Remember Panait Istrati, la 75 de ani de la moartea sa

La 75 de ani de la trecerea în nefiinţă a scriitorului Panait Istrati, Centrul pentru Activităţi Recreative şi Inovare Ocupaţională al Primăriei Sectorului 2 organizează mâine, joi, 15 aprilie, ora 17.00, o întâlnire literară dedicată marelui scriitor, găzduită la sediul din strada J.L. Calderon nr. 39.

Evenimentul la care sunt invitaţi membrii Clubului, locuitori ai sectorului 2, se va desfăşura cu sprijinul doamnei Camelia Stănescu Ursuleanu, ziaristă, preşedinte al Asociaţiei “Prietenii lui Panait Istrati” din România.

Într-o atmosferă literară specială, organizatorii vor propune iubitorilor lui Panait Istrati, o serie de momente specifice, dedicate romancierului, printre care:
“Pe urmele lui Panait Istrati” – film realizat pentru televiziune de Dionisie Şincan;
Istoria Asociaţiei ,,Prietenii lui Panait Istrati- 20 de ani de existenţă” – în imagini semnificative ce vor fi prezentate de Sofia Şincan şi Peter Sragher;
    
Asociaţia “Prietenii lui Panait Istrati” a luat fiinţă în anul 1990, având încă de la început strânse legături culturale cu Franţa şi iniţiind mai multe tabere naţionale de creaţie “Panait Istrati”. Scopul Asociaţiei este de a cunoaşte şi răspândi opera scriitorului, mai ales în rândul tineri generaţii.
     
Panait Istrati, ca şi Maxim Gorki, scriitorul rus cu care a fost comparat adesea, şi-a câştigat existenţa ca ucenic al unui cârciumar, al unui brutar şi al unui vânzător ambulant. O vreme a fost şi cărbunar la bordul navelor Serviciului Maritim Român. În acest timp a citit cu aviditate tot ce i-a căzut în mână. Hoinărelile l-au purtat prin diferite oraşe: Bucureşti, Constantinopol, Alexandria din Egipt, Cairo, Napoli, Paris şi Lausanne.
     
rozele şi romanele sale descriu lumea proletariatului, pe care a avut ocazia să o cunoască de aproape, mirificele ţinuturi ale Brăilei natale, Delta Dunării, un amestec de rase şi religii şi diverse oraşele din Europa prin care a trecut de-a lungul vieţii. Opera lui Panait Istrati, scrisă în limbile franceză şi română, a fost tradusă în peste 30 de limbi.

domeniu: 
categorie: