Scrisoare deschisă trimisă de Dan Andronic lui Cornel Nistorescu

Dan Andronic îi răspunde lui Cornel Nistorescu în urma acuzaţiilor publicate în ediţia de marţi, 8 iunie, a cotidanului 'Evenimentul zilei': 'Domnule Cornel Nistorescu,

Am decis să vă scriu această scrisoare întrucat în ziarul pe care-l conduceţi aţi declanşat o serie de articole calomnioase la adresa mea, fără a avea bunul simţ de a verifica informaţiile publicate. Folosesc această modalitate de a-mi expune punctul de vedere, intrucat toate drepturile la replică pe care vi le-am trimis nu le-aţi publicat. In ziarul de astazi ati îngăduit apariţia un articol în care mă acuzaţi de fapte imaginare, insoţit de o fotografie în care apăream împreună cu Ion Cristoiu (ceea ce mă onorează). Pe langă faptul că folosiţi o fotografie veche de 5 ani toată construcţia este ilogică şi profund neadevărată.

Domnule Cornel Nistorescu,

Nu vă scriu în calitate de manager al campaniei electorale a PSD, ci de ziarist. Ne cunoastem de foarte multa vreme. Din iunie 1992, cand aveam 23 de ani, am lucrat impreuna in cadrul aceluiasi trust de presa, Trustul Expres. Eu ca ziarist la “Evenimentul Zilei”, dumneavoastra ca director la diverse publicatii ale trustului, ce dadeau faliment rand pe rand. Nu mi-ati fost simpatic nici un moment, dar cred ca acest sentiment l-ati avut si dumneavoastra faţă de mine… Nu mi-ati fost simpatic pentru ca nu intelegeam, avand naivitatea unui tanăr gazetar, cum de vi se pare moral sa folositi “Evenimentul Zilei”, condus si creat de Ion Cristoiu, in scopuri meschine, pentru prosperitatea personală. Prezenta lui Cornel Nistorescu in redactia “Evenimentului Zilei” era asociata, de gazetarii care munceau zi-lumină, cu afacerile de sute de mii de dolari ale trustului. Daca ati uitat, pe aceea vreme, 1992 - 1994, conduceati o agentie de publicitate, pe numele ei “Expresiv”, care castiga o gramada de bani si prin contracte guvernamentale. Singura preocupare a “gazetarului” Cornel Nistorescu era cum sa-l induplece pe directorul “Evenimentului Zilei”, Ion Cristoiu să o lase mai moale cu atacurile la adresa guvernului Văcăroiu. Poate mai pica vreun contract…

Nu v-am fost simpatic si poate pentru că am fost primul ziarist de la “Evenimentul Zilei” care, în 1997, intelegand modul in care doreati sa inchideti dosarul penal cu deturnarea creditului de la Banca Dacia Felix, mi-am dat demisia. In acel an , am parasit functia de redactor sef-adjunct la “Evenimentul Zilei” fiind singurul mod in care puteam protesta fata de marsavia inlăturarii lui Ion Cristoiu si inlocuirea lui cu un personaj obedient fata de noua putere: Cornel Nistorescu. Sunt convins ca dormiti linistit noaptea, desi eu imi aduc aminte că prin aceeaşi perioadă, inceputul lui 1997, februarie, am asistat la o discutie extrem de agitata, in care va rugati de Ion Cristoiu sa va cedeze actiunile la “Trustul Expres”. Drept este că nu erati singurul dintre actionari care spera acest lucru, dar Ion Cristoiu a avut nesabuinta să vă considere un prieten si sa cedeze. Prima reactie a managerului Cornel Nistorescu a fost pe potriva caracterului său : inlaturarea tuturor oamenilor care lucrau la “Evenimentul Zilei”. Rand pe rand i-ati facut pe toti sa plece, neavand decat o singura vina : invăţaseră meseria de gazetar de la Ion Cristoiu. Ca si dumneavostră. ..

Ne-am mai intalnit pe vremea cand conduceam trustul de presa “Curentul” al lui Sorin Ovidiu Vantu, iar dumneavoastra il sunati cu insistenta pentru a obtine un contract de publicitate urias de la “Gelsor”, care s-a si concretizat printr-o reclama pe prima pagina a “Evenimentului Zilei”. Nu imi permit sa va reproduc comentariile facute pe seama dumneavoastra, dar atunci am inteles ca directorul “Evenimentului Zilei” semna contractele de publicitate in calitate de agent publicitar, ceea ce însemna un comision gras pentru conturile “gazetarului” Cornel Nistorescu. Perfect legal, dar profund imoral ! Circulau o multime de zvonuri pe aceasta temă, asupra modului in care va construiati averea, dar nu le consider demne de atentia opiniei publice. Despre relatia “gazetarului” Cornel Nistorescu cu “controversatul” om de afaceri Sorin Ovidiu Vantu se mai pot spune multe, dar mă voi limita doar la un singur exemplu, de notorietate. Dupa ce ati publicat un articol extrem de calomnios la adresa mea acuzandu-ma de fapte imaginare, dupa cum s-a dovedit in timp, Sorin Ovidiu Vantu, barbat galant cum îl ştiţi, v-a trimis la redactie un superb cos cu flori. Un gest obisnuit intre barbati… Mai ales ca reprezenta debutul unei relatii de durată si profitabilă pentru ambele părţi.

In momentul in care am preluat ca manager postul de televiziune “Realitatea ” ati inceput sa aveti din nou o problema cu persoana mea. Vă deranja ascensiunea acestui post de televiziune, mai ales ca aici lucrase , din nou !, Ion Cristoiu. Ati declansat o campanie de calomnii la adresa postului de televiziune “Realitatea”, acuzandu-l de partizanat politic. Principiile deontologice ale meseriei de gazetar nu le-ati aplicat decat in cazurile care vă conveneau, pentru ca altfel ar fi greu de explicat cum, in aceeasi perioadă, Cornel Nistorescu avea o emisiune la un alt post catalogat ca fiind pro-PSD, Prima TV, cu un salariu fabulos.

Mi-am dat seama că v-a enervat faptul că investigam o tranzactie cel putin suspectă din punct de vedere jurnalistic, dar extrem de profitabilă pentru persoana dumneavoastră : Radio Total. După cum ştiţi, ca reprezentant de marcă al acestui post de radio, şi ca element principal în tranzacţie, pachetul de acţiuni pe care îl deţineaţi l-aţi cesionat unui cetăţean ucrainean care are o firmă la Londra. O acoperire excelentă pentru “gazetarul” Cornel Nistorescu, dar n-aţi fost atent la un lucru pe care l-a descoperit investigaţia făcută de ziariştii de la Realitatea TV : era o firmă “fantomă”, fiind in curs de faliment si avand sediul intr-un apartament, alaturi de alte 14 firme ale aceluiaşi cetăţean ucrainean. Un “investitor” demn de o tranzacţie cu directorul “Evenimentului Zilei”. Zvonurile vorbeau despre o asociere a dumneavoastra cu Sorin Ovidiu Vantu, sau cu un lider politic din PSD, dar nu ne-a atras atenţia decat aspectul menţionat. N-am înţeles de ce v-a deranjat investigarea aceastei tranzacţii pentru că sunteţi liber să vă vindeţi părţile sociale oricui este dispus să dea sute de mii de dolari ! Mai ales dacă acest lucru nu are efect asupra conduitei dumneavoastră profesionale…

Pe parcursul aceleaşi investigaţii am mai primit informaţii interesante referitoare la o posibilă legătură a dumneavoastră incepand din 1986 cu Securitatea, în calitate de informator sau de colaborator. Nu am crezut nici un moment că un gazetar de talia dumneavoastră poate avea un asemenea trecut… Nu am putut să cred că sub numele Cornel Nistorescu se ascundea un informator cu numele conspirativ “Camil”… Din aceste motive n-am continuat investigaţia în această direcţie. Am refuzat să difuzăm aceste informaţii pentru că nu mi s-a părut corect să aduc la cunoştinţa publicului o ştire neverificată doar din dorinţa de a vă răspunde cu aceeaşi monedă. Dacă menţionez această speculaţie acum, o fac pentru a vă dovedi că orice cetăţean din Romania este vulnerabil la un anumit tip de calomnie, iar adevărul iese la iveală indiferent de promisiunile unora sau altora…

Domnule Cornel Nistorescu,

V-am citit serialul dedicat unui personaj imaginar numit Ciucurel Pasha. Trecand peste calitatea editorialelor, mediocră, m-am întrebat dacă acestea nu sunt un reflex inconştient al propriei dumneavoastră situaţii materiale : vile, conturi grase, terenuri achiziţionate prin intermediari. Şi multă Putere. Am auzit prin oraş că vă lăudati cu o avere de 15 milioane de dolari. Poate că ataţia bani, dobandiţi pe căi legale fără nici o îndoială, au produs modificări de caracter care v-au transformat dintr-un gazetar format de Ion Cristoiu într-un Ciucurel Pasha.

În final aş dori să vă adresez o rugăminte: reîntoarceţi-vă la meseria de gazetar şi lăsaţi “Evenimentul Zilei” să fie acel ziar imparţial, penetrant, dar corect, pe care noi, cei care am lucrat ani de zile alături de Ion Cristoiu, l-am creat. Nu uitaţi că aveţi responsabilitatea formării unei noi generaţii de gazetari care nu trebuie învăţată să denigreze cu orice preţ. Doar pentru că interesul mai mult sau mai puţin material al directorului publicaţiei o cere!

domeniu: 
categorie: