Revoluţionarii din întreaga ţară s-au certat ca la uşa cortului

Miercuri şedinţa lãrgitã a Colegiului Revoluţionarilor s-a transformat într-o gâlceavă în toată puterea cuvântului. Pe ordinea de zi s-au aflat ţipetele, insultele şi cererile de părăsire a sălii. Revoluţionarii au demonstrat miercuri că au dorinţe comune şi… probleme de comunicare. Şedinţa lărgită a Colegiului Revoluţionarilor, care a avut loc la Centrul Cultural 'Reduta', în prezenţa Ministrului Secretar de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, Petrişor Moraru, s-a transformat într-o dispută aprinsă între membrii asociaţiilor din întreaga ţară şi preşedinţii acestor organizaţii, care prezidau întâlnirea. Revoluţionarii s-au manifestat zgomotos, ţipetele şi insultele devenind un fapt obişnuit.

În partea de final a întâlnirii, discursurile erau întrerupte la fiecare moment de unii membri ai asociaţiilor de revoluţionari din ţară. Dovedind o bună cunoaştere a managementului comunicării şi a conflictului, Vasile Mardare, vicepreşedinte al Asociaţiei 'Braşov Decembrie '89' (ABD ‘89), precum şi alţi lideri revoluţionari au reuşit să le astupe gura, cu îndemnuri de genul : 'taci!' , urmate de 'nu ţi-ar fi ruşine' şi terminate cu 'ieşi afară!'.

Motivele nemulţumirilor nu s-au schimbat: tergiversarea aprobării Legii lustraţiei, evaluarea greoaie a dosarelor de revoluţionar, fapt ce nu a făcut posibilă deocamdată curăţarea de impostori care nu au avut nici o legătură cu Revoluţia. 'Cerem Secretariatului de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor să urgenteze procedura de evaluare a dosarelor de revoluţionar şi a modului de eliberare a brevetelor, precum şi aflarea adevărului despre revoluţia anticomunistă', a declarat Vasile Mardare, vicepreşedinte ABD ’89.

Reprezentantul Executivului spune că revendicările revoluţionarilor sunt pertinente şi îi înţelege pentru că şi el a luptat în decembrie 1989. 'Sunt probleme cărora nu li s-a fost găsit, nici până la această dată, o soluţionare. S­a reuşit, deocamdată, începerea ridicării vălului asupra a ceea ce s­a întâmplat în decembrie 1989 şi nu după mult timp, vom afla adevărul. Va trebui să avem o evidenţă clară a celor care au participat la evenimentele din 1989, şi asta o vom face printr­o evaluare riguroasă a dosarelor. Foarte mulţi revoluţionari, probabil din teamă că nu vor fi acceptaţi ca membri în cadrul acelei organizaţii, şi­au depus dosarele la două sau chiar la trei astfel de asociaţii. Din păcate, în cadrul asociaţiilor de revoluţionari au existat şi există tensiuni şi discuţii între preşedinţi. Nu m-a frapat comportamentul membrilor de asociaţii, care este cam acelaşi la fiecare întâlnire', a declarat Morar.

domeniu: 
categorie: