Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

România, 'ultimul bastion' al limbii franceze

Un studiu realizat recent de departamentul de statistică al Uniunii Europene arată că ponderea limbii engleze în şcoli este de trei ori mai mare decît cea înregistrată de franceză, relatează publicaţia The Economist, preluată de RoNews. Potrivit rezultatelor studiului, peste 92% dintre elevii de liceu din statele nevorbitoare de limbă engleză studiază această limbă în timp ce 33% învaţă franceza şi doar 13% germana. Tendinţa se înregistrază atît la nivelul statelor membre UE cît şi în rîndul celor aspirante. Cu toate acestea România este singura ţară unde raportul este invers, franceza fiind studiată mai mult decît engleza la nivelul studiilor liceale. The Economist comentează situaţia drept inexplicabilă considerînd 'o eroare' faptul că Franţa tinde să includă România între ţările francofone, 'dovadă fiind şi atitudinea total ne-francofilă a liderilor acesteia în recentele evoluţii politice din Europa'. 'Situaţia în care se află limba franceză îi îngrijorează pe oficialii de la Paris care, deşi investesc bani şi energie pentru promovarea limbii lor în Uniunea Europeană îşi dau seama că este de fapt o bătălie pierdută', mai scrie publicaţia citată. 'Este trauma cu care se confruntă Franţa. Singura consolare a noastră este aceea că limba engleză este de fapt ucisă de atîţia străini care o vorbesc foarte prost' a declarat Bruno Dethomas, un oficial francez din cadrul Comisiei Europene de la Bruxelles.

domeniu: 
categorie: