Sârbu şi Dăncilă solicită CE sprijin financiar pentru producătorii de roşii

Daciana Sârbu şi Viorica Dăncilă, eurodeputate PSD, membre în Comisia de Agricultura a PE, solicită sprijinul Comisiei Europene pentru ca producatorii români de roşii să primească în continuare bani de la UE, în condiţiile în care fondurile destinate acestora vor fi sistate la sfârşitul anului 2011, iar guvernul României nu a schitat niciun gest pentru ca ele sa fie menţinute.

Astfel, producatorii romani au putut beneficia de plati cuplate tranzitorii pentru rosiile destinate procesarii, insa acestea au fost prevazute sa se acorde numai pana la 31 decembrie 2011. Acordarea acestor plati expira peste 10 zile, iar Ministerul Agriculturii nu a initiat niciun demers pentru a cere prelungirea schemei de ajutor si in anul 2011.

In tara noastra, schema a utilizat 869.000 de euro din plafonul corespunzator tomatelor, conform regulamentului CE 73/2009, ceea ce a facut ca suprafata cultivata cu rosii pentru procesare sa ajunga la aproximativ 1000 ha.

Eurodeputatele interpeleaza Comisia Europeana in legatura cu posibilitatea extinderii perioadei de acordare a ajutoarelor cuplate pentru rosiile destinate procesarii si dupa decembrie 2011, si solicita executivului comunitar sa gaseasca o formula prin care producatorii de rosii din Romania sa poata beneficia de o forma de ajutor suplimentar pentru mentinerea productiei.

Eurodeputatele social-democrate atrag atentia ca astfel de erori grave ale Ministerului Agriculturii, aparute din ignoranta, incompetenta, sau rea-vointa, afecteaza zi de zi diferite categorii de producatori agricoli din Romania, care oricum nu se bucura de niciun fel de suport real din partea guvernului actual.

 

domeniu: 
categorie: