, cea care sare în ajutorul elevilor şi studenţilor din Mediaş este Biblioteca municipală. După ani de zile, în care cărţile noi au lipsit, din luna septembrie a.c au fost achiziţionate o serie de volume în domeniile: informatică, medicină, drept, literatură, biologie, chimie etc.
Dar din cauza preţurilor foarte ridicate ale cărţilor, aceste volume vor fi consultate doar în sala de lectură a bibliotecii.

domeniu: 
categorie: