România are 7,9 milioane consumatori casnici de energie electrică

Guvernul a stabilit ca, de la 1 iulie 2005, sunt declarati eligibili toti consumatorii de energie electrica, cu exceptia celor casnici. Potrivit Hotararii aprobate de Guvern, gradul de deschidere a pietei de energie electrica a fost majorat la 83,5%. Prin aprobarea Hotararii este devansat termenul prevazut in „Foaia de parcurs in domeniul energetic din Romania”, care prevedea majorarea gradului de deschidere a pietei de energie electrica la 80%, de la 30 iunie 2006.
Foaia de parcurs in domeniul energetic din Romania, aprobata prin HG nr. 890/2003, inclusa in Documentul de pozitie complementar la Capitolul 14 - Energie, prevede, de asemenea, majorarea la 100% a gradului de deschidere la 1 ianuarie 2007 pentru consumatorii care nu sunt casnici si de la 1 iulie 2007 pentru cei casnici.

Numarul actual al consumatorilor de energie electrica este de cca. 8,5 milioane, peste 7,9 milioane fiind consumatori casnici.

Deschiderea pietei de energie electrica catre concurenta se inscrie in procesul de armonizare a politicii energetice romanesti cu prevederile Directivei 2003/54/CE privind regulile comune pentru piata interna de energie electrica. Aceasta prevede, pentru statele membre UE, deschiderea completa a pietei de energiei electrica pentru toti consumatorii de energie electrica care nu sunt casnici, incepand cu 1 iulie 2004, si pentru toti consumatorii, inclusiv cei casnici, incepand cu 1 iulie 2007.

domeniu: 
categorie: