Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Robert PASALIU

Alexăndrenii îşi pot plăti impozitele şi în mod electronic

După ce locuitorii Alexandriei au aşteptat mai bine de un an de zile să nu mai stea la coadă la ghişeele primăriei pentru a plăti taxele şi impozitele locale, la sfârşitul lunii martie, le vor putea plăti şi prin mijloace electronice. Legea nr 291/2002 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, nr. 24/2002, privind încasarea prin mijloace electronice a impozitelor şi taxelor locale prevede obligaţia autorităţilor administraţiei publice locale de a implementa sisteme electronice de încasare a impozitelor şi taxelor locale în fiecare oraş şi municipiu.

A.I.Cuza şi Unirea din 1859 în conştiinţa teleormănenilor

Realizarea actului Unirii de la 24 Ianuarie 1859 a produs un puternic şi profund ecou în inimile teleormănenilor. Imediat după alegerea ca domn a lui Al. I. Cuza au fost expediate pe adresa sa zeci şi sute de telegrame şi mesaje prin care locuitorii din Teleorman îşi exprimau satisfacţia, văzând în Cuza simbolul unităţii româneşti.

Contribuţia locuitorilor din Roşiori (TL) la Unirea din 1859

Roşiorenii, care au fost implicaţi în mai toate momentele de seamă ale istoriei naţionale, şi-au adus o contribuţie însemnată şi la actul Unirii din ianuarie 1859. Pregătirea unirii şi lupta pentru unire au fost îndrumate de revoluţionarii de la 1848 şi publicaţia „Concordia”, care iată, un exemplu, în nr. 43 din 16 iulie 1857, îndemna: „Faceţi-vă pentru oraşul vostru, pentru mahalaua, pentru uliţa în care şedeţi, ceea ce Comitetul central unionist face pentru Comitetele unioniste din judeţe”.

O fetiţă în vârstă de un an şi jumătate nu are certificat de naştere

Pe raza localităţii Seaca-Teleorman există o fetiţă în vârstă de un an şi jumătate care nu are certificat de naştere. Copilul s-a născut în luna iulie 2002, la Spitalul municipal Turnu Măgurele. Părinţii fetei, Florin Călin şi Lenuţa Călin, mai au încă doi copii, ambii având certificate de naştere.

Strategiile PSD Teleorman

Strategiile economice ale organizaţiei judeţene Teleorman ale Partidului Social Democrat prevăd ca primarii şi consilierii PSD din administraţia locală să întreprindă, cu sprijinul administraţiei judeţene, acţiuni în domeniul reabilitării şi dezvoltării infrastructurii locale, respectiv: repararea şi asfaltarea străzilor, şoselelor, pietruirea drumurilor, refacerea podurilor, reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, reabilitarea sistemelor termice; finanţarea lucrărilor la aducţiunile de apă, canalizare şi la reţeaua de gaze naturale.

În Teleorman vor fi luate măsuri pentru reducerea riscului la inundaţii

În cadrul proiectului de prevenire şi managementul riscului la dezastre naturale – realizat de Guvernul României, cu sprijinul tehnic şi financiar al Băncii Mondiale şi care se va derula în fiecare judeţ al ţării – sunt prevăzute pentru judeţul Teleorman măsuri pentru reducerea riscului la inundaţii în zonele vulnerabile. Măsurile de reducere a riscului la inundaţii şi alunecări de teren sunt cuprinse în Proiectul nr. 9 Teleorman – Cotnecana – Vedea – Vediţa.În perioada 1960-1990, de-a lungul văii râului Vedea au fost realizate o serie de lucrări de protecţie împotriva inundaţiilor.

În acest an, terenurile acide din judeţul Teleorman vor fi ameliorate

Azi, 15 ianuarie, în sala mică a Prefecturii Teleorman s-a desfăşurat şedinţa comandamentului pentru agricultură, la care au participat prefectul Teodor Niţulescu, consilierul prefectului pe probleme agricole – Ion Mănăilă, directorul DADR – Ilie Culcea, directorul CJAC – Elena Bulete, directorul OSPA – Niculescu Victoria, directorul SNIF – Ionel Preda. Principala temă abordată în cadrul şedinţei a constituit-o aplicarea amendamentelor pe terenurile acide, care se află în zona de nord a judeţului Teleorman.

Vineri are loc olimpiada şcolară în Teleorman

Vineri, 16 ianuarie, va avea loc etapa locală a olimpiadelor şcolare la disciplinele fizică şi istorie în municipiile Alexandria, Turnu Măgurele, Roşiorii de Vede, Videle şi Zimnicea. Gazde ale concursului la fizică vor fi şcolile: „Mihai Viteazul”, din Alexandria, Şcoala cu clasele I-VIII nr. 4, din Turnu Măgurele, „Gala Galaction”, din Roşiorii de Vede, Şcoala nr. 3, din Videle şi Şcoala „Miron Radu Paraschivescu”, din Zimnicea.

Industria utilajelor electrice din Turnu Măgurele se zbate între viaţă şi moarte

Municipiul Turnu Măgurele este unul din oraşele judeţului Teleorman care a avut cel mai mult de suferit de pe urma economiei de piaţă, instalată din 1990 încoace. Fosta fabrică de motoare, generatoare şi transformatoare electrice din oraş şi-a schimbat denumirea în SC Electroturris SA, în anul imediat următor, 1991.
Ca majoritatea societăţilor preluate din economia centralizată a sistemului comunist şi SC Electroturris SA s-a confruntat cu numeroase probleme de a-şi adapta strategia de dezvoltare la noua economie descentralizată.

A fost demarată acţiunea de acordare a alocaţiilor familiale în Alexandria

Acţiunea de acordare a alocaţiei familiale complementare şi alocaţiei de susţinere pentru familiile monoparentale a început în forţă, viceprimarul Alexandriei făcând şi o declaraţie în acest sens. După cum a informat viceprimarul Alexandriei, Nelu Din, în municipiul reşedinţă de judeţ s-a declanşat acţiunea de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2003, privind alocaţia familială complementară şi alocaţia de susţinere pentru familia monoparentală, familiile şi persoanele singure.

CJCA şi SNIF se pregătesc pentru campania de primăvară

În prima şedinţă din acest an a comandamentului pentru agricultură, desfasurata astazi, directorul SNIF, Ionel Preda, a prezentat situaţia actuală a sistemului de irigaţii. Echipamente de udare sunt instalate pe 40% din suprafaţa totală, pe aproximativ 75.000 ha nefiind amenajate sisteme de irigaţii. Sistemele de irigaţii amenajate pe o suprafaţă de 123.000 ha au fost utilizate în anul 2003 în proporţie de 50%.
În acest an, vor fi reabilitate sistemele pentru 18.000 ha şi 21 km de linie electrică.

Perdelele forestiere vor fi replantate şi în Teleorman

Teleormanul se află în primele patru judeţe incluse în programul de realizare a sistemului naţional de perdele forestiere. Anul acesta, Guvernul, prin Regia Naţională a Pădurilor, va demara programul de realizare a sistemului naţional de perdele forestiere. Acest program este mai mult decât necesar deoarece vegetaţia forestieră s-a împuţinat din ce în ce mai mult în ţara noastră, multe zone confruntându-se în prezent cu fenomenul de deşertificare.

Tradiţii şi obiceiuri locale, pentru Ajun, Crăciun şi pentru Revelion (TL)

Naşterea Domnului, Anul Nou şi Boboteaza sunt mari sărbători creştine care ne prilejuiesc, mici şi mari momente de aleasă bucurie şi înălţare sufletească, fiindcă Pruncul Iisus, născut în Bethleemul Iudeei, readuce din an în an frumuseţea şi puritatea copilăriei, precum şi mesajul divin al iubirii creştine, al păcii universale şi iertării. Colindele în viaţa şi spiritualitatea teleormănenilor

Superstiţii legate de brad şi de Sărbători

Nu se taie vârful bradului;
În ziua de Crăciun se mănâncă un măr, ca să te bucuri de sănătate anul care vine. - în Ajunul Crăciunului, animalele şi păsările pot vorbi (testarea acestei superstiţii aduce ghinion);
- se spune că porţile Raiului se deschid la miezul nopţii, în Ajunul Crăciunului, iar cei care mor în aceste zile, ajung direct în Rai;
- casa în care pe parcursul Sărbătorilor va arde focul (candelă, lumânare), nu va fi ocolită de noroc;

Din cauza viscolului, o distanţă de 40 de km a fost străbătută în 7 ore (TL)

În încercarea de a ajunge în comuna Bujoru – Teleorman pentru a petrece sărbătorile, un grup de cinci persoane au străbătut distanţa de aproximativ 40 de km în doar… 7 ore. Au plecat din Alexandria în jurul orelor 10.00, în speranţa că vor putea ajunge la amiază în satul unde, de sărbători, se strâng toate rudele.

Steaua

Este un obicei cunoscut care se practică pretutindeni. E mare întrecere între stelari atunci când se întâlnesc două stele pe drum sau la aceeaşi casă. De obicei, închină Steaua cei mai mici. Steaua se închină în felul următor: cel care o ţine în mână se numeşte Irod, vătaful lor, îngenunche în faţa celeilalte Stele pe care o ţine în mână celălalt Irod. Apoi o apleacă cu vârful spre pământ de trei ori. Se despart şi pornesc în direcţii opuse. Cel căruia i s-a închinat Steaua îşi continuă drumul ales, iar celălalt face cale întoarsă. Cu Steaua se umblă până la Sf. Vasile.

Propuneri teleormănene pentru Revelion

Restaurant „Bulevard”, din Alexandria
Discoteca „Tineret”, din Zimnicea
„Hanul cu Noroc”, din Alexandria
Restaurantul „Velvet”, din Alexandria
Restaurantul „Bella Italia” din Alexandria Restaurant „Bulevard”, din Alexandria
Preţ: 900.000 de lei/persoană
Se mai fac rezervări
Timp de desfăşurare: 1 zi
Capacitate local: 80 de persoane
Telefon de contact: 0247 321707

Pastorală la Naşterea Mântuitorului

† GALACTION
DIN MILA LUI DUMNEZEU
EPISCOP AL ALEXANDRIEI ŞI TELEORMANULUI: 'TUTUROR DREPT CREDINCIOŞILOR CREŞTINI,
CINULUI MONAHAL, PREA CUCERNICILOR ŞI PREA CUVIOŞILOR PĂRINŢI DIN EPARHIA NOASTRĂ, HAR, PACE, SĂNĂTATE ŞI ALESE BUCURII DUHOVNICEŞTI DE LA DUMNEZEU, IARDELA NOI PĂRINTEASCĂ ÎMBRĂŢIŞAREŞI ARHIEREASCĂ BINECUVÂNTARE'. „Să mergem dar până la Betleem, să vedem cuvântul acesta ce s-a făcut şi pe care Domnul ni l-a făcut cunoscut”. (Luca II, 15)


Iubiţii Noştri fii duhovniceşti,

Tradiţia împobobirii bradului

Bradul împodobit este rezultatul adaptării Creştinismului, unui ritual păgân de adorare al copacilor. Ei împodobeau ramurile cu aţe colorate şi pietre pictate, pentru a se asigura că spiritul se va întoarce în fiecare primăvară şi va determina renaşterea frunzelor, florilor şi fructelor. Bradul împodobit ne readuce în memorie amintirile frumoase legate de Crăciunurile trecute.
Tradiţia împodobirii bradului datează din vremurile păgâne, astfel încât, de Sărbători, fiecare creştin are în casă o ramură împodobită.

24 decembrie '89 în Teleorman

Zi încordată. Sarmalele se răcesc în farfurie, pentru că lumea e în stradă. Un tun este îndreptat spre clădirea care adăposteşte Miliţia şi Securitatea. Ici, acolo, lăzi cu muniţie. Oricine, dacă ar vrea, ar putea lua, ca amintire, câteva „jucării” şi să plece cu ele acasă. Nu se întâmplă nimic. După un timp, dinspre clădirea cu pricina încep să vină camioane cu armament şi muniţie. Totul se termină fără nici un foc de armă.

Preşedintele PNL Teleorman îşi vinde porcul pentru partid

Marin Almăjanu, preşedintele PNL Teleorman, vinde porci, iar banii rezultaţi din acest comerţ îi dă partidului. Pentru că PNL este unul dintre partidele sărace, fapt datorat neparticipării la guvernare, spun membrii, preşedintele organizaţiei teleormănene, Marin Almăjanu, a recurs la o soluţie inedită de a aduce bani în vistieria partidului. Soluţia aducătoare de venituri se pretează de minune sărbătorilor de iarnă şi constă în valorificarea porcilor în pieţele judeţului. Având gândire de economist, porcii nu sunt vânduţi în viu, ci tăiaţi, astfel preţul fiind mai mare.

23 decembrie '89 în Teleorman

Se ţin cuvântări de la balconul Prefecturii de astăzi. Oameni care niciodată n-au ţinut un discurs, simt acum nevoia să vorbească. Unii sunt primiţi cu interes, cu aplauze, alţii huiduiţi fiindcă sunt oamenii fostului regim şi sunt bănuiţi fie de faptul că vor astfel să-şi apere pielea, fie că sunt „actorii” unei diversiuni. Sunt primele semne ale dezbinării de mai târziu. Teroriştii, aşa se spune, reprezintă un real pericol. Trebuie apărate punctele socotite strategice, obiectivele economice. La urma urmei, dacă e nevoie, lucrul acesta trebuie făcut cu arma în mână.

22 decembrie 1989 în Teleorman

În jurul prânzului, în data de 22 decembrie 1989 cineva scoate din Casa de Cultură din Alexandria o staţie de radioamplificare, o montează afară, în faţă şi… începe revoluţia. Încet, încet, cei care urmăreau în casă, cu nedumerire, teamă şi speranţă, ştirile la radio şi televizor, încep să se adune în stradă. Aerul proaspăt al libertăţii interzise până atunci e ameţitor. Se merge la Comitetul judeţean de partid. Totul se petrece în ordine. Spre seară, „la partid” nu mai era nici una activist. Birouri goale, răvăşite, tablouri sparte, televizoare lipsă…

Pregătirile locale pentru Crăciun şi Revelion în Roşiori (TL)

În spiritul tradiţiilor creştine, colindătorii sunt aşteptaţi să poposească în aceste zile de mare sărbătoare la casele bunilor gospodari, aducând cu ei frumoasele colinde româneşti care ne vestesc Naşterea Domnului şi Anul Nou. Oraşul Roşiori a îmbrăcat straie de sărbătoare, etalându-şi în toată splendoarea podoabele multicolore, formate din zeci de ghirlande luminoase amplasate prin grija şi strădania lucrătorilor Serviciului Gospodărie Comunală.

Revoluţionarii teleormăneni ar putea ieşi în stradă

Preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor teleormăneni nu scoate din calcul o eventuală ieşire în stradă a membrilor Asociaţiei în ziua de 22 decembrie, cât şi posibila declanşare a grevei foamei în semn de protest pentru modul cum Statul înţelege să-i sprijine pe aceştia. Înfiinţată în 25 iulie 1991, înainte ca legiutorul să se dezmeticească prea bine din controversata revoluţie, Asociaţia „22 Decembrie” Teleorman a apărut la iniţiativa unui grup de numai 9 participanţi la Revoluţia Română şi a fost recunoscută juridica la Judecătoria Alexandria prin Hotărârea nr. 46 din 4 noiembrie 1991.

Televiziunea RCS din Alexandria transformă abonaţii în sclavi plătitori

Profitând de faptul că încă nu are concurenţă, compania de televiziune prin cablu alexăndreană RCS isi bate joc de proprii abonaţi, oamenii de la care iau bani. Mai multe persoane au reclamat o serie de neajunsuri care conturează, într-un mod evident, lipsa de etică, profesionalism şi seriozitate ale RCS-ului.
În afară de faptul că mulţi abonaţi reclamă semnalul prost şi imaginea deficitară a unor canale, o serie de neajunsuri le toacă nervii oamenilor.

O familie cu 11 copii din Teleorman trăieşte din 2 mil de lei

Intr-o situaţie deosebit de dificilă din punct de vedere financiar se aflã familia a doi concubini, Piţigoi Floarea şi Stan Ion, părinţii a 11 copii. Intreaga familie trăieşte (dacă termenul nu este prea pretenţios) din cei 2.200.000 de lei reprezentând ajutorul social şi din pomana vecinilor mai înstăriţi, care, înduioşaţi de starea rea a copiilor, nu uită ca din când în când să aducă câte un „blid“ cu hrană. Sărăcia, flagelul care există indiferent de epoci sau forme de guvernare dintr-o perioadă sau alta în România zilelor noastre capătă o amploare înfiorătoare.