Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Şedinţa de guvern din 28 decembrie 2004 (II)

1. Hotarare privind sprijinul direct al statului prin acordarea de subventii in anul 2005 producatorilor agricoli din sectorul vegetal, in scopul cresterii productiei si a indicilor de calitate a produselor agricole Potrivit Hotararii, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, organizati in exploatatii agricole, in baza prevederilor OUG nr. 108/2001 privind exploatatiile agricole, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 166/2002, care detin sau administreaza exploatatii agricole si valorifica pe piata produse agricole vegetale, beneficiaza de sprijinul direct al statului pe produs, in scopul imbunatatirii eficientei economice si al cresterii productiei.
Lista cuprinzand produsele agricole vegetale pentru care se acorda sprijin direct al statului prin subventie pe produs este urmatoarea:

Nr. Crt. Cultura/Produsul Perioada de valorificare
1. Grau + secara 1 iunie 2005 - 31 decembrie 2005
2. Sfecla de zahar 1 sept. 2005 - 31 dec. 2005
3. Orez 1 oct. 2005 - 31 dec. 2005
4. In + canepa pentru fibra 1 aug. 2005 - 31 dec. 2005
5. Legume de sera 1 ian. 2005 - 31 dec. 2005
6. Struguri nobili pentru vinuri DOC 1 aug. 2005 - 31 dec. 2005
7. Hamei (productie de conuri si refacerea plantatiilor) 1 sept. 2005 - 31 dec. 2005
8. Produse ecologice:- grau + secara- floarea soarelui- legume de camp- leguminoase alimentare pentru boabe (mazare, fasole, naut, linte, bob si lupin dulce) 1 iunie 2005 - 31 dec. 20051 aug. 2005 - 31 dec. 200515 mai 2005 - 31 dec. 200515 iulie 2005 - 31 dec. 2005

De prevederile acestui act beneficiaza si unitatile de cercetare si invatamant agricol, care produc si valorifica produsele mai sus mentionate.
Sprijinul direct al statului este de 1.376,6 mld lei si se aloca producatorilor agricoli din sectorul vegetal in anul 2005, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale in doua etape:
a) in prima etapa se acorda un avans de 30% din suma reprezentand sprijinul direct pe produs, producatorilor, producatorilor agricoli, persoane fizice sau juridice, pentru culturile agricole mentionate in tabel;
b) in a doua etapa, sprijinul direct al statului pe produs reprezinta diferenta dintre suma totala acordata pe tona de produs-marfa si avansul acordat, dupa valorificarea productiei marfa.

Avansurile acordate ca sprijin direct pe produs din partea statului in anul 2005 vor fi justificate in etapa a doua prin valorificarea productiei marfa. In caz contrar, sumele acordate ca avansuri vor fi recuperate si virate la bugetul de stat de catre directiile pentru agricultura si dezvoltare rurala, conform legislatiei in vigoare.
Produsele prevazute in tabel, valorificate sub forma de samanta pentru semanat, nu beneficiaza de prevederile acestei hotarari.
De asemenea, produsele care fac obiectul platii in natura a contractelor de arendare, concesionare sau a contractelor de livrare a ingrasamintelor, pesticidelor si altor input-uri, inclusiv a contractelor de leasing pentru utilaje agricole, nu constituie marfa pentru care se acorda sprijin financiar conform prezentei hotarari. Exceptie de la acestea face sfecla de zahar livrata la fabricile de zahar procesoare.
Totodata, produsele agricole din tabel, care se utilizeaza ca materie prima pentru realizarea de produse alimentare si/sau industriale, in cadrul unitatilor proprii de productie ale producatorilor, sunt considerate produse marfa si beneficiaza de prevederile hotararii.
Pentru legumele cultivate in sere incalzite, beneficiarii sprijinului direct al statului trebuie sa faca dovada consumului de energie termica in perioadele 15 octombrie 2004- 31 mai 2005, 20 septembrie 2005- 31 decembrie 2005.
Cantitatile de produse pe culturi pentru care se acorda sprijin direct al statului, precum si conditiile de eligibilitate ale producatorilor agricoli se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, cu incadrarea in fondurile alocate de la bugetul de stat cu aceasta destinatie.
Pentru a beneficia de sprijinul direct al statului, producatorii agricoli trebuie sa prezinte directiilor pentru agricultura si dezvoltare rurala judetene si a municipiului Bucuresti urmatoarele documente:
a) cerere tip
b) contracte de vanzare-cumparare incheiate cu beneficiarii pentru valorificarea productiei marfa sau documente de valorificare a productiei marfa, dupa caz;
c) declaratie de constituire a garantiei reale mobiliare a avansului primit asupra productiei obtinute si la alte culturi, data in forma autentica.
Termenul limita pentru depunerea documentatiei de catre producatorii agricoli pentru acordarea avansului este 15 iunie 2005.
Termenul limita, pentru depunerea cererilor de plata privind incasarea diferentelor din suma ce constituie subventia pe produs, sau dupa caz, a sumei ce constituie subventie pe produs, este pana la expirarea perioadei de valorificare prevazuta in tabel.

Achitarea sumelor de la bugetul de stat in mod necuvenit, prin inscrierea sau atestarea de date ori de situatii nereale pe documentele de decontare, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000.000 lei la 50.000.000 lei, precum si cu obligarea la restituirea contravalorii sumelor incasate nejustificat majorate potrivit indicelui de inflatie. Constatarea contraventiei si aplicarea sanctiunii se fac de catre imputerniciti ai Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

domeniu: