Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Şedinţa de guvern din 28 decembrie 2004 (I)

1. Hotarâre privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii, in anul 2005, producatorilor agricoli din sectorul animalier, pentru cresterea productiei animaliere si piscicole, precum si a efectivelor de animale. Conform actului normativ, in anul 2005, producatorii agricoli, persoane fizice si juridice, care detin, cresc si exploateaza animale de productiei si reproductie sau care detin/administreaza amenajari piscicole pentru producerea de peste de consum, organizati in exploatatii agricole, vor beneficia de subventii de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
Pentru a beneficia de aceste subventii, producatorii din domeniul piscicol trebuie sa fie inregistrati si in Registrul unitatilor de productie din acvacultura si sa detina licenta de acvacultura.
Hotarârea stabileste valoarea subventiei pentru productia de carne astfel:
a) 6.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 450 kg/cap;
b) 8.000 lei/kg carne in viu pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap livrati la abatoarele autorizate;
c) 7.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul ovin in greutate de peste 30 kg/cap;
d) 6.000 lei/kg carne pasare in viu – pui broiler livrata la abatoarele autorizate.
Subventiile pentru productiile de carne se acorda pentru: animalele livrate la abatoarele autorizate, animalele abatorizate in regim de prestare de servicii pentru crescatorii de animale sau animale abatorizate in abatoare proprii, autorizate, in cadrul unitatilor integrate si a caror activitate este evidentiata distinct.
Crescatorii, persoane juridice, de porci si pui broiler, pentru a beneficia de subventie pentru productia de carne in viu pentru animalele livrate in anul 2005 la abatoarele autorizate, trebuie sa faca dovada ca au asigurat necesarul de furaje, prin Programul propriu anual de sustinere cu furaje a productiei marfa de carne de porc sau pasare. Acest program, intocmit conform modelului prevazut in normele metodologice de aplicare a hotarârii, se depune la Directia pentru agricultura si dezvoltare rurala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, la data primei solicitari a subventiei.
Pentru productiile de carne in viu certificate ecologic se acorda urmatoarele subventii:
a) 7.000 lei/kg carne in viu pentru tineretul bovin cu o greutate minima de 450 kg/cap;
b) 10.000 lei/kg pentru porcii in greutate de 90-110 kg/cap livrati la abatoarele autorizate;
c) 7.000 lei/kg carne pasare in viu – pui broiler livrata la abatoarele autorizate.
Aceste subventii se acorda pentru animalele abatorizate in abatoare cu activitate ecologica certificata.
Pentru ouale certificate ecologic se acorda o subventie in valoare de 1.000 lei/bucata.
Conform hotarârii se acorda subventie si pentru materialul biologic de reproductie, in functie de fiecare categorie de animale.
Pentru laptele de oaie si capra se acorda subventie, a carei valoare este de 2800 lei pentru fiecare litru de lapte livrat pentru prelucrare, la agentii economici specializati in procesare, cu licenta de fabricatie, al carui continut intruneste conditiile STAS 2418-61.
Laptele de oaie livrat pentru prelucrare trebuie sa aiba un continut minim de 6,5 unitati grasime si minimum 1,033 unitati de densitate iar laptele de capra livrat pentru prelucrare trebuie sa aiba un continut minim de 3,3 unitati grasime si minimum 1,029 unitati de densitate.
Pentru familiile de albine elita si familiile de albine productie se acorda subventie in valoare de 100.000 lei/familie.
Pot beneficia de subventie detinatorii de familii de albine care livreaza minimum 10 kg miere pentru fiecare familie de albine.
Pentru ouale de viermi de matase se acorda subventie a carei valoare este de 600.000 lei/cutia de 10 grame, producatorilor agricoli care livreaza minimum 20 kg gogosi crude pentru fiecare cutie de 10 grame, la unitatile de procesare, in baza documentului fiscal de valorificare a acestora.
Pentru productia de peste de consum, din specii cu valoare economica ridicata, livrata la fondul pietei prin unitatile de comercializare autorizate, se acorda subventie a carei valoare este de:
a) 12.000 lei/kg pentru specia salau cu o greutate minima de 1 kg/bucata;
b) 12.000 lei/kg pentru specia somn cu o greutate minima de 2 kg/bucata;
c) 10.000 lei/kg pentru specia stiuca cu o greutate minima de 1 kg/bucata;
d) 40.000 lei/kg pentru speciile de sturioni cu o greutate minima de 2 kg/bucata.
Subventiile pentru productiile de peste de consum din speciile mentionate mai sus, se acorda pentru o cantitate minima de 100 kg/specie/producator la fiecare livrare.
Cantitatile de carne, de peste si de produse zootehnice, pe specii, pentru care se acorda subventii, se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii, cu incadrare in fondurile alocate de la bugetul de stat, cu aceasta destinatie.
Acordarea subventiilor de la bugetul de stat se realizeaza pe baza de cerere scrisa, emisa de detinatorul de animale sau de producatorul din sectorul piscicol, catre directia pentru agricultura si dezvoltare rurala judeteana sau a municipiului Bucuresti, in termenul stabilit de Normele metodologice de aplicare a acestei hotarâri.
Acordarea subventiilor de la bugetul de stat se face in ordinea depunerii cererilor, pâna la utilizarea in intregime a fondului alocat pentru productiile de carne, de peste si de produse zootehnice, pe specii, conform actului normativ adoptat.
Persoanele fizice sau juridice pot solicita subventiile cuvenite, direct sau prin intermediul reprezentantului organizatiilor asociative profesionale sau de comercializare a productiilor, asa cum sunt definite de legislatia in vigoare, din care fac parte.
Decontarea subventiilor prevazute se face de cate directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene sau a municipiului Bucuresti, prin virament, in contul beneficiarului, astfel:
· pentru persoana juridica, la trezorerii, iar
· pentru persoana fizica, in contul deschis de aceasta la bancile comerciale sau la casa de Economii si Consemnatiuni C.E.C.-S.A. sau prin mandat postal, dupa caz.
Hotarârea stabileste si sanctiuni.
Astfel, achitarea sumelor de la bugetul de stat in mod necuvenit, prin inscrierea sau atestarea de date ori de situatii nereale pe documentele de decontare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 milioane lei la 300 milioane lei, precum si cu obligarea la restituirea contravalorii stimulentelor incasate nejustificat, majorate potrivit indicelui de inflatie.
Aceste sanctiuni se aplica si persoanelor juridice iar constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute se fac de catre persoane imputernicite de catre Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.
In actul normativ se mai precizeaza ca in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a hotarârii, prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, cu avizul ministrului finantelor publice, se aproba Normele metodologice de aplicare a acesteia.

domeniu: