Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Serată Culturală Românească în cadrul Festivalului Francofoniei 2010

Cu ocazia Festivalului Francofoniei 2010 şi a aniversării a trei ani de existenţă, Institutul Cultural Român de la Lisabona organizează în data de 18 martie 2010 Serata Culturală Românească, ce va cuprinde o serie de patru evenimente culturale.

Primele două, vernisajul expoziţiei de fotografie a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, intitulată „România Fotografică”, şi recitalul de poezie românească în portugheză şi franceză al actriţei portugheze Andreia Macedo vor avea loc în sala de expoziţii a ICR Lisabona (Rua Dr. António Cândido, nr. 18, etajul 4), începând cu orele 19,30.

Serata Culturală Românească va continua cu două momente muzicale, recitalul de nai şi pian al artiştilor Sergiu Nichitovschi şi Nataliya Kuznyetsova şi cu spectacolul grupului folcloric „Doina”, ce vor avea loc începând cu orele 21,00 în Auditoriul Institutului Franco-Portughez.

Expoziţia „România Fotografică” este realizată de către Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), cuprinde 50 dintre cele mai apreciate lucrări alb-negru şi color, prezentate în cadrul Festivalului Luna Fotografiei din România în prima jumătate a lunii ianuarie 2010, şi este organizată în două părţi – „România Fotografică” 1 şi 2. Acestea vor fi expuse în următoarele spaţii: Atriul Bibliotecii Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona (20 fotografii) şi Sala de Expoziţii a Institutului Cultural Român de la Lisabona (30 fotografii). Expoziţia de la Biblioteca Facultăţii de Litere a Universităţii din Lisabona va putea fi vizitată între 11 şi 31 martie. Cele 50 de lucrări a peste 20 de autori îşi propun a-i face cunoscuţi pe creatorii români în ţările iberice şi au fost selecţionate de către un juriu de specialitate, din aproximativ 1 000 de imagini primite din partea membrilor AAFR.

Expoziţia prezintă o naraţiune imagistică a vieţii omului, într-o amplă diversitate tematică şi stilistică, şi va putea fi vizitată până la data de 16 aprilie 2010, de luni până vineri, de la orele 10,00 la orele 17,00.

Andreia Macedo s-a născut la Porto. Până la vârsta de 14 ani a luat ore de balet clasic, care i-au format simţul artistic şi gustul pentru lumea spectacolului. La 19 ani frecventeză cursul de iniţiere în teatru la Academia Parnaso (Porto) după care cursul de actorie al Escola Superior de Música e Artes Espectáculo din Porto. În acelaşi timp începe să profeseze ca producător şi interpret în cadrul spectacolelor organizate de compania pe care o înfiinţează în anul 1998: Repetição, Produção de Espectáculos Teatrais. Pe parcurul anilor următori se dedică exclusiv realizării de spectacole de teatru şi poezie pe care le itinerează peste tot prin ţară. În 2004, părăseşte compania şi dezvoltă un proiect personal dedicat promovării poeziei în rândurile copiilor şi tinerilor. Paralel, dând curs interesului său faţă de chestiunile sociale, în 2007 îşi ia licenţa în divertisment socio-cultural /Animação Sociocultural; urmează un an în care se dedică formării în domeniul divertismentului şi expresiei artistice. La sfârşitul anului 2008 se întoarce la teatru, colaborând cu Teatro Oficina din Guimarães într-una dintre ultimele lui producţii din anul respectiv. În prezent pregăteşte spectacolul Stand up Poetry - Diz-se Poesia com Andreia Macedo/ Stand up Poetry – Se spune Poezie cu Andreia Macedo în teatre, biblioteci şi alte spaţii din întreaga ţară.

Sergiu Nichitovschi s-a născut la Chişinău în 1984, a absolvit Colegiul de Muzică din Tiraspol la specializarea nai. A făcut parte din diverse ansambluri printre care „Vatra”, „Flueraş”, „Joc”, „Lăutarii”, „Veselia “. A prezentat spectacole în Germania şi România şi a participat la diverse festivaluri şi concursuri internaţionale. Nataliya Kuznyetsova s-a născut la Kiev (Ucraina) şi a absolvit Academia Naţională de Muzică Ceaikovski, devenind muzicolog şi critic de artă. Ca jurnalistă de radio şi prezentatoare a fost laureata celui de-al IV-lea concurs de jurnalism din Ucraina, iar din 2004 este corespondent special al postului de Radio Naţional al Ucrainei în Portugalia. În calitate de pianistă şi compozitoare a colaborat cu diverşi cântăreţi, muzicieni şi grupuri muzicale, în Ucraina şi în Portugalia. Repertoriul recitalului de nai şi pian cuprinde lucrări ale compozitorilor francezi Bizet, Fauré, Saint-Saëns, Massenet, Ravel şi Debussy.

Grupul folcloric „Doina” al Asociaţiei Imigranţilor Români şi Moldoveni din Algarve (provincia de Sud a Portugaliei) a fost înfiinţat în anul 2007 şi este alcătuit din 5 perechi de tineri, cărora li se alătură coregraful Ciprian Budeanu. Înainte de a fonda ansamblul, Ciprian Budeanu a făcut parte dintr-un grup similar, intitulat Bucovina (înfiinţat la Suceava în 1999 de câţiva studenţi ai Universităţii Ştefan cel Mare, stabiliţi la Lisabona din 2002). Repertoriul Ansamblului cuprinde cântece şi jocuri din diverse zone folclorice ale României, ce transmit bucuria tinereţii şi frumuseţea jocului popular.

domeniu: 
categorie: