Salonta a intrat în Guiness Book, doborând recordul portughezilor la gulaş

În week-end-ul trecut, locuitorii municipiului bihorean Salonta au doborât recordul mondial la gătit gulaş într-un singur vas, transmite corespondentul Amos News. Intenţia organizatorilor a fost de a face ca oraşul să fie cunoscut în întreaga lume. Recordul a fost stabilit cu ocazia sărbătoririi a 400 de ani de la întemeierea oraşului. Până acum, recordul mondial la gătit gulaş era deţinut de portughezi. Salonta are însă o adevărată tradiţie în arta gătitului, aceasta fiind lăsată moştenire de poetul Sinka Istvan, aşa că recordul a fost doborât repede.

Cei 65 de voluntari care au curăţat ceapa, cartofii şi morcovii fac parte din două asociaţii de pensionari şi au fost îndrumaţi de opt bucătari şi patru ajutoare de bucătari. Cu o noapte înainte, bucătarii au uns cu untură de porc vasul gigant instalat în centrul oraşului, apoi au pus la prăjit cele peste 80 kg de ceapă, morcovi şi ţelină. A urmat apoi fierberea a peste 700 kg de carne, 40 kg ardei iuţi, 40 kg cremă de gulaş, 20 kg de găluşte şi cele 750 kg de cartofi. Timp de aproape zece ore, opt bucătari au învârtit continuu în mâncare, în timp ce alţi doi adăugau apă.

În jurul vasului au fost instalate mese şi scaune pentru cei ce urmau să guste din mâncare. Primii pofticioşi nu s-au lăsat mult aşteptaţi, aşteptând la coadă cu câteva ore înainte ca prima porţie din cei 5.045 litri de gulaş să fie pusă în farfurie.

Recordul a fost autentificat de către un notar şi va fi susţinut pentru omologarea în Guinness Book şi cu articole din presă. De altfel, primii ziarişti din ţară şi străinătate au sosit la Salonta la primele ore ale dimineţii, pentru a fi martori la stabilirea recordului. O porţie de gulaş a costat doar 1 RON, banii strânşi urmând a fi donaţi în scop umanitar unei case de copii.

domeniu: 
categorie: 
Autor: