Şedinţa Comitetului Operativ Consultativ al Prefecturii Neamţ

Analiza activităţii desfăşurate de Complexul Muzeal Neamţ în anul 2003 şi în primul semestru al anului 2004 a constituit tema şedinţei Comitetului Operativ Consultativ de astăzi, de la ora 10,00. Aşa cum a precizat în deschiderea analizei prefectul judeţului Neamţ, Ioan Munteanu, discutarea acestui subiect în cadrul unui organism ce funcţionează la nivelul conducerii administrative a judeţului a fost determinată şi de faptul că instituţia Complexului Muzeal Neamţ este finanţată de Consiliul Judeţean Neamţ.

De altfel, şedinţa de astăzi a fost organizată de Consiliul Judeţean. La discuţii, alături de prefect au fost prezenţi vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Dumitru Badea şi domnul Valerică Frăţilă. Au participat, de asemenea, directorul Complexului Muzeal Neamţ, directorul Muzeului de Istorie din Roman şi alţi cercetători din cadrul instituţiei.

Expunerea realizată de directorul Complexului Muzeal, Gheorghe Dumitroaia, doctor în istorie, a conturat o activitate susţinută a colectivului de cercetători şi muzeografi care îşi desfăşoară activitatea în cele 15 unităţi muzeale din judeţul Neamţ. Unul dintre obiectivele principale ale conducerii Complexului Muzeal Neamţ îl constituie, în această perioadă, întreţinerea şi actualizarea expoziţiilor de bază din muzeele din judeţ. „Ultima reorganizare a avut loc acum 12 ani – a precizat domnul director Gheorghe Dumitroaia.

Este nevoie să aducem completări tematice. Intervenţia o vom face treptat, pe segmente expoziţionale, deoarece pentru reînnoirea expoziţiilor de bază este nevoie de sume mari de bani”.

În anul 2003, nu mai puţin de 112.591 de copii, tineri şi adulţi au trecut pragul muzeelor nemţene, iar în primul semestru al acestui an – 40.000 de vizitatori.

În aceeaşi perioadă, Complexul Muzeal Neamţ a organizat zeci de manifestări cultural-ştiinţifice, a publicat lucrări importante şi a desfăşurat o activitate susţinută de protecţie a patrimoniului instituţiei. De asemenea, în activitatea de cercetare ştiinţifică, Complexul Muzeal Neamţ a colaborat cu instituţii de arheologie şi
cercetări în domeniul istoriei din ţară şi de peste hotare.

La discuţiile de astăzi, domnul director Gheorghe Dumitroaia a anunţat o nouă manifestare organizată de Complexul Muzeal Neamţ în perioada 21 – 24 octombrie a.c.: un simpozion internaţional dedicat împlinirii a 120 de ani de la descoperirea aşezării Culturii Cucuteni.

Cu acest prilej va fi prezentată şi o recentă descoperire a colectivului de arheologi şi cercetători din cadrul instituţiei nemţene: descoperirea unui puţ de 4 metri adâncime în Poiana Slatinei, folosit cu 7000 de ani în urmă pentru extragerea slatinei şi transformarea acesteia în sare.

Un alt proiect important al instituţiei nemţene amintite este organizarea clădirii fostului sediu al Băncii Naţionale a României – Neamţ în spaţiu expoziţional ce va găzdui obiectele de tezaur ale judeţului Neamţ. Clădirea a fost trecută, prin efectul HG nr. 109/2004 în patrimoniul Complexului Muzeal Neamţ. „Aici intenţionăm să punem în valoare tezaurul eneolitic al Culturii Cucuteni” a precizat
Gheorghe Dumitroaia.

Prefectul judeţului Neamţ, Ioan Munteanu a ţinut să mulţumească conducerii Complexului Muzeal Neamţ pentru sprijinul oferit în organizarea a numeroase manifestări de nivel judeţean şi naţional, cele mai recente fiind simpozionul şi cele două expoziţii dedicate personalităţii domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. „La muzeele din Neamţ pot fi văzute lucruri extraordinare.

Cred că dumneavoastră trebuie să urmăriţi îndeaproape derularea tuturor
proiectelor pe care le aveţi pentru a le putea finaliza în termenele pe care vi le-aţi stabilit. Prin dumneavoastră, judeţul Neamţ are ce prezenta. Dumneavoastră reprezentaţi o partea din cartea de vizită a judeţului Neamţ ” a precizat prefectul Ioan Munteanu.

domeniu: