Scrisoare adresată lui Jose Manuel Barroso de Tăriceanu şi Vasile Tarlev

Premierul român Călin Popescu-Tăriceanu şi primul-ministru al Republicii Moldova, Vasile Tarlev, au semnat astăzi o scrisoare comună adresată preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, prin care solicită asistenţă financiară pentru dezvoltarea de proiecte comune în domeniul cooperării transfrontaliere. Cei doi şefi de Guvern doresc sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru realizarea unei reţele comune, care ar creşte independenţa Republicii Moldova în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică.

România şi Republica Moldova solicită finanţare pentru construirea de reţele de interconectare în domeniul energiei electrice între Suceava-Bălţi (costul este estimat între 35,1 milioane de euro) şi între Falciu-Goteşti (costul pentru implementarea proiectului pe teritoriul Republicii Moldova este estimat la 3 milioane de dolari USD, în condiţiile în care în România construcţia acestei linii a fost finalizată).

Un alt proiect comun este construirea conductei de gaze Drochia-Ungheni-Iaşi.

Cei doi prim-miniştrii consideră că 'implementarea acestor proiecte va creşte în mod semnificativ nivelul de integrare regională în domeniul energetic' şi, având în vedere preconizata extindere şi către Ucraina a reţelelor de electricitate, se va 'îmbunătăţi nivelul de securitate energetică în regiune'.

'Aceste proiecte le vom supune aprobării pentru accesarea de finanţări europene. Dincolo de componenta strict economică, menirea acestor demersuri este de a consolida securitatea şi stabilitatea în zonă prin îmbunătăţirea cooperării între ţările noastre', a afirmat premierul român, Călin Popescu-Tăriceanu.

'Mulţumesc părţii române pentru susţinerea implementării proiectelor comune atât în domeniul energetic, cât şi pentru impulsionarea colaborării în cadrul celor trei euroregiuni', a spus premierul Republicii Moldova, Vasile Tarlev.

domeniu: 
categorie: