Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

România preia la 1 iulie preşedenţia Consiliului de Securitate al ONU

Romania va prelua, la 1 iulie, presedintia Consiliului de Securitate al ONU, pentru o luna de zile. Postura de presedinte al Consiliului de Securitate presupune prerogative speciale, dar nu confera atributii exclusive in stabilirea agendei Consiliului. Acest mandat ofera Romaniei doua linii de actiune, doua dimensiuni de implicare in afacerile globale gestionate de Consiliu. Pe de-o parte, presedintia Consiliului de Securitate presupune atributii de mediere, coordonare si comunicare care au legatura cu temele majore asociate pacii si securitatii mondiale, aflate in gestionarea Consiliului in aceasta perioada.

Pe de alta parte, Romania are oportunitatea de a-si promova interesul national, printr-o contributie de substanta la mentinerea pacii si securitatii internationale, cu accent deosebit pe dimensiunea regionala a conceptului de securitate si solutiilor cooperative de construire a pacii post-conflict.

Agenda Consililui de Securitate pe luna iulie este diversă, acoperind o arie geografică şi tematică extinsă. Problematica se referă la prelungiri de mandate ale operatiunilor de mentinere a pacii desfasurate sub egida ONU, dezbateri asupra rapoartelor de etapa ale Secretarului General al ONU, informari periodice asupra ultimelor evolutii din zonele de interes si evident rezolutii, declaratii prezidentiale si declaratii de presa.

Dosarele de interes major în această perioadă vizează teme care se află în mod constant în atenţia României: Irak, Kosovo, Orientul Mijlociu, Georgia, Afganistan, Cipru, Bosnia Herţegovina.

O atentie deosebita va fi alocata dosarului irakian, in contextul de dupa transferul de suveranitate catre guvernul interimar irakian care a avut loc la 28 iunie. Romania va continua sa sprijine procesul de tranzitie politica si dezvoltare economica a Irakului si din postura de presedinte al CS.

Centrul de gravitate al presedintiei Romaniei la Consiliul de Securitate va fi reuniunea publica din 20 iulie, avand ca tema cooperarea dintre ONU si organizatiile regionale in procesele de stabilizare. De la inceputul anului au fost organizate 5 dezbateri tematice initiate de presedintiile succesive ale Consiliului.

Înainte de preluarea preşedinţiei Consililui de Securitate, România a coautorat 2 rezolutii de maxima importanta politica pentru comunitatea internationala. În ordinea cronologică a adoptării lor, acestea sunt Rezolutia 1540 privind neproliferarea armelor de distrugere in masa si Rezolutia 1546 privind transferul de
suveranitate si procesul de reconstructie politica si economica in Irak.

Romania este singurul membru al Consiliului de Securitate care detine presedintia a doua Comitete: Comitetul 1540 privind neproliferarea armelor de distrugere in masa, unul din noile riscuri de securitate carora Consiliul le raspunde adecvat, si Comitetul 1518 privind Irakul. Sunt doua Comitete importante, iar incredintarea
lor Romaniei prin votul unanim al membrilor CS dovedeste increderea de care se bucura diplomatia romana.

Romania este si vicepresedinte al Comitetului 1267 Al Qaida si talibani, fiind activa si in alte organe subsidiare ale Consiliului, precum Comitetul Contra-terorist.

domeniu: 
categorie: