România devine membru cu drepturi depline al NATO

Casa NATO salută realizarea unui obiectiv major de politică externă a României, urmărit şi promovat cu perseverenţă, care s-a bucurat totodată de un sprijin covârşitor din partea societăţii civile: aderarea la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord. La data de 29 martie 2004, România depune instrumentele de aderare la Departamentul de Stat al S.U.A. din Washington, moment ce reprezintă ultima etapă a procesului de integrare în Alianţa Nord-Atlantică. Cu acest prilej, Primul Ministru al României, Adrian Năstase, efectuează o vizită la Washington, alături de ceilalţi şase premieri ai statelor care devin astăzi membri NATO (Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia). Oficialii noilor state membre ale Alianţei vor fi primiţi de către preşedintele George W. Bush la Casa Albă. Ceremonia de aderare a României va fi de asemenea aniversată în data de 2 aprilie, la Cartierul General al NATO de la Bruxelles, unde va fi arborat drapelul României. La această manifestare vor participa Ministrul român al Afacerilor Externe, Mircea Geoană, şi Ministrul Apărării Naţionale, Ioan Mircea Paşcu.

România a fost invitată în mod oficial să înceapă discuţiile în vederea aderării la Alianţa Nord-Atlantică la 21 noiembrie 2002, în cadrul Reuniunii la nivel înalt de la Praga, acest rezultat fiind facilitat de seriozitatea şi angajamentul dovedite de autorităţile române în implementarea Planului Naţional de Aderare, precum şi în cadrul Programului Parteneriatului pentru Pace.

Ambasadorii statelor membre NATO au semnat Protocoalele de Aderare la NATO pentru România şi pentru celelalte şase state invitate să se alăture Alianţei, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Bruxelles la data de 26 martie 2003. Acest fapt a permis lansarea procesului de ratificare a Protocoalelor de către Parlamentele statelor aliate, la finele căruia statele invitate pot adera la Tratatul Nord-Atlantic, devenind astfel membri cu drepturi depline ai NATO.

Începând din data de 24 martie 2004, Banca Naţională a României, cu sprijinul Casei NATO, a lansat în circuitul numismatic o medalie din argint, dedicată aniversării a 55 de ani de la înfiinţarea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord şi aderării României la NATO.

Aversul medaliei cuprinde stema României, Arcul de Triumf din Bucureşti, harta României şi anii , care marchează evoluţia relaţiilor dintre România şi NATO. Reversul redă sigla NATO, două ramuri de măslin (simbol al păcii garantate de organizaţie) şi anii (primul an reprezintă anul de fondare a organizaţiei, iar ceilalţi marchează anii în care noi membri au aderat la NATO). Compoziţia simbolică este înconjurată de un cerc format din 26 de stele, reprezentând numărul total de ţări membre NATO. Tirajul acestei emisiuni numismatice, destinat vânzării în ţară şi străinătate, este de 500 exemplare. (Imaginea medaliei poate fi accesată la www.casanato.org)

În acelaşi context, Romfilatelia lansează cu sprijinul Casei NATO o ediţie filatelică specială (în tiraj de 102.000 de bucăţi) şi o carte poştală semi-ilustrată (în tiraj de 2.000 de bucăţi), dedicate aderării României la NATO. Marca poştală „2004 - România membru NATO” conţine imaginea sediului Alianţei Nord-Atlantice, steagurile arborate ale ţărilor membre NATO, precum şi emblema NATO. Valoarea nominală a unui timbru este de 4.000 de lei, dimensiunea acestuia fiind de 27/42.

Un număr de medalii şi mărci poştale vor fi înmânate oficialilor SUA şi NATO, cu ocazia desfăşurării celor două momente solemne, ce vor avea loc la Washington şi la Bruxelles.

„Aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică constituie un element fundamental în afirmarea şi consolidarea noului nostru statut, precum şi a identităţii naţionale. Apartenenţa ţării noastre la marea comunitate europeană şi euro-atlantică va permite României să se adapteze mai bine la noile provocări şi dificultăţi în domeniul securităţii, reprezentate în special de terorism şi proliferarea armelor de distrugere în masă”, a declarat Alex Şerban, Preşedinte Executiv Casa NATO.

domeniu: 
categorie: