Senat: Respinşii la proba practica auto se pot programa fără susţinerea unui nou examen teoretic

Senatul a adoptat miercuri, cu 78 de voturi "pentru", o propunere legislativă care prevede ca persoanele admise la proba teoretică pentru permis auto, dar respinse la cea practică, să-şi poată reprograma, în limita unui an, doar acest examen, fără să fie obligaţi, ca în prezent, să refacă ambele probe.

Iniţiativa de modificare a Ordonanţei de urgenţă 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aparţine senatorilor PDL Anca Boagiu şi Mircea Andrei.

Punctul de vedere al Guvernului a fost negativ, secretarul de stat MAI Irina Alexe motivând că sistemul actual de examinare este gândit ca un "tot unitar", astfel încât respingerea la o probă a examenului ar trebui să atragă după sine picarea examenului. Mai mult, consideră Guvernul, modificarea procedurii actuale de susţinere a examenului auto ar necesita revizuirea aplicaţiei informatice care asigură programarea la examen.

"În aceste condiţii apreciem că materializarea dezideratului exprimat de iniţiatori ar genera cheltuieli bugetare suplimentare. Dacă veţi decide să adoptaţi un raport de adoptare, va trebui să luăm măsurile tehnice necesare pentru implementarea, dacă va trece şi de Cameră, acestui sistem şi să asigurăm resursele financiare", a spus Alexe.

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a răspuns, "cu titlu personal", că propunerea legislativă este "de bun simţ" şi consideră că este obligaţia Ministerului şi a Guvernului să pună în practică ceea ce Parlamentul decide.

"Fac un comentariu cu titlu personal, ce am auzit din partea Comisiei şi a intervenţiilor colegilor noştri mi se pare o propunere mai mult decât de bun simţ, este o propunere logică, corectă, firească şi dacă Senatul şi Camera Deputaţilor se va pronunţa favorabil este obligaţia Ministerului şi a Guvernului să pună în practică ceea ce Parlamentul decide", a spus Geoană.

domeniu: 
categorie: