Severinenii au aniversat 140 de ani de la naşterea lui Theodor Costescu

Figură emblematică a judeţului Mehedinţi, Theodor Costescu a fost aniversat cum se cuvine timp de două zile la Drobeta Turnu Severin. Manifestările au debutat cu un concurs între licee axat pe viaţa şi opera lui Theodor Costescu, lansări de carte, finalizîndu-se cu un simpozion la Palatul Cultural care îi poartă numele, în prezenţa oamenilor de cultură şi personalităţilor politice locale.

Theodor Costescu s-a implicat foarte mult în viaţa culturală şi economică a judeţului. El a pus bazele primei Şcoli Comerciale Elementare (1898), actualul Colegiu Economic care îi poartă numele şi este fondatorul internatului liceului Traian, clădire ce găzduieşte astăzi Muzeul Regiunii Porţile de Fier. Tot el a fost cel care a pus bazele actualului palat cultural din Drobeta Turnu Severin, ce-i poartă numele. Theodor Costescu, cărturar de seamă, a îndeplinit şi funcţia de prefect al judeţului Mehedinţi în perioada 1905–1907.

Deşi s-a aflat la conducerea judeţului doar doi ani şi 11 zile, a reuşit să construiască 66 de şcoli, cinci spitale, 12 biserici, o judecătorie şi câteva primării. În Drobeta Turnu Severin, oraşul în care a trăit, s-a remarcat şi unde a încetat din viaţă, palatul cultural, câteva şcoli şi o stradă îi poartă numele în eternitate.

domeniu: 
categorie: