Rovana Plumb a sancţionat comercianţii de peşte din Capitală

Rovana Plumb, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor împreuna cu inspectorii Oficiului pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti a efectuat astăzi o acţiune de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea peştelui, a produselor din peşte şi a cărnii de miel. Actiunea de control s-a desfasurat in Municipiul Bucuresti unde s-au verificat agentii economici care isi desfasurau activitatea de comercializare in Piata Obor precum si in alte spatii comerciale din Capitala.

In urma controalelor efectuate au fost retrase definitiv de la comercializare peste 240 kg peste si peste 300 de conserve din peste. De asemenea au fost retrase temporar de la comercializare 130 cutii cu salata de icre pentru neinscriptionarea termenului de valabilitate.

Principalele deficiente constatate in actiunea de control au fost : peste si produse din peste ce prezentau modificari organoleptice si microbiologice, produse cu termenul de valabilitate depasit, conditii necorespunzatoare de comercializare si depozitare, neafisarea preturilor si neinformarea consumatorilor privind termenele de valabilitate, vitrine frigorifice care nu asigurau temperatura de pastrare impusa de producator. Pentru abaterile constatate inspectorii ANPC au aplicat amenzi in valoare de 220 milioane lei.

“ Pestele pentru care am dispus deja retragerea de la comercializare reprezinta un pericol pentru sanatatea consumatorilor deoarece poate declansa episoade de toxiinfectie alimentara. Astfel de actiuni de control vor fi efectuate zilnic, in toata perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale pe toate categoriile de produse specifice caer se comercializeaza in aceste zile” a declarat doamna Secretar de Stat Rovana Plumb, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

Actiunea de control a fost extinsa si la comerciantii de carne de miel din Hala Obor.

Aici au fost depistati agenti economici care comercializau carne miel fara stampila care atesta ca produsul a fost verificat din punct de vedere sanitar veterinar precum si agenti economici care ne respectau conditiile de depozitare (vitrine frigorifice defecte sau care nu asigurau temperatura optima de pastrare a carnii). Inspectorii au aplicat amenzi contraventionale in valoare de 80 de milioane.

“Am dispus ca in aceasta perioada echipele de inspectori din intraga tara sa intensifice actiunile de control si sa aplice cele mai dure sanctiuni agentilor economici care comercializeaza produse ce pot pune in pericol viata, sanatatea si securitatea consumatorilor. De asemenea recomand consumatorilor sa achizitioneze produse numai din locuri special amenajate si sa citeasca cu atentie informatiile de pe etichetele produselor” a precizat Doamna Secretar de Stat Rovana Plumb, Presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

domeniu: 
categorie: