Sângele la mare preţ la Buzău

Centrul de Transfuzii Sanguine de la Buzău se află într-un nou în impas financiar. Unitatea medicală a primit luna aceasta foarte puţini bani cu care nu a putut să-şi achite datoriile către agenţii economici cu care se află în relaţii contractuale. În momentul de faţă, restanţele către punctele comerciale care eliberează alimente donatorilor de sânge în contul bonurilor valorice acordate după intervenţia medicală se ridică la jumătate de miliard de lei. Şeful Centrului, medicul Georgeta Derieţeanu declară că va merge la primarul municipiului Buzău, Constantin Boşcodeală, pentru a-i solicita acestuia să respecte bugetul deja stabilit pentru unitatea medicală şi să aloce banii cuveniţi astfel ca o situaţie de genul celei de anul trecut când centrul ar fi putut fi închis din cauza datoriilor foarte mari să fie evitată. Medicul Derieţeanu speră totodată ca situaţia din martie să fie un caz nefericit, singular anul acesta, cu care să nu se mai confrunte şi în lunile următoare.

Zilnic, aproximativ patruzeci de buzoieni mai calcă pragul Centrului Judeţean de Transfuzii Sanguine, aceasta în timp ce până nu demult, zi de zi veneau să doneze sânge până la o sută de persoane. Nici măcar acum cu mai puţin de două săptămâni înaintea sărbătorilor pascale nu se poate vorbi de o afluenţă de donatori. Anii trecuţi, Centrul era luat cu asalt de persoane care donau sânge pentru a beneficia de bonuri le valorice cu care puteau încropi o masă de Paşti sau de Crăciun.

Numărul din ce în ce mai scăzut al persoanelor care donează sânge duce la o lipsă acută a anumitor grupe. Şeful unităţii, medicul Georgeta Derieţeanu declară că au existat situaţii în care s-au adus rezerve de sânge de la centre din Focşani, Galaţi sau Ploieşti.

În stocul Centrului de Transfuzii de la Buzău nu se găsesc în momentul de faţă mai multe grupe de sânge astfel că în cazul unei urgenţe situaţia ar fi dramatică. Practic, medicii ar trebui să aştepte ca sângele de care au nevoie eventualii pacienţi să fie adus din alte judeţe dacă rezervele şi grupele respective ar exista în unităţile la care se apelează.

domeniu: 
categorie: