Rotilă Viorel: Proiectul noii Legi a Sănătăţii - un cal troian

Prezedintele Federaţiei Solidaritatea Sanitară, Rotilă Viorel, a transmis urmatoarea declaraţie de presă:

 
"Principala problemă a sistemului sanitar o constituie deficitul financiar, adică lipsa fondurilor necesare pentru a trata în mod onorabil cetăţenii. Dincolo de diferitele declaraţii, mai curând politicianiste, privind risipa din sistem rămâne un adevăr trist: prea puţini cetăţeni plătesc pentru sănătatea tuturor (aşa cum este ea asigurată) iar statul nu vine să compenseze fondurile deficitare. Aceasta este deficienţa majoră a sistemului pe care guvernanţii sunt chemaţi, de ani de zile, s-o remedieze şi rezolvarea acestei probleme o aşteptăm de la o nouă lege a sănătăţii.
 
Cruntă ne-a fost însă dezamăgirea când am văzut proiectul de lege! În loc de mult aşteptata îmbunătăţire a finanţării sistemului sanitar, am descoperit încercarea de a oficializa relaţia informală care există deja între banul public şi clasa politică, în condiţiile în care prima modificarea majoră pe care o propune proiectul noii legi a sănătăţii o constituie privatizarea sistemului social de asigurări sociale de sănătate în ceea ce priveşte componenta sa de cheltuire a banilor strânşi, colectarea rămânând în sarcina statului. Altfel spus, o afacere dezvoltată pe eforturile statului.
Deşi am militat în mod consecvent în ultimii ani pentru introducerea, cu caracter complementar, a asigurărilor private de sănătate, proiectul de lege a sănătăţii este departe de a fi ceea ce ne-am dorit şi ar fi indicat pentru poporul român din această perspectivă.
A doua schimbare majoră vizată de iniţiatorii legii o constituie o masivă şi mult prea amplă privatizare a unităţilor sanitare, mergându-se până la transformarea lor în societăţi comerciale. Chiar dacă principiul privatizării unor spitale merită discutat pentru componenta sa concurenţială, deschiderea posibilităţii pentru privatizarea marii majorităţi a spitalelor riscă să constituie o componentă negativă, în condiţiile în care nu va rămâne o linie de unităţi sanitare publice cu acoperire naţională.
Dacă va fi adoptat în forma actuală proiectul de lege va reprezenta încă o lovitură dată statului social (şi, în consecinţă, Constituţiei), în condiţiile în care noua lege ascunde un adevăr trist: anularea dreptului la sănătate al cetăţenilor, fie şi în forma mai curând declarativă în care a existat până acum. Eliminarea unor mecanisme de protecţie socială în contextul crizei economice va avea ca efect amplificarea efectelor acesteia asupra unui număr însemnat de cetăţeni.
Proiectul noii legi a sănătăţii, cadoul făcut de guvernanţi cetăţenilor imediat după Crăciun, pare mai curând un cal troian, în condiţiile în care mai mult ia decât conferă avantaje şi servicii cetăţenilor.
Singurele probleme de care nu sunt interesate instituţiile străine precum F.M.I. şi, din păcate,  Comisia U.E. sunt cele legate de sănătatea populaţie şi aspectele sociale ale naţiei. Proiectul de lege lasă să se vadă faptul că iniţiatorii legii şi-au însuşit şi ei această perspectivă externă şi indiferentă, semn că se încearcă în continuare să se iasă din criză pe spatele populaţiei, inclusiv prin afectarea stării ei de sănătate".
domeniu: 
categorie: