Error message

  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; nodequeue_queue has a deprecated constructor in include_once() (line 1105 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_display has a deprecated constructor in require_once() (line 3139 of /home/amosnew/public_html/arhiva/includes/bootstrap.inc).
  • Deprecated function: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; views_many_to_one_helper has a deprecated constructor in require_once() (line 113 of /home/amosnew/public_html/arhiva/profiles/openpublish/modules/contrib/ctools/ctools.module).

Servicii publice

Oficiu prefectural la Sighişoara

Anul Nou va aduce cu sine şi inaugurarea unui Oficiu Prefectural la Sighişoara. Directorul Oficiului prefectural, Marius Ichim, a declarat că instituţia va funcţiona din prima zi lucrătoare a anului 2006 şi că i-a fost repartizat un sediu în incinta Primăriei Sighişoara, lângă Camera de Muncă.
Pentru început oficiul prefectural Sighişoara va fi deservit de 3 angajaţi urmând ca în urma extinderii activităţii numărul funcţionarilor să crească.

Se scumpeşte energia termică la Sighişoara

La Sighişoara energia termică se va scumpi din prima zi a noului an. Consilierii locali sighişoreni au aprobat în ultima şedinţă de Consiliu majorarea preţului de referinţă pentru energia termică furnizată populaţiei în scopul încălzirii locuinţelor şi al preparării apei calde.
Astfel, sighişorenii care au rămas branşaţi la sistemul centralizat de încălzire vor plăti de la 1 ianuarie cu 152, 95 lei gigacaloria, faţă de 127, 92 de lei în prezent.

Mureş: Nu există pericol de inundaţii deşi debitele au crescut mult

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Apelor Mureş, Călin Fokt, a dat asigurări că în judeţul Mureş nu există, deocamdată, riscul producerii inundaţiilor, în ciuda faptului că debitele principalelor cursuri de apă din judeţ au crescut mult ca urmare a precipitaţiilor abundente căzute în cursul zilei de vineri. Fokt a precizat că speciliştii Direcţiei monitorizează în continuare situaţia, dar că prognoza meteorologică prevede o răcire a vremii şi că nu mai există pericolul ca la apa din precipitaţii să se adauge şi cea rezultată din topirea stratului de zăpadă existent în zona de munte.

Bugetul pe 2006 în Botoşani, aprobat fără probleme de consilierii judeţeni

Joi, 29 decembrie, Consiliul Judeţean Botoşani a aprobat bugetul judeţean pe anul 2006. Spre surprinderea tuturor, bugetul a fost aprobat în unanimitate şi fără nici un fel de comentarii din partea consilierilor, indiferent de formaţiunea politică din care fac parte. Consensul realizat astăzi în Consiliul Judeţean este însă rezultatul unor zile de lucru în comisiile de specialitate în care atât reprezentanţii puterii cât şi ai opoziţiei au căzut la înţelegere.

Suceava-Anunţ intarziat al unei licitaţii cu gaze

Ministerul Economiei şi Comerţului va anunţa de-abia la începutul lui 2006 cîştigătorul licitaţiei din 22 decembrie privind concesionarea serviciului de distribuţie a gazelor naturale în judeţul Suceava. În competiţie au intrat firma „UK Utilities Service”, divizie a concernului german E.ON, societatea „Nord Gaz” Rădăuţi, ce are în spate grupul italian „Dondi” şi Bucovina-Eco-Term-Gaz, unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean Suceava. Surse neoficiale dau ca sigură adjudecarea licitaţiei de către „Bucovina-Eco-term-Gaz”.

Suceava/ Inspector guvernamental liberal la MAI

Liberalul sucevean Daniel Cadariu, va îndeplini din 2006 funcţia de inspector guvernamental, după ce a promovat un examen susţinut la Ministerul Administraţiei şi Internelor. El este şi consilier judeţean, şi îşi va putea îndeplini în continuare mandatul, întrucît calitatea de ales local nu este incompatibilă cu cea de inspector guvernamental.

Judeţul Caraş Severin a rămas fără prefect

La cererea sa, prefectul de Caraş Severin a fost eliberat din funcţie. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a semnat ieri eliberarea din funcţie a prefectului de Caraş Severin, liberalul Gavril Soran, la cererea acestuia.

Conform noii legi, acesta a optat pentru cariera politică rămânând în continuare preşedinte al PNL Caraş Severin. Prin aceasta, Soran a dorit să evite situaţia de incompatibilitate în care ar fi intrat de la 1 ianuarie 2006 dacă ar fi rămas în funcţia publică de prefect.

Sfaturi pentru turişti de la Jandarmeria Montană

În vederea prevenirii accidentelor în zonele montane sau a limitării efectelor neplăcute în cazul producerii acestora, Jandarmeria montană şi Serviciul Salvamont au elaborat un set de reguli şi sfaturi amatorilor de turism montan. 1. Înainte de a pleca în excursie, informaţi-vă asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale, starea de funcţionare a mijloacelor de transport pe cablu;
2. Plecaţi pe munte doar cu echipament adecvat, lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;
3. Nu riscaţi să plecaţi singuri la drum;

Tg-Mureş: Tarifele la transportul în comun se vor scumpi din nou

Tarifele la transportul public de persoane din Tg-Mureş vor fi majorate cu aproximativ 20%, în prima jumătate a anului viitor. Hotărârea a fost luată în ultima şedinţă a Consiliului Local (CL) din 2005.

Consilierii au decis ca majorarea să fie aplicată începând cu al doilea trimestru al anului viitor, deşi conducerea Asocierii Transport Local - Siletina a solicitat ca scumpirea să intre în vigoare, încă din luna ianuarie.

Poliţiştii sălăjeni au amendat firmele care se ocupă cu deszăpezirea drumurilor

Conform poliţiştilor sălăjeni ai Biroului Poliţiei Rutiere din cadrul IJP Sălaj, în noaptea de 28 decembrie 2005, după orele 0.15, în localitatea Cehu Silvaniei, A. Zsolt-Şandor (19 ani), din Cehu Silvaniei, conducea un autoturism marca Dacia cu număr de Satu Mare şi, din cauza neadaptării vitezei la condiţiile de drum acoperit cu polei, a derapat şi a intrat în coliziune cu un autoturism marca Opel Astra, înmatriculat în Maramureş, parcat regulamentar pe marginea drumului. În urma impactului, a fost grav accidentat un pasager din Dacie.

3 curse aeriene pe săptămână între Tg-Mureş şi Budapesta

De la mijlocul lunii următoare, compania aeriană ungară MALEV va efectua 3 curse pe săptămână pe ruta Tg-Mureş – Budapesta. Directorul aeroportului Tg-Mureş – Vidrasău, Ştefan Petru Runcan, a precizat că, începând din data de 16 ianuarie, în fiecare zi de luni, miercuri şi joi, avioanele companiei MALEV vor efectua curse regulate între Tg-Mureş şi Budapesta, la preţul de 69 de euro plus taxele aeroportuare.

Subprefectul de Suceava numit în funcţie de premierul Tăriceanu

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a semnat decizia de numire a lui Alexandru Ştefan Băişanu în funcţia de subprefect de Suceava, ca urmare a promovării examenului de atestare pe post ca înalt funcţionar public. Săptămîna trecută, Tăriceanu semnase o decizie similară în cazul prefectului de Suceava, Orest Onofrei. Înainte de a susţine concursurile, Onofrei şi Băişanu au renunţat la PNL şi respectiv Partidul Conservator, pentru a rămîne în administraţie.

13 miliarde de lei pentru înfiinţarea Serviciului Poliţiei Comunitare din Botoşani

De aproximativ 13 miliarde de lei va avea nevoie municipalitatea botoşãneanã pentru înfiinţarea Poliţiei Comunitare începând de anul viitor. Primarul municipiului Botoşani, Cãtãlin Flutur a declarat cã Agenţia Naţionalã a Funcţionarilor Publici a aprobat posturile propuse de municipalitate pentru înfiinţarea noului serviciu începând cu data de 1 ianuarie 2006. Pentru aceasta, Executivul Primãriei Botoşani a estimat un necesar de 13 miliarde de lei din bugetul local.

Servicii publice permanente pentru locuitorii sectorului 3

În perioada 31 decembrie-02 ianuarie, locuitorii sectorului 3 se pot adresa pentru urgenţe Dispeceratelelor care funcţionează non-stop la Primăria Sectorului 3 - tel. 9854 şi la Poliţia Comunitară - tel. 9543. De asemenea, Poliţia Comunitară Sector 3 asigură păstrarea ordinea publică în sector cu 18 echipe de patrulare. În aceeaşi perioadă, autoritatea locală asigură următoarele permanenţe: Serviciul Înregistrări Decese (program de lucru cu publicul între orele: 10.00-12.00), iar Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului - tel.

Linia ferată Sibiu-Rm. Vâlcea a fost închisă

Compania Naţională de Căi Ferate 'CFR' SA anunţă publicul călător că circulaţia feroviară, între staţiile Câineni - Valea Mărului (linia Sibiu - Rm. Vâlcea) a fost închisă miercuri, la ora 17.20, din cauza prăbuşirii de stânci peste gabaritul căii ferate. Până la reluarea circulaţiei, care poate dura 2-3 zile, traficul feroviar de la Sibiu la Bucureşti se va derula pe ruta Sibiu - Podu Olt - Făgăraş - Braşov - Bucureşti, iar de la Rm.

Posibile demiteri la Botoşani

O parte din noii directori ai instituţiilor descentralizate din Botoşani numiţi de Alianţa DA au emoţii, pentru că riscă să-şi piardă posturile după sărbători. Prefectul judeţului Botoşani, Cristian Roman intenţionează ca, pentru unii dintre ei să propună miniştrilor de resort, sancţiuni care pot merge până la destituirea din funcţie. El a numit o comisie care a evaluat activitatea tuturor şefilor direcţiilor descentralizate ale statului, unii dintre aceştia având un bilanţ nefavorabil.

Consilierii băcăuani au uitat de rapoartele de activitate

Nici unul dintre consilierii judeţeni băcăuani nu şi-a depus, până acum, raportul de activitate, deşi au, prin lege, această obligaţie. Ultima şedinţă de Consiliul Judeţean a avut loc săptămâna trecută, dar nici un ales nu a venit să dea explicaţii asupra rodului muncii lui pentru comunitate.

'Nu a fost depus nici un raport de activitate, până acum. Legea nu prevede sancţiuni, ci ţine de moralitatea fiecărui consilier judeţean, care ştie că, printre atribuţii, se numără şi prezentarea raportului de activitate', ne-a declarat Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău.

Prefectul Sucevei solicită şefilor de instituţii publice să comunice cu oamenii

Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, le-a solicitat şefilor de instituţii publice din judeţ să dea dovadă de mai multă transparenţă şi să comunice cu oamenii. El a formulat cererea în timpul primei şedinţe a Colegiului Prefectural din care fac parte conducerile Prefecturii şi instituţiilor descentralizate, în număr de aproximativ 50. Şi asta, după ce a constatat că sunt şi şefi de instituţii care nu se cunosc între ei, din cauză că nu şi-au făcut simţită prezenţa inclusiv prin conferinţe de presă.

Prima zi de plată a taxelor şi impozitelor locale pe 2006 este 3 ianuarie

Primăria sectorului 3 - Direcţia Impozite şi Taxe Locale a anunţat că de marţi 3 ianuarie 2006, persoanele fizice şi juridice îşi pot achita obligaţiile financiare. Impozitele vor putea fi plătite în următoarele locaţii: sediile Direcţiei Impozite şi Taxe Locale din str. Lucreţiu Pătrăşcanu nr. 3-5; str. Câmpia Libertăţii nr. 36; str. Sf. Vineri nr. 32. Program de lucru cu publicul este de luni până vineri între orele 8.30 şi 16.30.

Membrii ATOP din Suceava vor lua 15 % din indemnizaţia şefului CJ

Cei 13 membri ai Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Suceava vor beneficia pentru o singură şedinţă din fiecare lună, de cîte o indemnizaţie reprezentînd 15% din cea a preşedintelui Consiliului Judeţean. Aşa a hotărît plenul CJ, după ce s-a concluzionat că indemnizaţia brută lunară a componenţilor ATOP Suceava, de două milioane de lei, este cu mult sub cea de la nivel naţional.

În baza deciziei consilierilor, un membru al ATOP Suceava va ridica lunar aproximativ 6 milioane de lei, în condiţiile în care şeful CJ primeşte tot lunar aproape 40 de milioane.

8 drumuri de rang judeţean din Suceava vor fi modernizate

Consilierii judeţeni suceveni au hotărît cuantumul fondurilor ce vor fi alocate în 2006, pentru continuarea lucrărilor de modernizare a 8 drumuri de rang judeţean, demarate anul acesta, după ce Consiliul Judeţean a angajat un credit de 200 de miliarde de lei de la BCR. Din suma luată cu împrumut, 100 de miliarde au fost cheltuite, iar restul a fost împărţit de consilieri pe obiective.

Bilanţ 2005: Schimbări la vârful instituţiilor publice dâmboviţene

Schimbarea Puterii, după alegerile legislative de la sfârşitul anului 2004, a adus cu sine - cum era de aşteptat - şi schimbarea prefecţilor şi a şefilor de instituţii descentralizate din toată ţara. Astfel, la începutul lui 2005, medicul Jean Popescu – preşedintele organizaţiei judeţene PD – era numit în funcţia de prefect al judeţului Dâmboviţa, iar subprefect devenea Mircea Nistor, vicepreşedinte PNL Dâmboviţa. Totul a mers bine până spre sfârşitul anului 2005, când proiectul de lege privind schimbarea statutului prefectului se apropia cât mai mult de data adoptării.

Operator unic de furnizare a apei potabile la nivelul judeţului Bacău

'Constituirea unui operator regional de furnizare a serviciilor de apă şi canalizare ar constitui un mare avantaj pentru locuitorii judeţului Bacău.' Afirmaţia îi aparţine lui Adrian Craiovan, directorul de la Regia Autonomă de Gospodărire Comunală Bacău, care după ce a studiat legislaţia europeană privind acordarea de fonduri europene nerambursabile, a ajuns la concluzia că varianta este singura viabilă. 'Ca să putem accesa fonduri europene condiţia este să fim regie de interes regional, să deservim cel puţin 500.000 de consumatori.

Regulamentul de organizare ANRE se schimbă

Guvernul a adoptat în şedinţa din 22 decembrie modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Modificările au drept scop crearea unei structuri mai eficiente, funcţionale, menite să asigure completarea şi perfecţionarea cadrului de reglementare din sectorul şi piaţa energiei electrice, în direcţia integrării în UE. Potrivit modificărilor, ANRE se organizează în:

-trei departamente: Departamentul acces la reţea şi autorizare, Departamentul piaţa de energie şi Departamentul preţuri şi tarife

Transparenţă instituţională

În spiriul transparenţei, conform prevederilor Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public (art. 5, lit.c), Ministerul Administraţiei şi Internelor pune la dispoziţie publicului larg fondurile sale financiare pentru anul 2006. Astfel, cei interesaţi pot găsi detalii referitoare la bugetul M.A.I. pentru anul viitor accesând site-ul oficial al ministerului (www.mai.gov.ro) sau la sediul Centrului de Presă (Cupolă - strada Domniţa Anastasia nr.1, sector 5, Bucureşti).

Noi măsuri obligatorii de protecţie a sănătăţii în muncă

Executivul a aprobat, în şedinţa din 22 decembrie, două hotărâri care reglementează măsuri obligatorii de protecţie a sănătăţii şi securităţii în muncă. Aceste măsuri reprezintă reglementari naţionale armonizate cu acquis-ul comunitar din domeniul protecţiei muncii, aferente capitolului 13 de negocieri, Politica socială şi ocuparea forţei de muncă. Toate aceste hotărâri vin în completarea Normelor generale de protecţia muncii, emise de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Sănătăţii şi Familiei în anul 2002.