Şcoala Centrală, la 159 de ani de existenţă

Sub îndemnul „Trecutul care obligă”, Şcoala Centrală din sectorul 2 sărbătoreşte în aceste zile impresionanta cifră de 159 de ani de educaţie şi cultură, încununată prin zecile de generaţii care au studiat în această unitate de învăţământ de mare tradiţie şi renume.

Mâine, vineri, 19 martie, ora 17.00, la sala Amfiteatru a Şcolii Centrale din strada Icoanei nr. 3-5, Primarul Neculai Onţanu premiază opt directori care au trudit ani de zile, cu pasiune şi dragoste, pentru a îndruma paşii în viaţă a generaţii întregi de absolvenţi.

Doamnele directoar care au condus Şcoala Centrală şi care vor fi premiate de edilul sectorului 2 sunt: Georgeta Vasile (director şase ani, între anii 1969-1975), Rădiţa Leşan (director timp de 11 ani, între anii 1974-1982, 1984-1987), Georgeta Zmeu (director cinci ani, între 1083-1988), Elena Teodoru (timp de doi ani, între anii 1988-1990), Svetlana Bodnăraş (director timp de 17 ani, între 1990-2007), Maria Chera (director adjunct timp de nouă ani, în perioada 1990-1999), Mirela Lăcătuş (director adjunct între anii 2000-2001) şi, în prezent, director Norocica Maria Cojescu.

Întâlnirea dintre generaţii va fi urmată de un spectacol artistic coordonat de profesorii Dobrot Elisabeta şi Albert Catrinel, bun prilej pentru cei prezenţi să admire talentele elevilor şi să depene, la finalul întâlnirii, amintiri despre momente plăcute sau evenimente deosebite ce au marcat existenţa Şcolii Centrale.

De precizat că, în perioada 15 -19 martie, şcoala a fost plină de efervescenţa unei multitudini de seminarii şi cercuri de lucru, întreceri sportive şi dezbateri diverse, desfăşurate de elevii şi cadrele didactice de la aproape toate catedrele implicate în această sărbătoare specială a unităţii de învăţământ.  

Şcoala Centrală a luat fiinţă pe 19 martie 1851, când domnitorul Barbu Stirbey a aprobat prin edict regal înfiinţarea unui "Pensionat Domnesc de Demoazele" la Bucureşti, dar abia pe 20 noiembrie 1852 şcoala a fost deschisă oficial. Dacă până în anul 1864, nivelul cursurilor este hibrid, plasând-o între şcoala primară şi secundară, din 1864 este transformata în şcoală secundară de cinci ani.
            
În anul 1890, Ion Mincu construieşte actualul edificiu al Şcolii Centrale, care pana atunci îşi căutase găzduire în Casa lui Manuc, Casa Turnescu, unul dintre Palatele Ghica. Clădirea lui Mincu este astăzi un monument arhitectonic, poziţionat in inima Capitalei, între Piaţa Românei şi Piaţa Universităţii. Construcţia are la baza un model clasic, cu o curte interioara înconjurata de coridoare si galerii. Gheorghe Ionescu a precizat in lucrarea sa, Arhitectura pe teritoriul României de-a lungul veacurilor, ca Şcoala Centrală este "opera cea mai izbutita a maestrului".

 

domeniu: 
categorie: