Error message

 • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
 • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
 • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Săptămâna 21-28 sept. pe scurt

Principalele evenimente ale săptămânii trecute

Sâmbătă, 21 septembrie
 • Ministrul român de externe, Mircea Geoană, l-a primit pe noul ambasador al Republicii Franţa, Philippe Etienne, pentru prezentarea copiilor scrisorii de acreditare.

 • Potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, în Slovacia, partidele de centru-dreapta pro-europene sunt în măsură să guverneze. Mişcarea pentru o Slovacie Democratică a fostului premier Vladimir Meciar ocupa primul loc cu 17,2% din sufragii, dar este puţin probabil să poată forma o coaliţie guvernamentală.

 • Irakul nu va accepta rezoluţia Consiliului de Securitate al O.N.U., a declarat un purtător de cuvânt după întâlnirea lui Saddam Hussein cu mai mulţi responsabili de la Bagdad.

 • Preşedintele Yasser Arafat, izolat de trei zile la reşedinţa sa din Ramallah, a declarat că nu va capitula în faţa Israelului şi a lansat un apel către palestinieni, prin care i-a îndemnat să pună capăt actelor de violenţă împotriva israelienilor.
Duminică, 22 septembrie
 • Preşedintele P.N.L., Theodor Stolojan, a declarat că P.N.L. nu exclude o guvernare în alianţă cu P.S.D., dacă liberalii vor obţine, în 2004, cel puţin 20% la alegerile generale, aşa cum nu respinge o colaborare nici cu celelalte partide, cu excepţia P.R.M.

 • Mass-media, sindicatele şi mai multe organizaţii nonguvernamentale din România au declanşat o 'cruciadă' împotriva corupţiei instituţionalizate.

 • Preşedintele Comitetului S.U.A. pentru N.A.T.O., Bruce Jackson, a declarat că şapte ţări vor fi invitate să se alăture Alianţei la summit-ul de la Praga, din noiembrie, între care România.

 • Alegerile legislative desfăşurate, duminică, în Germania sunt considerate printre cele mai strânse dintre cele postbelice, partidele C.D.U. al premierului Bavariei, Edmund Stoiber, şi S.P.D. al cancelarului Gerhard Schröder disputându-şi, la foarte mică distanţă unul de altul, victoria la urne.
Luni, 23 septembrie
 • Uraganul Isidore a ajuns pe coastele de nord ale Mexicului, provocând moartea a patru persoane şi rănirea unui copil, conform unui bilanţ provizoriu. Uraganul a fost însoţit de inundaţii de-a lungul coastei, portul Puerto Progreso fiind cel mai afectat.

 • Oficiali israelieni şi palestinieni s-au întâlnit la Ramallah pentru a discuta despre situaţia de la comandamentul lui Yasser Arafat, însă nu au reuşit să se pună de acord asupra opririi asediului armatei israeliene.

 • Pentagonul a schiţat planul de atac împotriva Irakului, care prevede o ofensivă militară 'extrem de intensă', cu obiective clar precizate. Comandamentul forţelor armate americane a început deja alegerea ţintelor, precum şi fixarea desfăşurărilor de trupe.

 • Relaţiile dintre Maroc şi Spania au fost din nou tensionate, după ce Rabatul a denunţat aterizarea unui elicopter militar spaniol pe insula Perejil şi a anulat o întâlnire cu reprezentanţii Spaniei prevăzută pentru luni, la Madrid.
Marţi, 24 septembrie
 • Miniştrii de externe din Bulgaria, România şi Iugoslavia s-au întâlnit în oraşul bulgăresc Vidin, pentru a dezbate în special probleme de colaborare trilaterală în bazinul dunărean, în perspectiva integrării celor trei state în structurile europene şi euro-atlantice.

 • Comisia juridică şi pentru drepturile omului a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a adoptat, cu 19 voturi „pentru“ şi două abţineri, proiectul de rezoluţie prezentat de parlamentarul elveţian Dick Marty referitor la statutul C.P.I., care cere României să nu ratifice „acordul de imunitate“ bilateral semnat cu S.U.A.

 • La Varşovia a început o reuniune informală de două zile a miniştrilor apărării din statele membre N.A.T.O., consacrată în special modernizării Alianţei şi întăririi forţelor sale militare.

 • Un înalt ofiţer al poliţiei bosniace, Zlejko Markovici, a fost împuşcat mortal în faţa locuinţei sale lângă Sarajevo. Asasinatul reprezintă cel mai important atac împotriva poliţiei bosniace din 1998, când în aceeaşi zonă a mai fost ucis un alt şef al poliţiei.
Miercuri, 25 septembrie
 • Preşedintele Ion Iliescu şi premierul Adrian Năstase s-au întâlnit separat, la Bucureşti, cu subsecretarul de stat pentru politica de apărare a S.U.A., care a făcut o vizită fulger în ţara noastră. Pe agenda discuţiilor s-a aflat, în primul rând, campania internaţională împotriva terorismului.

 • Preşedintele Ion Iliescu a avut o convorbire telefonică cu cancelarul federal german Gerhard Schröder în care l-a felicitat pentru succesul său şi al Partidului Social-Democrat German în alegerile parlamentare de duminica trecută.

 • În cursul serii, premierul Adrian Năstase a plecat la Bruxelles pentru o vizită de o zi. Din delegaţia guvernamentală au mai făcut parte ministrul de externe, Mircea Geoană, ministrul integrării europene, Hildegard Puwak, şi secretarul general al Guvernului, Şerban Mihăilescu.

 • Doi bărbaţi înarmaţi au pătruns în sediul unei organizaţii creştine de binefacere din oraşul pakistanez Karachi şi au deschis focul, omorând şapte persoane şi rănind alte două.

 • Preşedintele Ucrainei, Leonid Kucima, a acceptat în cele din urmă o întâlnire cu liderii celor 50 de parlamentari din opoziţie aflaţi la sediul administraţiei prezidenţiale din Kiev şi care declaraseră greva foamei, în semn de protest faţă de refuzul şefului statului de a demisiona.

 • Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, George Robertson, a anunţat, la Varşovia, că va cere autorităţilor de la Kiev explicaţii în legătură cu vânzarea unor radare sofisticate regimului irakian. Robertson a ţinut să precizeze că relaţiile N.A.T.O. - Ucraina sunt în prezent într-o fază delicată.

 • La Tiraspol a început o nouă rundă de tratative pentru rezolvarea diferendului transnistrean, la care au participat reprezentanţii Comitetului Politic Permanent pentru negociere al părţilor implicate şi mediatorii lor: O.S.C.E., Federaţia Rusă şi Ucraina.
Joi, 26 septembrie
 • Premierul Adrian Năstase, aflat într-o vizită de lucru la Bruxelles, a purtat convorbiri cu preşedintele Comisiei europene, Romano Prodi, în cadrul cărora a fost evaluat stadiul negocierilor între România şi U.E.

 • Parlamentul European a aprobat propunerea de rezoluţie privind Curtea Penală Internaţională. În expunerea de motive a acestui document există şi un articol care nominalizează România, în sensul că 'Parlamentul European este profund decepţionat de decizia guvernului român de a semna cu S.U.A. un acord care contravine spiritului statutului Curţii Penale Internaţionale şi este îngrijorat de faptul că alte trei ţări candidate la U.E. nu au ratificat tratatul asupra C.P.I'.

 • Oficiul federal elveţian pentru refugiaţi a anunţat că alţi 151 de imigranţi clandestini români au ajuns într-o localitate elveţiană aflată la graniţa cu Franţa. Agenţia France Presse a transmis că numărul ţiganilor români care au căutat refugiu în Elveţia de la începutul lunii august se ridică la aproape 600, cei mai mulţi ajungând aici după ce au plecat din Franţa.

 • Preşedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat că problema irakiană trebuie să fie reglementată prin metode politice, pe baza rezoluţiilor existente ale Consiliului de Securitate al O.N.U., pronunţându-se în acelaşi timp împotriva adoptării unei noi rezoluţii a Naţiunilor Unite.

 • Trei palestinieni au fost ucişi şi 25 răniţi, printre care zece copii, într-un raid efectuat de un elicopter israelian care a lansat cel puţin o rachetă asupra unui cartier din nordul oraşului Gaza.

 • Camera Reprezentanţilor a Congresului american a adoptat un proiect de lege prin care se alocă Departamentului de Stat, începând cu 2003, 14 miliarde de dolari în vederea consolidării securităţii la principalele obiective americane din străinătate şi se acordă sprijin unor state aliate, printre care şi România, în vederea combaterii mai eficiente a terorismului.
Vineri, 27 septembrie
 • Premierul Adrian Năstase şi baroneasa Emma Nicholson, raportorul pentru România în Parlamentul European, au prezidat, la Bucureşti, reuniunea grupului la nivel înalt în domeniul protecţiei copilului, în cadrul căreia s-a discutat prelungirea moratoriului privind suspendarea adopţiilor internaţionale. În cadrul dezbaterilor, guvernul şi-a prezentat pachetul legislativ în domeniul protecţiei copilului.

 • Secretarul de stat al apărării, Donald Rumsfeld, a susţinut din nou că în ultimii zece ani, între reţeaua teroristă Al-Qaeda şi Irak au avut loc contacte directe la nivel înalt, la Bagdad. Rumsfeld a mai spus că Statele Unite deţin dovezi convingătoare că o serie de agenţi Al-Qaeda s-au instruit în Irak pentru folosirea armelor chimice şi biologice.


 • Preşedintele Slovaciei, Rudolf Schuster, l-a însărcinat oficial pe premierul în exerciţiu, Mikulas Dzurinda, să formeze noul guvern al ţării după victoria dreptei pro-europene în recentele alegeri legislative. Partidul lui Dzurinda, Uniunea Democratică şi Creştină, este principala formaţiune de dreapta de pe scena politică slovacă, obţinând 15% din voturile exprimate. Partidele de dreapta pro-europene din noua coaliţie dispun de o majoritate de 78 de locuri în Parlament.

 • Secretarul general al O.N.U., Kofi Annan, a condamnat Israelul în urma atacului cu rachetă din Fâşia Gaza, soldat cu uciderea a cel puţin doi palestinieni şi rănirea a circa 40. Annan a cerut Israelului să pună capăt atacurilor în zonele dens populate, spunând totodată că este profund îngrijorat de consecinţele posibile ale atacului.

 • Procurorii T.P.I. pentru fosta Iugoslavie au chemat primii martori în încercarea de a dovedi că fostul preşedinte Slobodan Miloşevici a comis crime de război şi crime împotriva umanităţii în Croaţia şi genocid în Bosnia. A doua fază a procesului lui Miloşevici privind rolul său în conflictele dintre cele două ţări a început joi.
domeniu: 
categorie: 
Autor: